Нова теория: Носейки маска, изграждаш имунитет

Можеш ли да изградиш имунитет, носейки предпазна маска?!

 
 

Можеш ли да изградиш имунитет, носейки предпазна маска?!​

С оглед ситуацията в страната и по света, постоянно се говори и напомня колко е важно да носим маски, за да предпазим и себе си, и околните от заразяване с коронавирус. Но ето, че наскоро бе публикувана научна статия, от която става ясно, че според изследователите маските могат не само да те предпазят, но и да спомогнат за изграждането на имунитет.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Пази ли противогрипната ваксина от Covid-19

Идеята за носенето на предпазни маски в закрити пространства и където има струпване на хора е, че задържат голяма част от вирусите, които отделяме, когато говорим, кашляме или кихаме.

Разбира се, те не предпазват на 100%, тъй като някои от отделените капчици са с толкова малък размер, че без проблем могат да преминат извън пределите на маската.

Според нова науча теория, представена скоро в New England Journal of Medicine, се оказва, че в този не особено обнадеждаващ и приятен сценарий може да се окаже, че има много повече ползи, отколкото можем да предположим.

Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския Университ в Сан Франциско смятат, че маските могат да „филтрират“ някои капчици, съдържащи вируса (с различен капацитет за филтриране, определящ се от вида на маската), което от своя страна, може да доведе до прекарване на лека или дори безсимптомна инфекция, тъй като имунната реакция на организма е достатъчно силна, за да успее да развие имунитет срещу това количество от вируса. Накратко – има голяма вероятност взаимодействието на маските с организма да доведат до създаването на жива ваксина.

Теорията, че малко количество заразени капчици, попаднали в организма на здравия човек води до по-леко протичане на болестта не е съвсем нова, тъй като преди появата на ваксина за едра шарка са се правили подобни експерименти с прилагане на малко секреция от боледуващите върху кожата на здравите – фактите: здравите се заразявали и прекарвали сравнително леко болестта.