Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 причини за твърде слаба менструация

 

Оценка: (0/5)

 
 

Ако някога ти се е случвало цикълът ти да мине прекалено леко, сигурно си се чудила какво по дяволите се случва.

5 причини за твърде слаба менструация

Предният месец всичко си течеше като по вода... така де, направо като река. А сега – няколко капки и това е.

Не всеки цикъл протича по еднакъв начин, ясно е. Но тъй като сме си любопитковци по природа, пожелахме да узнаем защо. Ето причините за прекалено лека менструация, които ще отговорят и на твоите въпроси по темата.

1. Стрес

Той е неизменна част от живота на модерната жена, но принася функциите на тялото ти в жертва. Стресът блокира освобождаването на хормоните, необходими за протичането на нормален менструален цикъл. Все пак, ежедневните стресови ситуации, като крайни срокове или изпити не би трябвало да засегнат цикъла ти. За да настъпи промяна, трябва еднократна стресова ситуация – да изгубиш близък, например. Не само емоционалният стрес, но и физическият (прекаляване с тренировките) оказват влияние.

►►► Виж тук 7 проблема, които цикълът ти се опитва да каже

2. Опасни диети

Процентът на мазнини в тялото и индексът на телесната маса също влияят на цикъла. Ако си твърде слаба, менструацията ти може да стане твърде лека или да изчезне (състояние, наречено аменорея). Свалянето или качването на значителни килограми също предизвиква нередовен цикъл. Следвай здравословна, балансирана диета, за да държиш организма си в „изправност“.

3. Възрастта ти

5 причини за твърде слаба менструация

Тя е повече от просто число. Когато достигнеш средата на 30-те и началото на 40-те си години, яйчниците ти започват да остаряват и един от симптомите може да е по-лек цикъл. На тази възраст ти вече имаш по-малко функциониращи яйцеклетки и в резултат на това нивото на естроген намалява. Яйчниците ти спират да функционират официално към средата на 50-годишната ти възраст, но средната възраст за настъпване на менопауза (или последният ти цикъл) е около 51-52 години.

►►► Виж тук 7 храни против болезнена менструация

4. Противозачатъчните

Не случайно гинеколозите ги предписват на жени, страдащи от тежка и болезнена менструация. Някои противозачатъчни спират яйцеклетката да се освободи в организма. Когато яйцеклетката ти не отделя яйцеклетка, по повърхността на матката ти не се оформя дебел пласт, което в резултат се проявява като по-лек цикъл.

5. Синдром на поликистозните яйчници

Това е едно от най-често срещаните хормонални разстройства при жените в детеродна възраст (обхваща 5%-10% от населението). Хормоналният дисбаланс, причинен от заболяването, може да предизвика по-лека или по-тежка менструация, както и силни болки. Някои жени със синдрома страдат дори от липса на менструация.


Виж ощеНово в Cosmo