Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Помощ, нямам пари!

Детелина Стаменова
 

Оценка: (0/5)

Живееш от заплата до заплата независимо от това, че ти плащат добре? И изобщо не можеш да разбереш къде изчезват пустите пари. Искаш да купиш апартамент, но не можеш да заделиш дори за спестовна касичка, а почти нищо новичко, с което се сдобиваш, не ти носи радост? Според психолозите причините трябва да се търсят отвъд простичкото обяснение “лекомислие”. А именно: финансовите проблеми често са свързани с психологическите.

Помощ, нямам пари!
Помощ, нямам пари!


Вещоманка
Този проблем се среща при много жени, които дават мило и драго за едното име върху вътрешния етикет на дрехата.
   
АКО:
* пазаруваш винаги импулсивно, под въздействието на внезапно желание;
* парите ти свършват далеч преди датата за заплата или аванс;
* често се заглеждаш по магазините ей така, просто да видиш дали не са докарали нещо ново;
* имаш дрехи, които си обличала само веднъж в живота си (в пробната на магазина);
* понякога намираш в гардероба си тоалети, за които си забравила откъде са се взели;
* имаш по няколко варианта на една и съща дреха (например четири черни потника и осем еднакво сини дънки);
* с лекота искаш заеми от приятелите си...

ТВОЯТА ДИАГНОЗА Е: СИНДРОМ НА ПРАХОСНИЧЕСТВОТО
“Когато отида в някой магазин, започвам да разглеждам всичко от-до. Почти винаги искам да си купя нещо и дори да няма дреха, която да харесам, си взимам някоя, защото не мога да изляза просто така. Имам пълен гардероб, а освен това съм пристрастена към хубавите обувки и мога да похарча и последната си стотинка за чифт, който ми харесва”, разказва Мария.

ПРИЧИНАТА: ти сериозно си въобразяваш, че ако всеки ден си с нова дреха, това ще ти помогне да се почувстваш по-успешна, по-щастлива и обичана. Или ако не обичана, то поне “жестока” в очите на колегите и приятелите си. В края на краищата така ставаш роб на своя имидж. Засягаш се от това, че друг има повече възможности от теб, дори да е по-възрастен или просто по-добър. С цялото си поведение искаш чрез атрибути да покажеш благополучие, а за да го постигнеш реално, трябва да извървиш още дълъг път.
 
КАКВО ДА ПРАВИШ? Не се стреми да бъдеш идеална! Никой не очаква за една нощ да се превърнеш в принцеса и да ходиш само в маркови дрехи. Ако харчиш толкова, колкото можеш да си позволиш, няма просто да демонстрираш благополучие, а наистина ще го излъчваш, което е много по-силно.

Финансови страхове
Съвсем не си в категорията “жертви на модата”, но не успяваш да се справиш с парите всеки месец. Най-странното е, че това се случва и с най-интелигентните момичета. Иначе си общителна, но по въпроси, свързани с разходите ти за телефон и таксита, просто отказваш да говориш.

АКО:
* те дразни да говориш кое колко струва;
* никога не смяташ колко си похарчила;
* никога не знаеш колко пари имаш в картата си...

ТВОЯТА ДИАГНОЗА Е: ФОБИЯ ОТ ПАРИ
“Почти не харча за дрехи и слава Богу, нямам никави заеми... Да, често вечерям навън с приятели. Обичам да правя подаръци на близките ми... Но това не означава, че съм прахосничка. Не ми харесват хората, които си стискат парите - живее се веднъж и трябва да си угаждаш!”, споделя Соня.

ПРИЧИНАТА: нищо ти няма, просто не обичаш да си даваш сметка колко харчиш и докъде си с парите за месеца. Също така изпитваш почти детски страх, когато се налага да мислиш на финансова вълна. Може да си развила фобията в резултат на психологическа травма, например ако някой около теб преди години е загубил много пари (от пирамиди или нещо друго). Това би могло да е причина за “финансова апатия” - липса на желание да се замисляш за каквото и да било, свързано с финикийски знаци. И затова го караш по течението: като има пари - има, като няма - няма.

КАКВО ДА ПРАВИШ? Финансовите фобии се разпознават много трудно и заради това често се квалифицират като незрялост или просто неумение за работа с пари. Ако причината за твоят страх се корени в горчив опит от миналото, трябва да убедиш сама себе си, че не бива да живееш така. Друг начин за справяне със ситуацията е да не прелистваш набързо финансовите страници и съвети във вестниците и списанията, а да се зачиташ в тях. Когато пък трябва да взимаш решения, свързани с много пари – отиди при консултант и поискай експертно мнение, за да се почувстваш по-уверена.

Болестта на века
Парите трябва да носят щастие, но понякога се случва така, че удоволствието е мимолетно, а след него разбираш, че си хвърлила средствата си на вятъра. Например в края на усилен шопинг-ден осъзнаваш, че не си се превърнала в бял лебед, а купеното в никакъв случай не си струва цената.

АКО:
* спестяваш, но след това не се удържаш и ги изхарчваш за нула време;
* след шопинг се чувстваш виновна;
* сигурна си, че не можеш да си позволиш да сбъднеш някоя своя мечта...

ТВОЯТА ДИАГНОЗА Е: ФИНАНСОВА БУЛИМИЯ
“Когато взема пари на заплата или аванс, винаги отделям една част от тях, за да си купя нещо специално. Правя си планове, дали да ги спестя за пътуване в чужбина, или за лятната отпуска. Но обикновено в крайна сметка купувам нещо, което съм си набелязала. А когато се прибера вкъщи и огледам покупките си, не съм толкова доволна...”, разказва Дарина.

ПРИЧИНАТА: парите за теб са средство срещу скуката. Затова когато трябва да планираш нещо във финансово отношение, ти решаваш, че имаш нужда от свобода, следователно от ден навън за пазаруване и... в крайна сметка стигаш до недоволство от покупките си. Защото подсъзнателно си даваш сметка, че е трябвало да похарчиш тази сума по друг начин. 

КАКВО ДА ПРАВИШ? В никакъв случай не си забранявай да харчиш! Вместо това си направи бюджет и се опитай да го спазваш. Ще се почувстваш доста по- независима от парите, ако се постараеш да видиш всичко, което имаш, с нови очи и да потърсиш удоволствието от това, че притежаваш тези вещи. Не е нужно да харчиш, за да си щастлива. Вместо да прекараш цял ден в мола, отиди на Витоша, или пък поспортувай...


Виж ощеНово в Cosmo