Защо не можеш да спестяваш?!

Защо не си богата? Анализирахме най-популярните финансови грешки.

 
 

Защо не си богата? Анализирахме най-популярните финансови грешки.​

Има седмица преди заплата, а портфейлът и всичките ти карти вече са празни? Защо се случва това и как да го избегнеш?! Ето какво казват анализите на специалистите.

Какво казва зодията ти за твоята кариера, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какво казва зодията ти за твоята кариера

Виж всички снимки

►►► Управлявай доходите си ефективно

Не си заделяш пари

Много е важно да имаш така наречената "въздушна възглавница" - сума, равна на поне три от заплатите ти. Да, това е много и ще трябва да се задълбочиш е спестяване, но тогава ще бъдеш уверена в бъдещето си.

Имаш кредитна карта. И я използваш (много!)

via GIPHY

Знаеш ли как рационално да изчисляваш приходите и разходите си и да използваш кредитната си карта само когато е абсолютно необходимо? Браво, ако нямаш оплаквания! Но ако постоянно плащаш с картите си и след това трескаво връщаш на банките, когато получиш заплатата си, това не е особено добре. Вече не ​​управляваш ти, а кредитната ти карта... Незабавно погаси всичките си дългове и прибягай до помощта им в краен случай.

Купуваш ненужни неща

Наистина ли се нуждаеш от поредната червена рокля? Или тези обувки с 12-сантиметров ток, които не е сигурно кога точно ще обуеш? Преди всяка покупка вдишай и издишай дълбоко, помисли и чак тогава вземи решение. Също е полезно да почистиш апартамента си от всички онези неща, които си купила импулсивно, но не си ги докосвала от поне една година.

По принцип живееш извън възможностите си

Заплатата ти е около минималната, но се разхождаш със скъпа маркова чанта, защото вече не си тийнейджърка, а възрастта и длъжността ти го изискват. Но вкъщи си вариш пакетче чай три пъти.

Нямаш финансов план

Вземи си дневник, в който ясно да описваш приходите и разходите си. И до най-малкия детайл! (Колко харчиш на месец за храна, за градски транспорт, за такси, за дрехи, обувки, лекарства, сметки и т.н.) Прецени дали тази ситуация те устройва. И ако не, започни да анализираш и да намаляваш разходите си.