Запази витамините в плодвете и зеленчуците

Бонус: най-подходящите плодове и зеленчуци, които задължително да присъстват в зимното ти меню.

 
 

Световната здравна организация препоръчва консумацията на пет порции плодове и зеленчуци дневно.  

Те представляват богати източници на фибри /необходими за правилното функциониране на храносмилателната система/ и на витамини. 

Как да запазиш витамините:

1. Купувай често малки количества, консумирай ги веднага и не трупай плодовете и зеленчуците за дълго в хладилника.

2. Предпазвай ги от светлина и топлина – два фактора, които разрушават витамините.

►►► Хапване на повече плодове и зеленчуци: как да го постигнеш

3. Не накисвай зеленчуците във вода, мий ги бързо на течаща струя.

4. Не бели кората на зеленчуците, а я остъргвай – това е компромисно решение, тъй като в кората са витамините, но и пестицидите.

5. Избягвай да режете плодовете и зеленчуците на много малки парченца или да ги стържеш на ренде.

6. Не ги приготвяй прекалено много време преди консумацията.

7. Не вари зеленчуците в голямо количество вода, за да не разтворите витамините. Използвай водата от варенето.

8. Използвай бързи начини на преработка.

9. Най-добре се запазват витамините при варене на пара.

10. Избягвай да затопляш повторно зеленчуците, защото така се губи допълнително количество витамини.

Виж кои са диуретиците, които да ядеш срещу подут корем (информация в галерията долу):

Галерия: Най-добрите природни диуретици

Виж всички снимки

Кои са „звездите” на зимния пазар:

Чесън, лук, праз лук - укрепват имунитета и имат славата на природен антибиотик, съдържат желязо, калций, витамин С,
неутрализира вредните за тялото свободни радикали.

Супергерои за малки и големи!

Моркови - богати на антиоксиданта бета-каротин, на фибри и уникални фитонутриенти, полезни са за сърдечносъдовата система, за очите, имат противовъзпалителни свойства.

Всички видове зеленай-често у нас се консумират бялото и зеленото зеле, карфиолът, а все повече – брюкселското зеле и броколите. Всички те са ниско калорични и много богати на витамини и минерални соли. Най-малко витамин С зелето губи при задушаване в захлупен съд на пара. През зимата киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С, каротин (провитамин А), В1, В2, РР, К.

Всички видове ряпа - особено полезни са съдържащите се в тях етерични масла, които имат подобряващ храносмилането ефект и силно изразено бактерицидно действие. Общото благоприятно действие върху обмяната на веществата прави ряпата много полезна при отслабнал организъм след грип например.

Бягай към пазара за нови запаси, пълни с витамини

Червено цвекло - с високото си съдържание на желязо, калий и витамин С, то се счита за важен елемент в хранителния режим през зимата, освен това регулира високо кръвно налягане и помага при заболявания, свързани с храносмилането.

Цитрусови плодове - много богати на витамини и антиоксиданти, особено на витамин С, което ги прави мощен съюзник на имунната система. Няколко плода на ден са почти сигурна превенция срещу вирусни заболявания и настинки през зимните месеци. Цитрусите съдържат в обилно количество и витамини от групата B, магнезий, цинк, манган.

Банани - съдържат в изобилие витамини Е и С. В един банан се съдържа четвърт от препоръчваната дневна доза витамин В6. Тези плодове са източник на калций, натрий, желязо и фосфор, осигуряват енергия за организма.