|
Зоновата диета съществува от много години и все още е доста популярна сред известните личности. По време на диетата тялото се превръща в „благоприятна зона“ за изгаряне на излишните калории. Според създателя й, диетологът д-р Бари Сиърс, диетата "The Zone" не само помага за премахване на излишните мазнини на правилните места, но и поддържа кожата опъната и еластична.
10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:
Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот
►►► Кое е най-доброто време за закуска
Ето плюсовете и минусите, според експертите, на любимата диета на Дженифър Анистън:
Основата на зоновата диета се основава на балансиран прием на три компонента: 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Всички въглехидрати, обаче, трябва да имат нисък гликемичен индекс, защото захарта се абсорбира бавно в кръвта, което дава усещане за ситост за по-дълго време.
Любопитно: Зоновата диета е разработена преди повече от 30 години от американския лекар и биохимик Бари Сиърс, но е актуална и търсена до днес, въпреки че не е подкрепена от научни доказателства.
Същността на този хранителен режим се изразява в стремеж да се намалят вероятностите от възникване на проблеми в организма. Експертът предполага, че възпалението на дадени органи е причината хората да наддават тегло, да се разболяват и да остаряват по-бързо.
В какво се изразява Зоновата диета?
Зоновата диета, Диета зона, "The zone" или както ти харесва да я наричаш е още една разновидност на протеиновата диета. Протеинът се изчислява въз основа на телесното тегло без мазнини, а всяко хранене трябва да е приблизително равнопропорционално на останалите. Тоест, например - протеин (30 грама постно месо, риба или морски дарове), въглехидрати (250 грама зеленчуци или див ориз) и мазнини (1 чаена лъжичка) растително масло. В същото време средната калоричност в дневната диета не трябва да надвишава 1700 калории. За да спазиш диетата, трябва да се храниш по този начин на всеки 4-5 часа, независимо от това дали си гладна, или не.
Добре е и да ограничиш приема на млечни продукти - подходящи са само варианти с ниско съдържание на мазнини и не повече от два пъти седмично. Яйчният жълтък трябва да бъде напълно елиминиран, остава само белтъкът.
Приблизителни пропорции
Една трета от чинията трябва да бъде заета от храни, богати на белтъчини с ниско съдържание на мазнини (като яйчен белтък, например), млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или постно птиче месо, а две трети - с нискогликемични въглехидрати, включително плодове, зеленчуци или пълнозърнести храни.
Непременно трябва да присъстват в ежедневното ти меню и малки количества здравословни мононенаситени мазнини, като зехтин, авокадо, ядки или семена.
Приблизителното дневно меню изглежда така:
►закуска - омлет от белтък със спанак и гъби;
►обяд - пилешка салата с авокадо;
►следобедна закуска - риба тон с бисквити и авокадо или твърдо сварено яйце с пълнозърнест препечен хляб и фъстъчено масло;
►вечеря - пържена треска със зеленчуци.
*Важно нещо, което не бива да забравяш!
Поглеждай често към петте си пръста, които ти напомнят, че трябва да се храниш пет пъти на ден, като следиш да има не повече от пет часа между храненията.