Знаеш ли, че...

Предлагаме ти няколко любопитни извода на учените, които ще променят мисленето ти.

 
 

Предлагаме ти няколко любопитни извода на учените, които ще променят мисленето ти.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана – разбери от галерията долу 

Галерия: Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Виж всички снимки

►►►Какво да правиш, ако си се изморила от живота

Подкрепата от шефа намалява риска от бърнаут

(Шефе, четеш ли?)

Синдромът бърнаут е познат още като болестта на мениджърите. Но са засегнати хора от всички професии – от чиновници до медицински сестри. Но как да избегнем наистина този синдром на „прегарянето“ (изтощението). Най-важен в случая е шефът. В Швейцария е проведено проучване, 4 години са били наблюдавани по 120 участници всяка година. Те отговаряли на 250 въпроса за здравето си в 20 области. Резултатът е следният: колкото по-силна е подкрепата на ръководителите, толкова по-слаби са били проявите на синдрома бърнаут. Повишената до 20% загриженост чрез лични разговори и навременното облекчаване на работата водят до намаляване на риска от този синдром с 10%. Били отчитани не само мотивацията и съпричастието, но и по-добрите условия за работа и пониженото натоварване, които водят до намаляване на синдрома бърнаут.

►►►Ще гръмнеш, момиче! Време ти е за почивка

Тест на очите показва наличието на депресия

Нов преглед на очите ще даде възможност в бъдеще да се отчита наличието на тежка депресия. Учени в университета във Фрайбург, Германия, открили, че ретината на очите при хора, страдащи от депресии, реагира лошо на цветови контрасти. Изследователите установили, че депресивните хора възприемат по-трудно черно-белите контрасти. В изследването учените проверявали с електрофизиологичен метод реакцията на ретината на участниците.

Наднорменото тегло при децата води до нарушения на съня

Все повече деца в наши дни страдат от наднормено тегло. При тях се проявяват и всички негативни последици, които многото килограми предизвикват. При тях съществува по-висок риск да хъркат, което пък от своя страна води до нарушения в съня. 2% от децата, които имат наднормено тегло, страдат от сънна апнея. При наднормено дебелите деца 13% са тези, които хъркат, и то силно, докато при децата с нормално тегло този процент е само 5.