Значението на числата по китайската нумерология

Привлечи късмета на своя страна!

 
 

Привлечи късмета на своя страна!​

Заобиколени сме от цифри. Te са буквално навсякъде: в номера на апартамента ти, номера на мобилния ти телефон, регистрационния номер на колата ти - всичко това е своеобразен начин да поканиш късмета си или да се предпазиш от лош такъв в китайската култура. Китайската нумерология е дълбоко вкоренена в символиката и езика им.

Хороскоп на тайните на различните зодии, виж в галерията по-долу:

Галерия: Хороскоп на тайните на различните зодии

Виж всички снимки

►►► Нумерология: какво означава фамилията ти

Без значение дали си в Китай, или където и да е другаде по света, всички знаят, че числата имат голямо значение. Независимо дали става въпрос за избор на дата за голям повод, избор на дата за купуване на кола или започване на работа, числата имат голямо значение за крайния резултат, съответно и във вземането на решенията.

В китайската нумерология има щастливи числа, нещастни числа и неутрални числа. Разбира се, контекстът е много важен при избора на числа и има много начини да ги интерпретираш от една ситуация в друга. Човек може да предаде дори символично съобщение с помощта на цифри, особено когато става въпрос за избор на дата и час. Например Олимпийските игри в Пекин започнаха на 8 август 2008 г., като церемонията бе открита точно 8 минути и 8 секунди след 20:00. Осем е особено благоприятно число, така че този момент се оказва важен за стартирането на игрите.

Възползвай се от силата на числата, като научиш повече за значенията и посланията им от китайската нумерология

1

Числото 1 се счита за неутрално число, но също така е представително за неженените. Точно с това се свързва и Денят на необвързаните (специален ден, отбелязван от всички хора, които не са във връзка). Денят се чества на 11/11. На ден, в който има числото 1 китайците избягват определени неща, например срещи и подаръци, свързани с връзки и сватби, защото числото противоречи на партньорството.

2

Числото 2 е положително число. Известна китайска поговорка гласи: „Добрите неща идват по двойки“ Когато например се купуват предмети за дома, се счита, че ако се вземат два - чифт са за баланс и благоденствие. На кантонски думата „2“ звучи като думата „лесно“ - нещо, което се постига с минимални усилия, тази интерпретация обаче важи и за нещастни ситуации - затова хората често избягват числото 2 при нещастни обстоятелства, за да минимизират повторение на друго нещастно събитие.

3

Числото 3 е нещастно число във връзките. На мандарин числото 3 може да звучи като думата „разделени“, така че е лош късмет, ако се планират сватби или романтични събития на това число. Но извън отношението на връзките, 3 се считат за неутрално или дори положително в останалите ситуации.

via GIPHY

4

Числото 4 е много нещастно число, като числото 13 в западния свят. Когато се говори на мандарин, числото 4 звучи като „смърт“. Китайците обикновено го избягват, тъй като той съдържа много негативни асоциации.

5

Числото 5 също се счита за отрицателно число. В мандарин числото 5 може да звучи като думата „нищо“ или „несъществуващо“.

6

Числото 6 е много щастливо число. Символно се свързва с лек път и гладко протичане на всякакви събития. Когато човек, или особено ако става дума за бизнес, иска да бъде по-успешен и да създаде повече хармония на работното място, то трябва да се търсят начини да се интегрира числото 6 в работната среда или на важни работни срещи.

via GIPHY

7

Числото 7 се разглежда като отрицателно число, когато става въпрос за връзки. Например сватбите обикновено се избягват да се организират през юли, защото се смята за месец на духовете. Асоциацията със смъртта може да означава край на нещата, а не начало, така че според китайската нумерология не е за предпочитане да се поставя начало в това време на годината.

8

Числото 8 е изключително щастливо число за китайската нумерология. Това е най-близкото нещо до „щастливия номер 7 на Запада. Той представлява просперитет и пълнота. Числото 88 е особено популярно в китайската култура заради двойните осмици, но и поради визуалната си прилика със знака за двойно щастие.

9

Числото 9 е много щастливо число. Той е един от най-силните символи. На дрехите на императорите са били избродирани 9 дракона, за да представляват трайно царство. Девет символизира пълнота и вечност.