Златни правила за ефективна комуникация

Как да предизвикаш емпатия и да последваш целите си?

 
 

Как да предизвикаш емпатия и да последваш целите си?

Често не изразяваме емоциите си. Просто мълчим. Не казваме директно това, което наистина мислим или имаме предвид. Понякога това не се приема, понякога нарушава социалните норми. Случва се и ние самите да не можем да оценим значението на собствените си емоции или да проектираме нещо от миналото си върху другите. Например, защо често казваме „не“, когато искаме да кажем „да“? Или защо очакваме събеседникът да прочете верния отговор в очите ни?

Какви са стереотипите за твоята зодия, виж в галерията долу:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

►►► 5 правила за комуникация с хора, които не харесваш

От друга страна, защо, когато някой каже нещо ти обмисляш това, което не е казано и допълваш думите на ответната страна с нови значения? Решаваш, че е имал предвид нещо друго, а не казаното. Освен това някои в бъдеще се опитват да настояват, че събеседникът е искал да каже точно това, но просто не може да го изрази правилно.

И ако се разровиш в паметта си - ще откриеш доста такива примери. Отношения между клиент и изпълнител, рекламодател и агенция, съквартиранти, деца и родители... Можеш да продължиш безкрайно. Особено трагично е, когато влюбените не могат да проведат чист разговор. Времето минава, а креативното и красивото се сливат в нищото, защото започва да липва усещане и остават само догатките.

Светът можеше да бъде много различен, ако в него имаше повече разбиране. И въпросът не е, че напълно липсва това толкова необходимо за всички разбиране, а че периодично надценяваме важността за самите себе си. Точно като, нашия "глух" събеседник. И ако разбереш и приемеш тази функция, тогава всяка комуникация може да бъде умело управлявана и дори леко манипулирана. Между другото, последното не винаги е толкова лошо, колкото казват и се опитват да представят.

1. Слушай

Първото и най-лесно е да започнеш да слушаш. Най-често самият събеседник знае отговорите на всички въпроси. Просто трябва да го изслушаш, да чуеш и да му върнеш собствените му мисли. Ще станеш „единственият човек, който го разбира“ и следователно значим в живота му или в разрешаването на конкретната ситуация.

Ако не можеш да налучкаш отговорите, тогава задавай въпроси. Не забравяй, че твоят събеседник е много важен човек за себе си и ако стане също толкова важен за теб, тогава няма да има цена чистотата и лекотата на разговора ви.

2. Не се страхувай да бъдеш несъвършена

via GIPHY

Второто, по-трудно за разбиране, но ефективно: ако си несъвършен, тогава хората ще те обичат повече. Уязвимостта и слабостта повишават нивото на емпатия. Твоите некритични недостатъци, без да засягат всички, ще разтопят всеки лед и ще предизвикат желание да помагаш, преподаваш, спасяваш. Това ще направи събеседника по-голям и по-значим в собствените му очи. Или може би и в твоите. Защото в комуникацията ви ще се вижда само доброто. Тук линията е важна. Да си срамежлив и да не знаеш нещо е нормално. Изваждането на личните ти недостатъци на показ с посланието „всички сме различни“ няма да работи. Защо? Защото връщаш фокуса към себе си!

3. Не надценявай проблема

Трето: хората често надценяват не само себе си, но и нещата, които обсъждат в момента. Нищо няма глобално значение в живота. Дори ако се случи най-лошият сценарий, ще има малка фундаментална промяна като цяло. Следователно, разбирайки реалната степен на важност на обсъжданата тема или ситуация, е възможно да управлява взетите решения. Като надценяват дадена тема, хората се фокусират върху един от нейните аспекти и игнорират други очевидни неща.

4. Помоли за помощ

Ако имаш нужда от помощ, поискай я от конкретен човек. В същото време твоите очаквания също трябва да са конкретни: трябва да си наясно какво точно трябва да включва помощта. В психологията съществува концепцията за ефекта на наблюдателя. Става дума за факта, че колкото повече хора в нужда са наоколо, толкова по-малка е вероятността да им се помогне. Защото всеки ще е сигурен, че някой друг вече е поел отговорността за подкрепата на ближния. И за да предотвратиш това, разбери кой може да ти помогне или кого би искала да „наградиш“ с това, и едва тогава се свържи с него. Ще се изненадаш колко бърз и ефективен отговор получава директната заявка.