Здравето идва с умното хранене

Броят на сърдечните заболявания расте в последно време главоломно и те са една от най-големите заплахи за всички нас. Затова е добре да знаеш как да се храниш, за да може чрез здравословното хранене да избегнеш този риск.

 
 

Броят на сърдечните заболявания расте в последно време главоломно и те са една от най-големите заплахи за всички нас. Затова е добре да знаеш как да се храниш, за да може чрез здравословното хранене да избегнеш този риск.​

Мнозина от нас не следят какво е нивото на холестерола им. Но високите стойности могат да са опасни. Всъщност никак не е сложно да поддържаш сърцето си здраво – заболяванията на сърдечносъдовата система могат да бъдат предотвратени с правилно хранене. Важно е да знаеш кои храни трябва да се приемат ограничено и кои можеш да ядеш в големи количества. Мазните храни, преди всичко наситените мастни киселини, повишават нивото на холестерола в кръвта. Тлъсти колбаси и меса, както и млечни продукти – мляко, сирене и сметана с високо съдържание на мазнини, трябва да се консумират с мярка.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Край на вълчия глад!

Ето отговорите на някои най-често задавани въпроси:

Наистина ли е доказано, че правилното хранене понижава риска от сърдечни проблеми?

Да, с изследванията, които доказват тази зависимост, можеш да напълниш цяла библиотека. Според едно от тях хората, хранещи се по възможно най-здравословния начин, са 24 пъти по-защитени от инфаркт, отколкото хората, които се хранят неправилно. Всъщност не е необходимо да правиш радикална промяна – и малките стъпки в посока към здравословно хранене помагат на сърцето ти.

Колко важно е да се ядат плодове и зеленчуци?

Растителната храна е истинско лекарство за сърцето. Най-малко 200 г на ден плодове и зеленчуци (например една ябълка сутрин, порция броколи на обяд) значително понижават риска от болести на сърдечносъдовата система. Това е благодарение на полезните за тъканите витамини и минерали като фолиева киселина или калий, също и на вторичните растителни вещества, например полифенолите в орехите или алицина в чесъна. Тези вещества, които действат противовъзпалително, правят от плодовете и зеленчуците мощни защитници на сърцето.

Съвет: яж храни с различни цветове, яж пъстро! Колкото са по-разнообразни плодовете и зеленчуците в чинията ти, толкова по-богата е палитрата от ценни биовещества.

Кои мазнини са полезни?

Мазнините са комбинация от наситени, прости и сложни ненаситени мастни киселини. Сложните ненаситени мастни киселини са жизненоважни вещества, които не се произвеждат от организма ти. Те са необходими за поддържането на телесните функции и се съдържат в големи количества в растителните масла. Колкото по-голям е делът на сложните ненаситени Омега-3  и Омега-6 мастни киселини, например алфа-линоленова киселина и линолова киселина, и колкото по-нисък е делът на наситените мастни киселини, толкова по-добра за сърцето е мазнината.

Вярно ли е, че животинските мазнини са винаги вредни, а растителните винаги полезни?

В повечето случаи да, но има изключения. Някои морски риби са ценни за сърцето точно заради мазнините си - Омега-3 мастни киселини. Обратното, от растителни мазнини, които са химически втвърдявани, се образуват вредни трансмастни киселини. Те повишават риска от инфаркт и се съдържат в мазнини за фритюрник и печива като кексове и бисквити (гледай етикетите, на тях трябва да пише „втвърдени мазнини”). Но като изключим тези случаи, правилото е, че животинските мазнини в салами, свински пържоли и сметана например вредят на съдовете заради наситените мазнини, които повишават лошия холестерол в кръвта, и трябва да се консумират с мярка. Растителните мазнини са без холестерол. Най-добри за сърцето са лененото олио и олиото от рапица, но не забравяй и качествения студенопресован зехтин. Техните Омега-3 мастни киселини понижават лошия холестерол, разширяват съдовете и предотвратяват образуването на плаки.

14 храни за плосък корем, виж в галерията по-долу:

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

►►► Замени любимите си "вредни" неща

Вредна ли е захарта за организма?

По-скоро индиректно. Захарта е много калорична и често е в комбинация със скрити мазнини (в шоколад, сладкиши). Резултатът е покачване на килограмите, а това е много вредно и за сърцето. Дори лекото напълняване повишава риска от инфаркт. Хората с високи стойности на триглицериди трябва много да внимават със захарта. Сладкото и алкохолът повишават тези стойности допълнително. Много високите стойности на триглицеридите вредят на сърцето и при нормална фигура.

Защо рибата се смятат за толкова важна храна?

Благодарение на ескимосите. През 70-те години изследователите установяват, че инуитите в Гренландия ежедневно поемат по 400 г тлъста риба и ни най-малко не страдат от запушени артерии. Оттогава е известно, че морските риби са храна, предпазваща от инфаркт. Причината е в Омега-3 мастните киселини DHA и EPA в рибеното масло. Те разширяват съдовете, стабилизират сърдечния ритъм, понижават триглицеридите в кръвта и действат благоприятно върху кръвосъсирването. Седмично се препоръчва да се консумират по 2 порции скумрия, риба тон, херинга или сьомга. Може да са пушени или от консерва, стига да не плуват в сметанов сос.

Полезно ли е червеното вино?

Да, както и бялото, бирата и шампанското. Полезният ефект се дължи не само на съдържащите се в тях полифеноли, а и на алкохола. В малки количества той повишава добрия холестерол и пречи на образуването на тромби. Но не е нужно веднага след тази новина да отваряте бутилката с вино. В момента, в който преминете границата на баланса, вредите стават значително повече от ползите. Лимитът е 1/2 л вино или 1/8 л бира дневно. Но не забравяйте, при високи стойности на триглицеридите в кръвта алкохолът само ще ги повиши още повече.