Защо влюбените си приличат?

Проучване доказва защо влюбените си приличат. Знаеш ли причината?

 
 

Проучване доказва защо влюбените си приличат.Знаеш ли причината?​

Учени от Станфордския университет провеждат проучване, което да установи защо хората, които са във взаимоотношения, доста често силно си приличат (не само по външни белези, а и по черти на характера).

По обувките ще го познаеш, виж в галерията по-долу:

Галерия: По обувките ще го познаеш

Виж всички снимки

►►► 9 сигурни знака, че е луд по теб

За да направят ползотворно изследване, психолозите трябвало да анализират повече от сто снимки на двойки.

153 двойки са се съгласили да вземат участие в експеримента (първоначално крайната извадка включвала снимки на 517 двойки). Учените помолили участниците да предоставят няколко снимки: направени в началото на връзката си и няколко - десет (или повече) години по-късно.

Има множество хипотези, че с течение на времето хората могат да станат "подобни" един на друг. Проучванията показват, че това се влияе от фактори като диета, начин на живот, работа и дори ежедневни дейности. Сега обаче учените отричат тази информация. Според последния експеримент е доказано, че лицата на влюбените изобщо не стават подобни с времето. Напротив, те имат общи черти още в началото на връзката. Тоест, доказателствата показват, че по-често избираме човек, подобен на себе си не само по общи интереси и възгледи за живота, но и по общи черти на външния вид.