Защо винаги избираш един тип мъже

Забелязваш ли как неизменно попадаш все под чара на лоши момчета или на по-нежни същества, склонни към романтика, или на мъже, които обичат алкохола, или на срамежливци...

 
 

Забелязваш ли как неизменно попадаш все под чара на лоши момчета или на по-нежни същества, склонни към романтика, или на мъже, които обичат алкохола, или на срамежливци... Или пък всяка твоя връзка завършва с това, че той те напуска. Има ли начин да се излезе от тази обреченост?

Виж каква си в любовта според зодията в галерията долу:

Галерия: Как водиш любовните си връзки според зодията ти

Виж всички снимки

Съзнателен избор?

Макар и да имаш впечатлението, че избираш партньорите си по определени критерии, любовта се оказва по-силна от разума и изборът всъщност е неин. Но това не обяснява всичко. Най-вероятно повтарящият се тип мъже около теб говори за твои натрапчиви идеи, които може би дори не осъзнаваш.

Например, ако твоите избраници винаги са женени или живеят в чужбина, това изразява твоя страх от обвързване. Ако пък все се спираш на мъже, които обичат чашката, възможно е да искаш да докажеш, че в двойката ти си тази, на която може да се разчита. Ако все ти изневеряват, навярно търсиш потвърждение на своята убеденост, че на хората никога не може да се разчита.

Любовта като начин за себепознание...

Много рядко се случва човек да попадне на голямата си любов от първия път. Причината не е в това, че чувствата не са достатъчно силни. Просто няма такава готовност. Голямата любовна история предполага умението да разбираме и разгадаваме партньора, а то е свързано преди всичко с умението да познаваме себе си и да се приемем такива каквито сме.

С всяка нова връзка знаем все повече за себе си. Затова не се отчайвай, ако сценариите все се повтарят и още не си изживяла любовта с главно „Л“ - тя ще дойде, когато се помириш със себе си и се обикнеш.

... и като терапия

Любовта дава крила, това е известно. Съзнателно или несъзнателно търсим в нея уникалното щастие, което ни лекува от нашите разочарования и всекидневни проблеми. Любовното чувство ни създава увереността, че можем да повдигнем планини, да променим живота си, да осъществим мечтите си.

►►►Илюзиите в любовта, които ти пречат да си щастлива

Изборът на партньор съответства на тази „терапевтична“ цел, която пък може да се окаже абсолютен капан за наивници. Много е важно човек сам да си даде сметка доколко направеният избор е съзнателен. В това разследване своята роля има психоанализата, която може да отговори на въпроса дали повтарящите се любовни провали не са средство за поддържане на индивидуалната психическа структура. Психоанализата навярно няма да може да освободи от страха от вечно лошия избор, но помага любовта да не се приема като обреченост.

Когато провалът носи сигурност

Понякога съвсем ясно чувстваме и виждаме,че сме на път да извършим поредната грешка, но нищо не може да ни спре. Това доказва още веднъж несъзнателният характер на поведението ни. Защо се оставяме необяснимото да ни води?

Често отговорът се крие в детството и в родителската схема, на която сме били свидетели. Ако твоите партньори винаги ти изневеряват, възможно е това да ти дава сигурността, че наученото през детските години за ненадеждността на една връзка се потвърждава и ти не си излъгана в песимизма си.

Ако не си познала бащината обич, твоят любовен модел може често да възпроизвежда тази незадоволена емоционална жажда. Но разбира се в една връзка има двама души и не всичко се дължи на единия от тях.

Не“ на трепетното очакване

Терапевтичните очаквания от любовта могат да те настанят в една опасна илюзия – че тя решава всички проблеми. Уви, реалността е съвсем друга – голямата любов ни „намира“, когато стоим здраво на краката си и сме излезли от невротичния механизъм на очакването. Точно когато не се надяваш на нищо, можеш пълно да се възползваш от това, което животът ти поднася.