Защо сексът и мастурбaцията са толкова... различни

И какво означава, ако едното ти харесва повече от другото?

 
 

И какво означава, ако едното ти харесва повече от другото?​

Една от най-емблематичните сцени в „Сексът и градът“ се случва в първия сезон, когато Шарлот заявява на Кари, по време на йога: „Мисля, че си счупих вагината!“ Нейните разсъждения? Шарлот прекарва много време в леглото със "Заека", вибратор, който веднъж й доставил оргазъм за цели пет минути. След това тя продължава да обяснява, че се страхува, че никога повече няма да може да бъде задоволена от мъж, защото нейният вибратор е твърде добър.

Секс навиците на различните зодии, виж в галерията долу:

Галерия: Секс навиците на различните зодии

Виж всички снимки

►►► Отговорите на всичките ти супер горещи въпроси за секса

Шарлот не е единствената жена (измислена или не), която се страхува да не "счупи" вагината си от твърде много мастурбация. Жените, които обичат да се самозадоволяват, често се чудят дали ако го правят „прекалено много“ ще доведе до намаляване на сексуалното желание – или до ужасно преживяване от партньорски секс. Анекдотично, може да се намерят аргументи и в двете посоки - д-р Анджела Джоунс, съветник по сексуално здраве разказва има ли място за притеснение.

Накратко. Мастурбирането, дори в големи количества, няма да ти прецака секса завинаги.

Всичко се свежда до това какво се случва с вагината ти, когато мастурбираш. И се оказва, че да си доставяш удоволствие и да изпитваш удоволствие от някой друг не е толкова различно от биологична гледна точка. „Всичко, което стимулира вагината, ще я накара да стане по-уголемена поради увеличеното кръвоснабдяване на стимулираните зони“, казва д-р Джоунс. "Мастурбацията или каквото и да е вагинално удоволствие също ще я промени." Това се случва и по време на секс.

Забелязала ли си някога, че пенисът на партньора ти изглежда "се побира" по-добре във вагината ти, след като си достатъчно възбудена? Това е така, защото стимулирането "издължава" вагината ти - и това е същото нещо, което се случва по време на мастурбация.

Единственият начин, по който мастурбацията наистина се различава от секса, анатомично казано, е, че нивото на възбуда може да варира. Някои се чувстват по-възбудени по време на секс, докато други се възбуждат най-много, когато подхождат към ситуацията от соло гледна точка. „Ниво на удоволствие също може да варира в зависимост от вида на предоставената стимулация“, казва д-р Джоунс. „Така че, ако сексът или мастурбацията са проникващи, ако има замесени играчки и т.н. Но сексът и мастурбирането се чувстват различно? За съжаление става въпрос повече за това, което не получаваш, а искаш да получиш.

Основната причина, поради която жените са склонни да мислят, че мастурбацията съсипва сексуалния им живот, е, че те наистина получават силен оргазъм, което не се случва непременно при секс с партньор. И много пъти това се свежда до стимулиране на клитора, което е ключово при женската мастурбация и просто не е по време на секс. „Влагалището и клиторът са две напълно различни единици“, казва д-р Джоунс. "И двете реагират на докосване и стимулация с различни способности." Експертът също така казва, че повечето женски оргазми не са свързани с проникващия секс. Така че можеш да разбереш защо хората смятат, че мастурбирането с вибратор съсипва секса. Това е съвсем различен вид стимулация - и работи.

Но ето един златен трик: мастурбирането с ръка или вибрация от играчка на клитора всъщност може да направи секса по-добър за теб, като ти помогне да осъзнаеш, че трябва да внесеш част от тази стимулация и по време на партньорски секс – или го направи за себе си, или за да покажеш пътят към неимоверното удоволствие за теб на партньора си.

Въпреки това сексът и мастурбацията могат да се различават на психологическо ниво и това също е важно. „Допускането на някого в твоето лично пространство и изграждането на нива на доверие и интимност са причините, поради които сексът е привлекателен за много хора“, казва д-р Джоунс. Но това също може да бъде сериозно и малко плашещо - и ако не си в подходящото емоционално състояние да бъдеш толкова уязвима с друг човек, партньорският секс може да не ти се струва толкова страхотен. Но и обратното може да е вярно, според д-р Джоунс. "Много жени се чувстват спокойни по време на мастурбация, тъй като наоколо няма друг човек.".

„По-лесен начин да се каже това е просто, че има много причини, извън само физическите, които могат да причинят намаляване на чувствителността към секса“, казва д-р Джоунс. Важно е да разпознаеш тези психологически и емоционални пречки, за да разбереш напълно начина, по който изпитваш удоволствие. И тогава е много по-малко вероятно мастурбацията да съсипе секса за теб и много по-вероятно е тя да се използва като полезна част от сексуалния ти живот. „Това е лесен, естествен начин да се опознаеш и да се почувстваш по-комфортно в тялото сис“, казва тя. С други думи: Защо да избереш само едното, когато можеш да имаш и двете?