Защо се чувстваш уморена (постоянно)

Чувстваш се преуморена и разсеяна, безсънието е твой постоянен спътник и се чудиш какво се случва...

 
 

Чувстваш се преуморена и разсеяна, безсънието е твой постоянен спътник и се чудиш какво се случва...

Може би ти липсва желязо? Отговор ще ти даде изследване на кръвта. Ето и обясненията на специалистите.

Какъв е скритият проблем

Примерно 68% от желязото в организма влиза в състава на хемоглобина, който е необходим за преноса на кислорода в кръвта. 27% отиват във феритина – гликопротеин, предназначен за съхраняване и усвояване на желязото. 4% са нужни за синтеза на миоглобина в мускулите. И така, остава само 1% желязо за другите биохимични процеси във всички органни клетки – от образуване на хормони до генериране на енергия, от биосинтеза на ДНК до преработката на токсините в черния дроб.

Това означава, че дори нормалното ниво на желязото в организма не гарантира, че количеството е достатъчно. Напълно е възможно тялото ни да си го „преразпределя“, като избере една функция за най-важна и да отделя необходимото желязо за нея (преноса на кислорода например), а от другите, за които също е нужен този микроелемент, да почне да икономисва. Именно поради тази причина основният показател за проява на дефицит на желязо е изследването на феритина в кръвта. Той се използва като банков депозит (с възможност за изразходване и попълване отново на „сметката“): организмът „тегли“ при необходимост желязо от феритина и после възстановява разходите с храна, която му го доставя. Проблемът се появява, както и при финансовите операции, когато харчовете изпреварват приходите и желязото излиза на „червено“.

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

На кого най-често не му достига желязо

Препоръчителната дневна норма желязо за нуждите на организма при мъжете е не по-малко от 10 мг, при жените – 18-20 мг. По време на бременност и кърмене се увеличава – съответно 38 и 33 мг/денонощие. При активно спортуване количеството също се удвоява. В тялото ни се съдържат около 3-4 г желязо, от които 70% може да бъдат определени като жизнено необходимо и 30% като запаси в тъканите. Ето кои хора най-често страдат от недостиг на този микроелемент.

* Кръводарителите. При даряване на 500 мл кръв се лишаваш от 10% от желязото в организма си. Няма проблем, ако възстановиш разходите с пълноценна храна и допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо. Но ако редовно даваш кръв (повече от два пъти в годината), а се храниш както обикновено, недостигът на желязо след няколко кръводарявания ти е гарантиран. При поредното (трето-четвърто за година) изследване на кръвта преди кръводаряване ще си с нисък хемоглобин и няма да те приемат – този резултат обаче означава, че нивото на феритина в организма ти отдавна е спаднало много.

* Вегетарианците. Получаването на достатъчно желязо само от растителна храна е възможно, но трябва постоянно да изчисляваш дневния прием на продукти, богати на този микроелемент (често се налага и да увеличавате количеството им). Затова по-добре се консултирай с диетолог и започни да приемаш витаминно-минерален комплекс, който освен желязо ще ти доставя и други вещества, които вероятно не досгигат при вегетариански режим на хранене.

* Жените. Те губят повече желязо от мъжете поради редовното кръвотечение по време на месечния им цикъл. При бременност почти всичкото желязо, което постъпва в женския организъм, отива за развиващия се зародиш и затова се налага бъдещите майки да го приемат допълнително (иначе рискуват да получат анемия). При кърмене също трябва да се увеличи желязото, защото дневната норма, необходима за покриване на нуждите на организма, е по-висока.

* Децата. Желязото е необходимо за бебето не само преди раждането му, но и за растежа и развитието му. Дневните норми за нуждите на детския организъм зависят от възрастта му. Ако не си сигурна, че малчуганът получава достатъчно желязо, консултирай се с педиатъра – той ще прецени най-точно с помощта на изследване на кръвта и по-специално на нивото на протеина феритин.

* Дълголетниците. При старите хора дефицитът на желязо обикновено е свързан с намаления апетит. Допълнителен фактор са някои заболявания на стомашно-чревния тракт, които нарушават процесите на усвояване на желязото от организма.

Откъде да „похапнем“ липсващия ни метал?

Идеалният доставчик на желязо е месото (най-добре печено) в комбинация с вещества, които помагат за усвояването на микроелемента от организма. На първа линия сред тях са витамин С (от цитрусови плодове, киви, пресни зеленчуци, зелени салати, горски плодове) и фолиевата киселина (от зелени листни зеленчуци). Полезно е по време на хранене да се пие портокалов или грейпфрутов сок.

►►►ВИЖ ТУК: 10 причини никога да не излизаш без закуска!

Калцият и жлязото са антагонисти – не „обичат“ да се срещат в организма ни. Продуктите, богати на калций (например млякото), възпрепятстват усвояването на желязото. Подобни продукти се препоръчва да се разделят: изяжте единият сутринта, другият вечерта. 

Какво показва, че желязото „изтича“ от организма

Сигналите, че не ни достига желязо, са доста разнообразни. Трудно е да се каже кой симптом се проявява първи, но при всички случаи не подминавай следните изменения:

* Необичайни промени във вкуса и предпочитаните аромати. Това е най-разпространеният знак за недостиг на желязо. Неустоимо те влече да си похапнеш странни неща: да гризеш тебешир, да дъвчеш хартия или вълнен шал, да ядеш глина, лед или нишесте... Започват да ти харесват и доста неприятни аромати: на бензин, мазут, бои, ацетон, лакочистител.

* Умората. Постоянно се чувстваш уморена и сънлива, вяла и дори депресирана. Трудно ти е да се съсредоточиш в работата си, не можеш да усвояваш лесно нови знания, често се нуждаеш от прекъсване на заниманията си, за да си починеш и полегнеш.

►►►ВИЖ ТУК: 5 хранителни вещества, които може би ти липсват!

* Нарушенията в съня. Трудно заспиваш, често се будите през нощта, сутрин винаги се чувствате недоспала и неотпочинала.

* Здравословни оплаквания. Имаш главоболие, световъртеж, усещаш мускулите на шията си схванати и твърди като вкаменени.

* Проблеми с кожата и косата. Кожата ти става все по-суха и кремовете за овлажняване помагат все по-малко, ъгълчетата на устата ти се цепят, косата ти пада, ноктите ти са чупливи и се делят на слоеве.

* Синдромът на неспокойните крака. Неприятните усещания в краката се появяват най-често вечер и нощем. Те пречат на съня ти, защото те будят по няколко пъти. 

Тест за самодиагностика

Разработен е от швейцарски лекари, които са разделили основните симптоми на желязодефицит в организва в четири групи.

Група 1. Постоянна умора и сънливост.

Група 2. Загуба на концентрация на вниманието, депресивни състояния, нарушения на съня.

Група 3. Световъртеж, главоболие, скованост на мускулите на тила и раменете.

Група 4. Косопад, чупливи нокти, синдром на неспокойните крака.

►►►ВИЖ ТУК: 5 признака, че трябва да промениш храненето си!

Ако си открила за себе си симптоми от една или две групи, е възможно да не ти достига желязо, но причината може да е и в някакво друго неразположение.

В случай, че имаш оплаквания от три групи, вероятно се дължат на желязодефицит. „Класираш“ ли се и в четирите групи симптоми, швейцарските учени са готови да се хванат на бас, че кръвният ти анализ ще покаже понижено ниво на желязо.

Подозрението ти за желязодефицит трябва да те отведе при лекар специалист, който ще ти помогне да изключиш други причини за оплакванията си от умора и безсъние. Първото, което ще е необходимо за точната диагноза, е анализ на кръвта за нивото на хемоглобина и феритина.

При някои болести се наблюдават нарушения в усвояването на желязото от организма, но в повечето случаи липсата му се дължи на недостиг в храната, която приемаш. Така че, ако се потвърди диагнозата желязодефицитна анемия, лекарят ще прецени в каква степен не ти достига този микроелемент и ще ти предпише съответните препарати за компенсацията му. Средно терапевтичният курс продължава около четири седмици, но още след първите дни на лечение пациентите усещат прилив на сили и енергия.

Идеалният обяд при дефицит на желязо

Необходимата дневна норма желязо се съдържа в: 350 г месо (говеждо или овнешко), 150 г сухи фрукти (най-добре сини сливи), 4 кокоши яйца или 350 г праскови. За идеалния обяд комбинирай продуктите, богати на желязо, за да не прекаляваш само с един – например да изядеш наведнъж 350 г говеждо месо...

Внимание: Ниското ниво на желязото в организма ти може да е вашата лична норма за този микроелемент и да няма необходимост от лечение. Условието е да се чувстваш абсолютно здрава, бодра и енергична, без главоболие и да усещаш умора само след, да речем, дълго бягане, обясняват специалистите.

Спанакът – шампион по съдържание на желязо?

Така беше прието, но този рекордьор вече е развенчан. Говори се, че славата му се дължи на печатна грешка в популярен американски справочник за хранителните вещества: пишело, че в 100 г спанак се съдържат 35 мг желязо, но била пропусната... десетичната запетая. В действителност са само 3,5 мг и то не цялото количество се усвоява от организма, твърдят учените.

А световната слава за силата на спанака покрай филмовия герой Попай моряка си е художествена измислица с възпитателна цел – да стимулира малчуганите да похапват от полезния зеленчук.