Защо никой вече не ползва презервативи?

Хората на възраст 18-34 години НЕ използват презервативи. Следват тези и още шокиращи разкрития!

 
 

Хората на възраст 18-34 години НЕ използват презервативи. Следват тези и още шокиращи разкрития!

Секс пози според неговата зодия - в галерията долу

Галерия: Секс пози според неговата зодия

Виж всички снимки

►►►4 техники с презерватив за още по-горещ секс

Смятай: Почти 20 милиона американци в някакъв момент от живота си ще заболеят от сексуално преносима болест. В последно време числото е скочило до небето, въпреки че има сигурен начин за предпазване – презервативите. Когато се използват редовно и правилно, те са много ефективни в предпазването от бременност (98%) и много патогенни. Но въпреки това, в последните четири години Щатите всяка година подобряват собствения си рекорд по брой заболели от венерически болести. (Центърът за контрол на болестите CDC изнесе данни за 2,3 милиона диагнози на гонорея, хламидии и сифилис през 2017 – с 200 000 повече от предходната година.)

И това отчасти се дължи на факта, че хората не използват презервативи редовно, сочи нашето проучване в партньорство с Power to Decide, НПО посветена на предпазване от нежелана бременност. Шестдесет и един процента от участниците в него казват, че биха използвали презерватив, ако знаят, че партньорът им има болест, предавана по полов път, но също така, 60% казват, че рядко или почти никога не използват презерватив. Цели 50% споделят, че никога не са употребявали кондом. Продължавай да четеш, за да разбереш причините и защо не трябва да следваш тази мода.

Топ 3 причини, поради които хората на възраст 18-34 години не използват презервативи

1. „Не се притеснявам от сексуално преносими болести“

С изключение на хората, които не правят секс, или двойките, които се опитват да заченат дете, това е основното обяснение на останалите, които не ползват презервативи. Тях не ги е страх дори и от ХИВ.

Въпреки че хламидиите, гонореята и сифилисът се лекуват с антибиотици, според CDC много от случаите не са диагностицирани и, съответно, нелекувани, което може да доведе до различни усложнения, включително безплодие. А за ХИВ и херпес все още няма лечение.

2. „Партньорът ми не държи да ползваме“

Тридесет и три процента от участниците в проучването казват, че използват презерватив, само ако партньорът им настоява. Но 72% казват, че изпълняват желанието на партньора си, ако той/тя иска презерватив. Така че явно си струва да поискаш. „Изисква се известен диалог“, казва д-р Мелиса Уидърс, професор във факултета по медицина на Университета в Южна Калифорния. Не го усложняваш излишно и просто кажи „чакай да взема презерватив“, когато си лягаш с някого.

3. „Мразя да ги изхвърлям“

Това минимално неудобство е третото най-често цитирано обяснение. Интересното е, че то е по-често използвано от жените. Понеже сте двама души в стаята, работете в екип, за да се справите с гнусливостта си, казва Скот Петинга, основател на компанията за презервативи Rouse. Накарай партньора си да го хване за ръба, докато го дърпа (трябва все още да е с ерекция, за да не изтече сперма), да го увие в салфетка и да го изхвърли.

Подгласници

„В цикъл съм“

Вярно е, че докато си в менструация не можеш да забременееш, но все пак можеш да хванеш венерическа болест. Освен това употребата на презерватив в такива дни прави почистването след това доста по-лесно.

„Използвам друг вид контрацепция“

Да, хапчетата, спиралите и другите средства предпазват от бременност, но не предпазват от сексуално преносими болести. „Младите жени са прекалено самоуверени, когато използват контрацепция и имат фалшиво усещане за защита“, предупреждава Уидърс.

Домашни тестове за болести, предавани по полов път

Не е нужно да ходиш на лекар, за да получиш диагноза, ако в аптеките има домашни тестове за сексуално преносими болести. Някои аптеки в България предлагат подобни комплекти, но, ако имаш съмнения, най-добре отиди на лекар и си направи изследвания. Предлагат се в почти всички лаборатории. В лаборатории към регионалните здравни инспекции в големите градове в страната се предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН.

Ако те е срам, има приложение, наречено  STD Triage (stdtriage.com), с което плащаш, пращаш снимки и подробности за симптомите си и получаваш консултация от специалист.

►►►Тънкостите на контрацепцията, които може би изпускаш

Невероятни кондоми, за чието съществуване не подозираш

„По-тънки, да не се късат, да не ги усещаш“ – това са желанията на участниците в нашето проучване. За щастие, такива презервативи вече съществуват.

Почти не се усещат

Lelo Hex са презервативи, които са създадени по специална технология, наподобяваща пчелна пита. Това позволява на латекса да е супертънък. Продават се в Amazon.

Отварят се лесно

Maude Rise са опаковани като малките масълца на закуска в хотелите, отварят се лесно и винаги знаеш коя страна е отгоре. Купи си ги от getmaude.com.

Пасва идеално

MyOne идва в комплект с линийка, така че партньорът ти може да си го премери и да намери точния размер. Виж на myonecondoms.com.

Благотворителен

0.84 цента се даряват от всяка закупена кутия Durex RED Extra Sensitive Extra Lubricated на Глобалния фонд за борба със СПИН. Можеш да ги намериш на amazon.com.

5 пози за секс (без секс) - надникни в галерията долу

Галерия: 5 пози за секс (без секс)

Виж всички снимки

44% от участниците в проучването са склонни да ползват презерватив с нов партньор. „Така е най-разумно“, казва един от тях. Освен ако не си видяла скорошни резултати от лабораторни тестове за венерически болести на новия ти другар в леглото, не можеш да си сигурна, че е напълно здрав. Това се отнася и за нов партньор, когото познаваш добре. Проучвания показват, че колкото по-добре го познаваш, например ти е приятел от детството, толкова по-склонна си да вярваш, че е чист. Грешка!

58% казват, че са напълно уверени, че знаят как да ползват презерватив правилно. Да преговорим: стисни върха на презерватива и го постави на главичката на пениса. Остави малко място за семенната течност и развий презерватива по цялата дължина на ствола, чак до основата. Сега сте готови.

88% не ползват предпазни средства при орален секс. „Повечето хора мислят, че не могат да хванат болест, предавана по полов път чрез орален секс, но това далеч не е така“, казва д-р Робърт Хуциенга, автор на Секс, лъжи и болести (Sex, Lies & STDs). За твой късмет, има и овкусени презервативи, като Royal Premium Lubricated с вкус на ягода и те могат да направят свирката доста вкусна. Когато партньорът ти прави орален секс на теб, използвайте дентално платно (ползват се от зъболекарите) или дамски презерватив (фемидом). Има и ароматизирани модели.

16% биха ползвали презерватив, ако „не разваля момента“

Един от анкетираните споделя: „Когато жена ми е готова за секс, гледам да не губя време да слагам презерватив, защото тя вече ще е загубила интерес.“ Слагането на презерватив отнема около 30 секунди, но след това ще сте напълно спокойни.

5% са използвали дамски презерватив (фемидом)

Женските кондоми не са особено популярни, защото не се намират толкова лесно и се слагат по-трудно. Но пък могат да се сложат известно време преди самия акт и могат да се ползват с лубриканти и на водна основа, и силиконови, защото са от друг материал и се късат по-трудно.