Вечният въпрос: „Защо не се жени?“

Любимият ти се дърпа от идеята за сватба? Cosmo ти дава няколко причини и как да се справиш с тях.

 
 

Готова си още утре да се омъжиш, а любимият така и не предлага? Психологът Светлана Бояринова обяснява защо става така и как да постъпиш в такава ситуация.

Виж кои зодии са най-подходящи за съпрузи в галерията долу:

Галерия: Кои зодии са най-добрите съпрузи

Виж всички снимки

Той се страхува от отговорност и липса на свобода.

Такъв мъж или не е свикнал да взима решения, или е израснал в семейство с деспотични родители и сега се притеснява за своята независимост. Той с ослушва, сменя темата, когато му задаваш въпроси, а може и да ти направи предложение, за да се успокоиш. На първо място той мисли не за перспективата от щастлив семеен живот, а за това от какво ще се лиши след сключването на брак, затова и отлага слагането на подписите: сега моментът не е подходящ, не стигат парите за истинска сватба, родителите нямат възможност да дойдат. Ако се усъмниш в думите му, ще чуеш обвинения по твой адрес: „Не вярваш, че те обичам и искам да се оженим? Как смееш?!”

►►► 10 причини той да се страхува от сериозна връзка

Какво да правиш:

Какво да НЕ правиш: да го завличаш към олтара

Емоционалната зависимост не е рядкост. Качество, от което по-добре да се откажеш, в случая имаш повод, ако, разбира се, си готова на всичко, за да встъпиш в този свещен съюз. Мъж, който е с такава настройка, се страхува да се представи в лоша светлина. Ако му обясниш своите желания, възможно е и да му промениш отношението и решението. Кажи, че ще си тръгнеш, ако не смята да се жените. Но трябва да разбере, че това не са само думи, а конкретен план на действие. Тогава може да се появи възможност неговият страх пред раздялата да се окаже по-силен от притеснението, свързано със сватбата. И когато всичко се подреди, той даже ще се зарадва, че е минал тази граница и може спокойно да се живее и занапред. Жените често мълчат, чакат, докато партньорът им се сети, че е време да предложи, но понякога има смисъл да поемат инициативата. При разговора следи какво му е настроението – не винаги трябва да се натиска, понякога се налага да се съгласиш, да го изслушаш какво мисли, да предложиш създаването на „план за съвместен живот”. Няма да е зле да поговорите за разпределението на задълженията, за начина, по който ще протичат делниците ви, а и празниците. Така ще понижиш нивото му на тревожност и ще му помогнеш да се реши. Но ако страхът е много силен, емоционалното напрежение може да стане за него повод за раздяла.

Сватбените снимки могат и да са извънредно смешни (снимки долу):

Галерия: Най-забавните идеи за сватбени снимки

Виж всички снимки

"Имахме връзка вече седем години и приятелите ни подхвърляха, че той нещо се ослушва за сватба. В резултат на което той ми предложи, но някак нещата бяха насила, и никой от нас не се зарадва на сватбата. Отношенията ни след това се влошиха и се разведохме."

Светла (29)

Имал е негативен опит с жененето

Такъв представител на силния пол иска да гради с теб семейство, да се грижи, та те обича, да си имате общи деца, но само без официален подпис. Причина могат да са предишни отношения, които, според него, са започнали да се влошават именно след узаконяването им. Увеличили са се споровете и капризите, сексът започнал да намалява. И това, което е трябвало да стане „Живели дълго и щастливо”, се превърнало в „Не искам да се прибирам вкъщи” или „По-добре да се разведем”. Истината тук е в определени нагласи и подписът няма нищо общо. Но мъжът не търси причината в себе си, той намира на притесненията си други, напълно конкретни обяснения. А и ако бракът на родителите му се е провалил, ситуацията се влошава.

►►► 12 признака, че той ще бъде идеален съпруг 

Какво да правиш:

Убеди го, че да остареете заедно не е най-страшното нещо на света

Или се съгласявай с неговата позиция, или си тръгвай. Вероятността партньорът ти да преосмисли гледна си точка не е голяма. По-вероятно е да вмъкне мисълта, че един подпис не променя нищо. За да повярваш в чувствата му, ще започне да те засипва с подаръци, може и да купи нещо на твое име, доказвайки така доверието и привързаността си. Но това е само прах в очите. Когато човек се страхува от нещо, най-много иска да си върне чувството за безопасност с цената на всичко. Опитай да се уговориш с него да потърси помощ от психолог. Съгласявайки се, ще докаже, че не му е безразлично какво мислиш. И един по-лесен вариант – по-често общувайте със семейни двойки. Така ще се убеди, че бракът съвсем не е толкова страшен. И все пак не омаловажавай неговото мнение: мъжът може наистина да вярва, че отлагайки сватбата, запазва отношенията ви.

Трезвата самооценка и увереност в себе си са най-качествените дългосрочни вложения. Променяйки себе си, променяме живота си. Тогава и въпросът „Той защо не се жени” отпада от само себе си. 

Стигнали сте до брак - ето какви татуировки да си направите (галерията долу):

Галерия: Най-романтичните сватбени татуировки за новоизлюпени младоженци

Виж всички снимки

Мисли, че те интересуват само парите му

Няма да тръгнем да спорим, че това е невъзможно. Историята познава доста случаи на жени, а и на мъже, които сключват брак само и само да си обезпечат безгрижен живот. В наши дни хората с по-големи възможности заграждат собствеността си доста сериозно, за да се предпазят от кражби.

А и майките често предупреждават синовете си, че момичетата се интересуват само от парите и апартамента им. За мъж, който мисли в тази посока, един потенциален брак е не само заплаха за свободата му, но и потенциална загуба на активи.

►►► 10 мисли на всеки младоженец преди сватбата

Какво да правиш:

С човек, който обича и не се доверява едновременно, е доста сложно да създадеш семейство. Настроението и поведението му зависят от вътрешни настроения и той или е спокоен за връзката си или се отдръпва. Ако си сигурна, че искаш да сте заедно, бъди готова да си делите разходите. Тежко е да се мисли за това, когато в главата ти е пълно с романтични мечти, но фактите са факти: той ще се съгласи на сватба, когато се почувства спокоен и спре да се притеснява за финансовото си благополучие. Разговаряйки с него за сватбата, акцентирай не на емоциите, а на логиката и разбирането. Предложи и предбрачен договор, за да разбере, че ти искаш само него, нямаш претенции към банковата му сметка. И все пак помисли, дали се притеснява, че ще харчиш парите му, или е просто скъперник, който брои всяка стотинка.

"Веднага разбрах, че Мишо е моят мъж. Една година след началото на връзката ни му казах, че съм привърженик на класическите отношения. Той ми каза, че не искал да прибързва, но се вслуша в мнението ми и скоро вдигнахме сватба." 

Ирина (27)

Не те вижда като негова жена

Разбира се, по-лесно е да си внушиш, че той се страхува от сватбата като ритуал. Но навреме осъзната, дори да е неприятна, причина, ще ти спести доста време, както и разочарования. Поне приеми, че има такива двойки, в които мъжът с удоволствие излиза с жената, съгласява се да живее с нея, даже инвестира в отношенията време, внимание и пари, наслаждава се на секса и на общи мигове, но абсолютно не би се оженил за нея. В нея не вижда онази, която би му станала жена. Спри да се измъчваш от мисълта, че в теб нещо не е както трябва. Може да си победителка в конкурс за красота, да говориш четири езика, но в главата на твоя човек има готов образ на съпругата му и ти, вероятно, не се доближаваш до него. Такава ситуация се среща доста често.

►►► За каква сватба мечтаят мъжете

Какво да правиш:

Единственото правилно решение е да приключиш връзката. Какво можеш да направиш, ако не съвпадаш с неговия идеал? Да се опиташ да заслужиш любовта, да станеш такава, каквато той иска, да забременееш? Всички тези варианти са губещи, те ще доведат до ненавист, а не към любов. Изясни си неговите намерения и спри да играеш ролята на жертва, защото така той ще усети твоята уязвимост. Замисли се защо си избрала такъв мъж, защо си още с него, защо позволяваш да те използват и си причиняваш болка. Спри да измисляш начини как да се омъжиш за него, а започни да мислиш варианти как да се спасиш от психологическите проблеми. И тогава може и да се появи този, който ще те избере без условия. Трезвата самооценка и увереност в себе си са най-качествените дългосрочни вложения. Променяйки себе си, променяме живота си. Тогава и въпросът „Той защо не се жени” отпада от само себе си.

Провери какво казва зодията ти за това каква сватба ще вдигнеш (снимки долу):

Галерия: Какво казва хороскопът ти за сватбената церемония, която...

Виж всички снимки

Психолозите съветват:

Не оправдавай мъжа до теб и оцени ситуацията реално. Възможно е всичко да не е така, както изглежда. 

Артем Толоконин, психотерапевт-сексолог

Защо той не ти предлага? Защото не е готов. Ако му е скъпа жената, ще настоява. В обратния случай мъжът не е узрял за семеен живот и няма значение на колко години е – 19 или 55. За това поведение е отговорна вътрешната психосексуална възраст на човека, тя сочи какво емоции изпитват мъжете към партньора си.

►►► Въпросите, които да му зададеш преди сватбата

Любовта може да е различна. Например, детската е зависима. Или платоническа, която е с наивна идеализация към половинката ни. Понякога е и чисто сексуална, когато за мъжа е важна само интимната страна на живота и външната привлекателност на партньорката. Психологически зрелият човек не колекционира отношения, за него моногамността е напълно естествена.

Обикновено личността на мъжа се формира, когато е на около 27-28 години, но не всички навлизат в този етап. И страха на някои от брака може лесно да се обясни. Несигурността от утрешния ден пречи да се поеме голяма отговорност. Случва се и мъжът да смята да се жени, само че не за теб. Подсъзнателно той е в търсене на по-красива и перспективна партньорка, а теб те държи като резерва. Как да разбереш какво се случва? Направо го попитай какви са плановете му. Умението да се говори за общите планове е признак на зрялост. Опитай да се въздържиш от манипулации.

Рокля, прическа, приготовления - виж каква булка ще бъдеш според хороскопа:

Галерия: Какво казва хороскопът ти за това каква булка...

Виж всички снимки

Възможно е мъжът да има логично обяснение за отлагането. Ако не е бил сигурен, че ще се съгласиш и затова се бави с предложението? Ако започне да хитрува и да те баламосва с общи фрази, е добре да бъдеш с повишени внимание и да слушаш интуицията си. Истинските чувства не се нуждаят от думи: партньорът ти се грижи за теб, поверява ти финансите си, активно планира съвместното ви бъдеще. Но когато това не става (той няколко години залъгва с празни обещания, а тя му вярва), са виновни и двамата: той е инфантилен, а тя се задоволява с илюзии в света на възрастните, където всичко е реално. При трезво отношение жената просто би загубила интерес към мъжа, който не желае нищо сериозно.

Светлана Бояринова, психолог, семеен терапевт

Ако дълго време тънеш в неизвестност по отношение на вашите съвместни планове, значи е време на действаш и уточниш възможните перспективи. Но най-добре е да обявиш позицията си в началото на връзката. Отговори си често на въпроса: за теб е важно качеството на отношенията и си готова на живот без подпис или те устройва само, ако е законно регистрирана връзката ви?

►►► 10 типа мъже, за които си струва да се омъжиш

Случва се момичето да си затваря очите за реалността и да си мисли, че след няколко години партньор, който е заявил, че е против брака, внезапно ще реши, че много иска да се разпише в гражданското. Когато това не стане, тя се чувства излъгана. Исторически е обусловено жените и мъжете да гледат по различен начин на брака. От далечни времена на момичетата им е втълпявано, че трябва да се омъжат успешно и да родят деца. Най-лошото, което може да им се случи, е да останат неомъжени. На мъжете им е казвано друго. Да не бързат, да си поживеят, да се наслаждават на ергенския живот. И днес нещата не са по-различни. Все повече двойки живеят без брак, докато жените се записват на трейнинги на тема „Как да го накараш да се омъжи”. Защо това е така? Защото за жените узаконяването на отношенията е престиж, знак за подобрение на жизнения статус, стабилност, защита, а за мъжа това е път надолу, излишно бреме, хомот, ограничаване на свободата и секс по график. Или поне много хора си мислят така.

Вълшебната сватба изисква вълшебен меден месец. Най-добрите дестинации са в галерията долу:

Галерия: 15 дестинации за приказна сватба

Виж всички снимки

Преди да тръгнеш да казваш нещо на любимия си, опитвайки се да го уговориш за сватба, трябва да си готова, че той може да отговори отрицателно. Заявявайки, че или приемаш всичко или нищо, трябва да си готова и за раздяла. Позицията ще трябва да си я защитиш и с действия. Може да предложиш, например, известно време да поживеете отделно, а след това пак да обсъдите въпроса. И, разбира се, за разговора трябва да се намери подходящ момент, защото иначе човекът лесно ще си намери повод да се измъкне. Важно е да получиш конкретен отговор, дори да е много неприятен да те заболи. Ако тръгнеш само да говориш, да убеждаваш, да натискаш нещата, но продължаваш да си с него, той ще престане да приема думите ти сериозно. И точно тук е грешката на много жени.