Защо е по-добре да не пушиш?

Пушиш ли? Може би някой от следващите аргументи ще те накара да загасиш последната си цигара!

 
 

Пушиш ли? Може би някой от следващите аргументи ще те накара да загасиш последната си цигара!​

За да си по-красива

Е, да, цигарите загрозяват – пожълтели пръсти и нокти, петна по зъбите, изсушена коса и най-вече лоша кожа! Тютюнопушенето ускорява процеса на стареене на епидермиса, той губи своята свежест и еластичност, тенът пожълтява, а бръчките се задълбочават или се появяват преждевременно.

9 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваш, виж в галерията долу:

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

►►► Всички методи, с които да кажеш „стоп” на цигарите

За здравето на зъбите

Освен лошия дъх и жълтите никотинови петна по емайла на зъбите, на цигарата дължим многобройни стоматологични проблеми – кариеси, кървене от венците, заболявания на венците, бавно зарастване след вадене на зъб или друга интервенция в устата, отхвърляне на зъбни импланти, оголване на венците и дори загуба на зъби...

За по-добро обоняние и вкус

Пушачите са с намалена чувствителност към ароматите и вкусовете. Само 48 часа след отказа от цигарите тези сетива се възстановяват в оптимална форма.

За да имаш здрави деца

Тютюнопушенето влияе на сексуалния живот и на репродуктивната функция. При жените плодовитостта намалява и се увеличават рисковете от спонтанен аборт и преждевременно раждане. При мъжете пушенето води до намаляване на броя и на качеството на сперматозоидите и увеличава два пъти риска от импотентност.

За да не мирише лошо в дома ти

Всички знаят как мирише в къщата и в колата на пушач. Това е така, защото тъканите поемат трайно миризмата на цигарения дим. Ароматните свещи срещу миризми пък често съдържат токсични съставки.

Заради екологията

Пушачите вредят не само на себе си, но и на околната среда. Всяка година хиляди хектари гори се унищожават, за да се произвежда цигарена хартия. Стотици пожари са предизвикани от немарливи пушачи, които изхвърлят на безразборни места още горящите цигари. Изхвърлените фасове пък се разграждат за време от 18 месеца до 12 години!