Защо първата палачинка никога не става?!

Имаш ли изобщо опит, в който първата палачинка не е отивала директно в кошчето за боклук?!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

От древни времена е ясно, че първите палачинки провалят и най-добрите домакини... Така че е време да изясним, че проблемът не си ти или твоите готварски умения, препъникамъчето е другаде.

Слънчев символ

От древни времена палачинката се смята за символ на слънцето и прераждането. В много страни те не са просто деликатес, а ритуално ястие. Приготвяли са се за хубави и лоши поводи, така че е ясно, че жените са приготвяли палачинки в продължение на много векове. И всички знаем, че първата палачинка (както казват повечето от бабите ни: "първата е за кучето!") не се получава. Но защо след толкова години все още не успяваме да направим перфектна още първата палачинка?

Защо първите палачинки винаги се разкъсват?

Нека анализираме класическата ситуация: само първите палачинки залепват, а всички останали са идеални. Причината е проста: изсипваш тестото в тигана по-рано от необходимото, без да го изчакаш да загрее достатъчно. Решението на този проблем е много просто.

Необходимо е да държиш тигана на котлона по-дълго и когато започнеш да печеш палачинките трябва да намалиш огъня. За тестото с набухвател е нужна ниска температура, за всеки друг тип тесто - средна. Ако постоянно използваш един и същи тиган и прибори, бързо ще изчислиш необходимото време.

Защо палачинките винаги се "напукват"?

Ако палачинките ти се "развалят" толкова често, че вече считаш за "правилно" да се пекат с бучки - значи може да допускаш няколко грешки:

Допускаш грешка в тестото

Ако палачинките се разпадат при обръщане, значи липсват достатъчно яйца, които са основният слепващ елемент. Добави още едно към сместа. А ако палачинките са твърде дебели, значи си прекалила с брашното - добави още течност.

Любимите палачинки на Елизабет II: ето я и кралската рецепта

Вижте повече

Любимите палачинки на Елизабет II: ето я и кралската рецепта

Шотландските скоунс са подобни на американските палачинки, но са по-дебели и по-сладки. И са били любими на покойната кралица.

Ако палачинките загорят, значи си сложила много захар. Ако не са изпечени, следващия път смеси кефир или мляко с малко вода - така брашното се разтваря по-бързо до хомогенно състояние.

Допускаш грешка при избора на съда за печене

Нищо чудно, че има специални тигани за палачинки - не е толкова лесно да се пекат палачинки на обикновен тиган! Имаш нужда от тиган с ниски страни и дебело дъно, което ще осигури равномерно нагряване на тестото. Освен това използвай най-широкия възможен пръстен на котлона - на него най-добре се пекат палачинките.

Слагаш твърде много или твърде малко масло

Грешната доза мазнина е най-голямата причина палачинките да залепват за тигана и да се разкъсват. Не трябва да е твърде много или твърде малко.

Ето основните правила, които трябва да запомниш:

  • добави две до три супени лъжици масло към тестото. Оставете го да се смеси с останалите съставки - така ще стане гладко и еластично тестото;
  • преди да обърнеш палачинката, внимателно прокарай шпатула около периметъра й, отделяйки краищата от тигана;
  • намазвай тигана с масло след първата, втората и третата палачинка, след това след всяка следваща. Новите съдове трябва да се "смазват" след всяка палачинка. За целта използвай силиконова четка.

Не забравяй да намажеш не само дъното, но и страните! (Ако в тигана има твърде много масло, отстрани го със салфетка, увита около шпатула).

Палачинковото изкуство съществува

Вижте повече

Палачинковото изкуство съществува

Да закусваш палачинки е едно от най-големите удоволствия в живота. Едва ли има човек, който да не ги обича. Те са най-предпочитаната закуска, защото са подходящи...