Защо плодовата диета е лоша идея?

От Стив Джобс до популярни веган влогъри, постоянно ти се напомня, че редовното консумиране само на сурови плодове определено ще промени живота ти. Но ще свърши ли нещо добро?

Всичко има нужда от баланс - храненето също. А консумацията само на плодове също не е най-препоръчителният вариант. Разказваме защо.

Поддръжниците на така нареченото фрукторианство твърдят: яж само сурови плодове (а понякога и ядки и семена) - и ще бъдеш здрава и щастлива. По-точно: веднага ще си осигуриш ускорен метаболизъм, ударна доза витамини, подходящо ниво на хидратация, активна мозъчна дейност и прилив на енергия и пълна детоксикация на организма. Но през зимата този подход към диетата звучи малко крайно и въпреки това отново правдоподобно, нали? А кой ще се осмели да обвини плодовете, че са „нездравословни“?


Снимка: iStock
Снимка: iStock

Днес има няколко милиона последователи на фрукторианството по целия свят и те активно популяризират начина си на живот в социалните мрежи. Само виж безбройните снимки на смутита с хаштаг #fruitarian. Но защо диетата, базирана изцяло на консумацията на плодове все още не е подходяща за повечето хора?

​Имаш нужда от други хранителни вещества

Плодовете са пълни с фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, което е страхотна новина! Благодарение на естествената захар и въглехидрати те дават енергия. Неслучайно на възраст 18-35 години се препоръчва да се ядат по две шепи плодове на ден. И какъв невероятен вкус имат! Но дори три или четири различни плода не могат да ти осигурят жизненоважните хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае, за да функционира правилно. Например, организмът ти се нуждае от протеини, за да изградиш и възстановиш тъканите, и мазнините, за да защитиш органите и да подпомогнеш мозъчната функция. Като ядеш само плодове, ти губиш тези и други важни хранителни вещества.

Галерия: Най-добрите природни диуретици

Виж всички снимки

Получавате допълнителен стрес

Когато решиш да направиш някакви диетични промени, трябва внимателно да прецениш дали подобна хранителна стратегия е подходяща за теб в бъдеще. Преходът от консумация на разнообразни храни към само един вид, неизбежно е стресиращ за повечето хора.

Всяка промяна в начина на живот, която се случва за една нощ и води до драстични промени, в 90% от случаите е провал в дългосрочен план. Фрутарианството е строго ограничителна техника по природа. И всеки план за здравословно хранене, който поставя етикети на най-често срещаните храни като забранени, може да навреди на психическото ти отношение към храната и да доведе до нервен срив, ако не си готова за това.

Сушени плодове и диета: възможно ли е?

Вижте повече

Сушени плодове и диета: възможно ли е?

Сушените плодове са не по-малко полезни от пресните.

​Може да се чувстваш зле през цялото време

През 2013 г., когато актьорът Аштън Къчър снима биографичен филм за Стив Джобс, той се опита да спазва плодовата диета на основателя на Apple, за да усети по-добре героя и да свикне с ролята. Но седмица по-късно той се озовава в болницата поради възпаление на панкреаса. Именно той е отговорен за разграждането на храната, производството на инсулин и контрола на нивата на кръвната захар. Следователно, ако работата му спадне рязко, тялото не може да преработи захарта. И ако в същото време ядеш предимно сладки плодове, тогава лесно можеш да разбереш защо това е истински проблем за тялото.

Ето защо, преди да вземеш решение да преминеш на диета, която съдържа само плодове (отричайки всички останали храни) не забравяй да се консултираш първо със своя лекар.