Защо напълняваш през зимата?!

3 причини защо през зимата си предразположена към напълняване.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Съгласи се, с първото студено време идва желанието да изядеш всичко, което видиш по пътя си. И дори ако досега си се хранила правилно през цялата пролет и лято, опитвайки се да влезеш в по-добра форма, през есента и зимата нищо от това няма значение. Ето кои са трите популярни причини, поради които си толкова гладна през студения сезон.

Всичко е въпрос на физиология. В продължение на милиони години на еволюция хората са развили защитен механизъм: през студения сезон храната става оскъдна, така че човек трябва да пести енергия. И за да се предпазиш от замръзване, трябва да създадеш надеждна бариера от слой подкожна мазнина.

Снимка: стоп кадър от филма
Снимка: стоп кадър от филма

Липса на слънчева светлина. Сигурни сме, че дори не си се замисляла, че слънцето също влияе върху метаболизма ти. Факт е, че мастните клетки са чувствителни към слънчевата светлина и под нейното влияние липидите се изразходват по-бързо. И тъй като дневните часове през зимата са много по-кратки, отколкото през лятото, мазнините се натрупват в тялото.

Намаляване на физическата активност. Съмняваме се, че ще искаш да ходиш толкова много през зимата, колкото и през лятото. И ако през топлия сезон активното ходене поне по някакъв начин компенсира излишните калории в диетата, то през зимата, трябва да признаеш, е малко вероятно да успееш да изпълниш същия план.