Защо мъжете продължават да предлагат брак на публични места?

Неудобно е и е манипулативно, на жените обикновено не им харесва. Тогава... Защо мъжете продължават да предлагат брак на публични места?

45% от предложенията за брак се правят на публично място.

Беше август и Кат и приятелят ѝ Ник бяха на фестивал на открито в Сан Франциско. Срещаха се от пет години и Кат беше решила, че все някога ще се оженят, но точно сега изобщо не мислеше за това, докато гледаше инди бандата They Might Be Giants. И тогава, три песни след началото на сета, вокалистът каза: „Следващата песен е за Ник. Той ще зададе един много важен въпрос на Кат.“ Това се сторило странно на Кат, която си помисли: „Боже, ама това са точно като нашите имена. Какво странно съвпадение!“ Но когато се обръща да го каже на Ник, той е на колене с отворена кутийка с пръстен. Тълпата им прави място и Кат вижда момиче, което припряно ръчка приятелката си, за да не изпусне неочакваното представление. После Кат с ужас осъзнава, че именно те са представлението. „Ставай! Ставай!“, молела го тя. („Беше ми неудобно“, споделя тя сега. „Не обичам публичното внимание.“) Още по-лошото било следното: „Имах махмурлук, не бях облечена с красиви дрехи, а вероятно не се бях и къпала“, обяснява тя. След като приела набързо предложението на Ник, „трябваше да гледаме целия концерт, а аз просто исках да си ходим“. Но все пак Кат има късмет, че изненадващото предложение не е било видяно от 2,6 милиона души, колкото са видели случката с Кейтлин Къран, която получава предложение и пръстен от приятеля си на 16-ата миля от маратона в Ню Йорк. (На клипа се вижда как тя взима пръстена и го прегръща набързо, но не си сваля слушалките, защото вече я е забавил с цяла минута.) Или пък не е видяна от телевизионните зрители от цял свят, като китайската плувкиня Хе Жи, която беше издебната от приятеля си на подиума на Олимпиадата в Рио през 2016, докато печелеше сребърен медал.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Само 15% от жените всъщност искат публично предложение.

Ако си мислиш, че тези вайръл предложения са аномалия, имай предвид, че в днешно време 45% от предложенията за брак се правят на публични места, според проучване на The Knot от 2017 година. За сравнение, през 2011, процентът е бил 34. Друго проучване, проведено от Wedding Wire през 2018 сред 18 000 младоженци, показва, че 26% канят за свидетели на Големия въпрос роднини и приятели.

Няма нищо изненадващо в това, че жените не са във възторг от новата мода. Изследване на д-р Лиса Хоплок от Университета в Манитоба е установило, че само 15% от жените всъщност искат публично предложение за брак. В сравнение с предложението в частна обстановка, публичното е два пъти по-вероятно да бъде отхвърлено. (И това не включва жените, които казват „да“ първоначално, само за да оттеглят съгласието си по-късно, в по-малко притеснителна обстановка, отбелязва Елизабет Плек, професор в Университета на Илинойс, автор на Мечтите на Пепеляшка: Привлекателността на пищната сватба).

По-изненадващото е, че в последно време подобни публични предложения се приемат с неодобрение в същите социални мрежи, в които търсим одобрение. („Най-после се намери смела жена, която да откаже предложението чрез видеостена“, коментира потребител по повод предложението, направено на видеостената на бостънския стадион Fenway Park, което не било прието.) В ерата на движението #MeToo предложението за брак пред хиляди хора изглежда грубо, неромантично и патриархално.

17-те цвята за перфектната лятна сватба

Вижте повече

17-те цвята за перфектната лятна сватба

Ако вече си на средата на голямата организацията по лятната си сватба, но все още не можеш да избереш подходящ цвят и тема (които да подхождат...

Но за да разберем защо този похват отказва да умре, трябва да разберем откъде се е появило. Както и друга част от традициите, и тази се появява покрай кралска сватба: на Принц Чарлз и Лейди Даяна през 1981. Така наречената „сватба на века“ е проследена от 750 милиона зрители и слага началото на глобална сватбена мания, отбелязва Плек. Скоро след това не стига да имаш пищна сватба, а трябва да имаш и зрелищно предложение. Плек посочва, че първото публично предложение се случва няколко години по-късно, когато спортният коментатор Ахмад Рашад предлага брак на актрисата Филиша Айърс-Алън по време на предаване на живо на баскетболен мач.

Оттогава предложението чрез видеостена набира популярност и все още е на мода. Сега струва само $100 да изпишеш името на любимата на видеостената на стадиона на бейзболния отбор Yankees, като това може да бъде едно от 10-те предложения само за един мач. Но появата на Instagram, Facebook и YouTube вдигна мизата драстично и сега трябва да измислиш свръхоригинален начин да предложиш брак, за да впечатлиш не само любимата, но и виртуалните приятели, роднини и непознатите. Пък и защо да не поканим всички, като и без това границата между личното и публичното става все по-тънка?

4,4 – средният брой месеци, необходими за планирането на предложение за брак.

Мишел Веласкес от компанията The Heart Bandits, която организира събития с изненадващи предложения, чиято цена може да надхвърли $3000, казва, че има все по-малко предложения чрез видеостена (и слава богу), но има нова тенденция. Тя е се състои в изненадващо разкритие – приятел или роднина води потенциалната годеница на място, на което неочаквано се появява кандидат младоженецът и прави предложение за брак. Знаците „омъжи се за мен“ също са на мода. И стават все по-фрапиращи. „Наскоро имахме 4-метров неонов знак“.

Това, което не се е променило, е че тези предложения насочват вниманието към мъжа, а не към жената. „Понякога произтича от несигурност, понякога от гордост, а понякога той просто не схваща“, отбелязва Андреа Сирташ, семеен консултант и автор на книгата Той не е твой тип (и това е хубаво). Социалните мрежи превърнаха сватбите в състезание, което кара мъжете да се фокусират върху грешните неща. „Ако някой техен приятел направи подобно нещо, те искат да го надминат“, казва Плек. (Проучването на The Knot показва, че планирането на предложението отнема средно 4,4 месеца.) Заобикалящата среда също ги подкокоросват. „Може би тези мъже просто искат да имат изживяване като на филм“, казва Сирташ. „Но го има и моментът с издуването на гърдите и перченето.“

За нещастие, „ако той наистина познава жената, на която предлага, ще знае, че тя не иска подобни неща“, добавя Сирташ. Защото „причината, по която сключваш брак с някого, е, защото той те познава най-добре“, добавя Тара Фийлдс, лицензиран семеен терапевт. Затова и объркано предложение може да има тежки последствия или за мъжа, или за връзката въобще. Не опира само до „ще ми се да не го беше правил“, а до „той не ме слуша и не ме разбира“.

Публичното предложение е два пъти по-вероятно да бъде отхвърлено от това, направено в частна обстановка.

Към сложно замисленото и публично предложение може да се прикачат и „вина и насилие“, казва психотерапевтът д-р Лиса Брейтман от Ню Йорк, която е разубедила немалко от клиентите си да задават Въпроса на публично място. Хоплок казва, че според нейното проучване „някои от мъжете правят публични предложения, за да спасят връзката, а други, защото предложението в частна обстановка не е получило желания отговор“.

„Това е метод за оказване на натиск“, обяснява Брейтман. „Как може да ти откаже при толкова много хора наоколо?“ Коя жена би искала да каже на света, че любовта е мъртва, или поне, че е по-сложна от едно обикновено „да“ или „не“?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Трябва да отбележим също, че има жени, които искат своя голям момент в YouTube. Затова и двойките трябва да обсъждат годежа си така, както обсъждат (и купуват) пръстени. „Етикетът изисква да го направиш, само ако първо си го обсъдил с нея“, казва Плек.

Но ако вече си минала през публичното предложение, не значи, че любовта ви е обречена. (Кат и Ник са женени и се шегуват със случката.) „Ако наистина смяташ, че намеренията му са били най-добри, това може да бъде поправено“, отбелязва Фийлдс. „Но ако това те отблъсква и си мислиш „Това е толкова егоистично, това е толкова типично за него, толкова е необмислено“, тогава може би трябва да си зададеш въпроса дали искаш да прекараш живота си с този човек.“

А има и вариант самите жени да сложат край на тази мода, като по-често те предлагат брак. А и можем да гледаме на брака като на старомоден ритуал, вместо като на цел. Някои мъже вярват, че демонстративното предложение показва голяма любов, казва Брейтман. „Но голямата любов е бракът, а не предложението.“