Защо да имаш най-добра приятелка е полезно за здравето ти?

Ето какво казва науката за ползите от приятелството.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Какво означава думата "приятел" в науката?

В различни социологически изследвания тази дума означава различни неща. Приятел може да е колега от работата, с когото обядваш, приятел, с когото се забавлявате на партита, или някой, с когото си излизала в колежа или сте седели на един чин в гимназията. В последното научно изследване за приятелството, публикувано в списание Child Development, учените са доказали ползите от близкото приятелство през юношеството.


Какво казват учените за ползите от приятелството?

Приятелството в юношеска възраст влияе върху психическото здраве на човек в бъдеще. В проучването са участвали 169 души от различни националности и различни нива на доходи. Учените са интервюирали субекти, когато са били на 15, 16 и 25 години. Младите хора, които са имали приятел на 15 и 16 години, са имали по-ниски нива на тревожност и депресия на 25-годишна възраст от тези, които не са имали близък приятел. „Не ни изненада, че приятелството по време на юношеството е важно. Бяхме изненадани от това как то оформя състоянието на човешката психика в бъдеще“, коментира научното изследване Рейчъл Нар, автор на изследването.

5 въпроса преди да сложиш край на приятелството

Вижте повече

5 въпроса преди да сложиш край на приятелството

Ето ги и петте въпроса, които е добре да си зададеш преди да прекратиш приятелство.

Едно старо или сто нови приятелства в социалните мрежи?

В съвременните виртуални реалности тийнейджърите имат склонност да преследват популярност, а не комуникация. Хиляди последователи във Facebook и Instagram могат да заменят един истински приятел - и това е погрешно схващане. Психологът Тим Касер се е заел да проучи тази тема и доказва, че хората, които следят броя на последователите си, по-късно се чувстват по-малко щастливи от тези, които имат само един, но много близък приятел в истинския живот.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Приятелството е най-доброто лекарство срещу хронични болести

Професорът по психология в Мичиганския университет Бил Чопик успява да докаже връзката между приятелството и протичането на хроничните заболявания. При изследване на 280 000 души става ясно, че в зряла възраст хроничните заболявания са леки, ако имаш добър приятел. Тук отново е важно качеството на комуникацията: повърхностните приятели, при среща с които е неприлично да плачеш, да се хвалиш или да се смееш, не се имат предвид.