Защо човек може да се влюби само три пъти в живота си?

Учените отговарят.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Защо точно толкова?

Колко пъти хората се влюбват?

Британски учени, добре познати на всички нас, провеждат проучване: интервюират 3000 мъже и жени, чиято средна възраст е 37 години, и правят интересно заключение: човек може да влезе в сериозна връзка 5 пъти в живота си, но да се влюби само 3 пъти от тях.

За третия път чувството на мнозинството от участниците в експеримента е било най-силно и дълбоко.

Защо се случва това?

Първата любов най-често се случва в много ранна възраст. Тя е най-ярката и запомняща се: все пак, защото е първата! Човек тепърва опознава света на чувствата и себе си в него, учи се да изразява любов, да се грижи, да общува, да дава и получава, да достига граници: своята и на този, когото обича.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

И първото чувство идва в разгара на пубертета, когато емоциите бушуват, страстта не може да бъде утолена и сърцето "излита от гърдите" само при мисълта за него или нея.

Но хормоните оставят сериозен отпечатък върху избора на партньор: физиологията играе решаваща роля. Сексуалността, външната привлекателност и чар излизат на преден план, а по-дълбоките качества на личността - интелигентност, доброта, способност за съчувствие - играят ролята на втора цигулка. Затова първата любов най-често е много драматична: накрая чупи розови очила, еуфорията свършва, очакванията са излъгани, а в сърцето на двамата остават дълбоки рани...

Идеалният баланс в двойката. Провери дали всичко е наред

Вижте повече

Идеалният баланс в двойката. Провери дали всичко е наред

Идеалният баланс в двойката съществува! Как да провериш дали всичко във връзката ви е наред без помощта на психолог? Възможно е и е съвсем лесно!

Втората любов се превръща в лек за първата. Човек иска да излекува раните си и намира партньор, който може да му помогне в това. Това е доста егоистичен подход към връзките, но повечето хора не са наясно с мотивите си. Те искрено вярват, че се влюбват отново с най-чисти мисли и намерения. Подсъзнателно не се отнасяме към новото усещане като към нещо „вечно“, възприемайки го като отдих - кей, където можеш да се отпуснеш и да тръгнеш на ново пътуване. Сега взимаш повече, отколкото даваш, изискваш много и това отблъсква любим човек, който, разбира се, търси нещо съвсем различно.

Третата любов е истинска. Трудно е да се дефинира „истинската“ любов, но именно последната е най-зряла и осъзната. Не, не става въпрос за калкулация и удобство, а точно обратното! Просто сега мъжете и жените най-накрая са готови не само да се влюбят, но и да изградят отношенията си правилно.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Розовите очила отдавна са счупени стъкла. Раните са излекувани. Вече няма нужда да „получаваш“ за сметка на друг това, което ти липсва на самата теб. Вече си узряла, станала си независима, мирогледът ти се е развил и знаеш точно какъв човек иска душата ти.

Вече не идеализираш партньора, приемаш го такъв, какъвто е, с всичките му индивидуални характеристики. Не искаш да го „притежаваш“ и знаеш как да му дадеш свобода. Ние хората умеем да говорим, да обсъждаме проблеми и наистина ценим доверието. И това е този вид любов, която не отива никъде, давайки шанс на влюбените да вървят заедно ръка за ръка до края.

Все пак това са само статистики. Обикновено любовта съвпада с нов етап от формирането на личността на човека, отразявайки неговите вътрешни процеси и помагайки му да „порасне“, да стане по-мъдър. Но всички хора са много различни и някои много рано узряват за истинско светло и сериозно чувство, знаейки как да го запазят и подхранват. Следователно, колко пъти ще се влюби и колко пъти ще обича даден човек в живота, не може да се предвиди от нито един британски учен.

Идеалната възрастова разлика между мъжа и жената

Вижте повече

Идеалната възрастова разлика между мъжа и жената

Изследователите са установили най-добрата разлика във възрастта на партньорите за стабилна и трайна връзка.