Запознай се с калориите. Какво са те всъщност

Какво представляват калориите и какво е значението им в програмата и диетата, които спазваме – в тази статия ще изясним всички тези въпроси.

 
 

Тук често си говорим за калории и килокалории, но досега не сме се запознавали официално с тях.

От Страхил Иванов

Задължителните храни за твоята кухня: виж ги в галерията долу

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

►►►6 „здравословни“ храни, които всъщност не са такива

Знаем, че когато приемаме повече калории, отколкото горим, се намираме в калориен излишък и така натрупваме тегло. И обратното – когато приемаме по-малко калории и горим повече, отколкото приемаме, се намираме в калориен дефицит и така сваляме тегло. А когато приемаме точно толкова калории, колкото горим през деня, се намираме в калориен оптимум (баланс) и поддържаме теглото си.

Само че нещата не са толкова прости. Не всеки наистина разбира и осмисля значението, което стои зад думата "калория", или по-точното в нашия случай – "килокалория".

Но какво представляват те и какво е значението им в програмата и диетата, които спазваме – в тази статия ще изясним всички тези въпроси.

Какво представлява калорията?

Калорията е мерна единица за енергия. 1 калория е количеството енергия, нужна за да се повиши температурата на 1 грам вода с 1 градус по Целзий.

Съответно: 1 килокалория (1000 калории) е количеството енергия, нужна за да се повиши температурата на 1 килограм вода с 1 градус по Целзий.

Друга мерна единица, която се използва като заместител на калорията е джаулът: 1 калория (cal) = 4,2 джаули (J)

Ние тук използваме калориите като мерни единици за енергийната стойност на храните. Хората в цял свят са свикнали да ги използват по този начин. Но реално калориите не са мерна единица единствено за енергията в храната. Горивото, което наливаме в автомобила си, също съдържа калории. Както и дървата, с които се топлим през зимата.

Да, всички калории са равни, но не всички са еднакви за нас. 1 калория винаги ще си бъде 1 калория, независимо от източника, но в същото време тези калории, макар и равни помежду си, не са еднакви за нас. Тялото ни би ги възприело и изразходило по различен начин.

Ако това все още ти звучи объркващо, малко по-надолу ще обясня за какво става въпрос.

►►►Леките храни, които да хапваш на плажа

►►►Потисни апетита с тези храни

Калории в храната

Когато става въпрос за калории от храната, всъщност "калориите" са килокалории. Например когато си купим 1 кг ориз, на опаковката ще пише, че съдържа 360 kcal (килокалории), а не 360 000 cal (калории).

Това се е пренесло и в разговорния език. Така че в повечето случаи, когато говорим за "калории", всъщност имаме предвид "килокалории". Знам, че не звучи особено логично, но не обвинявай мен – просто това е общоприетият и най-разпространен стандарт за означаване на енергийната стойност на храните.

Другото общоприето "правило" е да се дава енергийната стойност на 100 грама продукт. Тоест, тези 360 kcal са енергийната стойност на 100 г ориз, а не на цялата опаковка.

Калориите в храната показват нейната потенциална енергийна стойност. С други думи – колко енергия ще почерпи тялото, ако консумираш определено количество от тази храна.

Например, в 100 г фъстъци има около 620 kcal. Ако изядеш една опаковка от 50 г тялото ти ще си набави приблизително 310 kcal енергия от нея. 

Но тялото не се нуждае просто от калории, а от различни хранителени вещества, в които се съдържат те. Това са макронутриените – белтъчинивъглехидрати и мазнини, които са изключително важни за пълноценното функциониране на организма и нормалното протичане на всички процеси в тялото.

Всеки един от тези макронутриенти съдържа определено количество калории за грам:

Еднакви ли са всички калории?

Тялото ни се нуждае от това разнообразие в състава на храната, за да захрани пълноценно своите нужди, като усвои калориите от различните макронутриенти и ги изпрати за подхранване на различни процеси.

И тук отново се връщам към твърдението, че не всички калории са еднакви, защото в зависимост дали ги получаваме от белтъчини, въглехидрати или мазнини, ние ги усвояваме по различен начин.

За да усвои калориите от храната, тялото разгражда макронутриентите до техните съставни части с помощта на ензими:

  • ♦ Белтъчините се разграждат до съставните им аминокиселини, всяка от които подпомага различни процеси в тялото, включително изграждане на нови тъкани, възстановяване на повредени такива и преобразуване на хранителните вещества в енергия.

  • ♦ Въглехидратите се разграждат до глюкоза и други прости захари, които се използват като бързодостъпни източници на енергия и посредници за обмяната на веществата.

  • ♦ Мазнините се разграждат до различни видове мастни киселини, които се използват като "гориво" или запас за тялото, но участват и в изключително важни процеси, като изграждане и заздравяване на клетъчните мембрани, транспорт на някои витамини и др.

Получените от разграждането на хранителните вещества молекули се транспортират през кръвта към клетките, откъдето изходите за тях основно са два:

  1. Или се абсорбират веднага за подхранване на процесите в тялото, в които участва всяка една от тях.

  2. Или се изпращат до крайния етап на метаболизма, в който се окисляват с кислород, за да освободят енергията си. Именно така тялото "гори" калориите.

Както виждаш, в зависимост от това в какво хранително вещество се съдържат калориите, те биват използвани по различен начин и с различна цел. Ето защо, за да се храниш здравословно и пълноценно, не е достатъчно само да си набавяш някакви калории – било то в баланс, дефицит или излишък. Важно е откъде идват тези калории и съотношението между техните източници, които приемаш в своя хранителен режим.

От колко калории се нуждаеш дневно?

Трудно е да се отговори на този въпрос, защото отговорът зависи от много фактори – пол, възраст, телосложение, физическа активност и поставени цели.

Все пак, като отправна точка често се дава един препоръчителен хранителен прием от 2500 kcal на ден за мъжете и около 1900-2000 kcal на ден за жените. Но аз те съветвам да подминеш тази препоръка с щипка съмнение и да изчислиш своите конкретни енергийни нужди, като вземеш предвид всички фактори, които споменах току що.

Ако търсиш по-точен начин да изчислиш калориите, които са ти нужни за спазване на хранителен режим, както и да определиш какъв точно калориен дефицит или калориен излишък ще ти е нужен (в зависимост от целта ти), можеш да използваш онлайн калориен калкулатор - той ще изчисли твоя калориен оптимум, както и предварително зададен от теб калориен дефицит или излишък. Калкулаторът ще предостави и допълнителна полезна информация за телосложението ти.

Как да снимаш храната си в Инстаграм (за стотици лайкове): научи се от галерията долу

Галерия: Как да снимаш храната си в Инстаграм (за...

Виж всички снимки

Какво представляват "празните" калории?

"Празни" калории... До момента вероятно си се натъквала на този термин поне веднъж. Чудиш ли се какво означава?

Това са калории, които набавят на тялото енергия и макронутриенти, но имат ниска хранителна стойност откъм микронутриенти (антиоксиданти, фитонутриенти, витамини, минерали и други).

"Празни" калории ще открием под една или друга форма в почти всички преработени храни. При процеса на термична и механична обработка се губят ценните витамини, минерали, фибри и други нутриенти. Примери за такива храни са бялото брашно, бялата захар, всякакъв вид преработени храни, маргарин, сладкиши,газирани напитки, алкохол и т.н.

В заключение

Както виждаш, калориите са много повече от една цифра в твоя хранителен режим.

Те са основният източник на енергия за нашето тяло и ако искаме то да бъде здраво и да функционира правилно, трябва да съобразим както количеството, така и качеството на калориите, които приемаме чрез храната.

Защото не всички калории са еднакви!