Запознай се с бюти феномена "прекомерна грижа"

Всяка от нас отделя немалка част от вниманието и времето си, полагайки грижи за страхотния си външен вид. Ясно е, че всички искаме да бъдем красиви, нежни и неустоими, но дали често не се прекалява с тези грижи?!

 
 

Всяка от нас отделя немалка част от вниманието и времето си, полагайки грижи за страхотния си външен вид. Ясно е, че всички искаме да бъдем красиви, нежни и неустоими, но дали често не се прекалява с тези грижи?!​

Понякога в стремежа си да се погрижиш по най-добрия начин за себе си и кожата си, изпадаш в ситуация, която по-скоро ти вреди, отколкото да ти помага. Признай си, че ако точно сега хвърлиш бърз поглед на тоалетката, то ще установиш (О, каква изненада!), че тя е пълна с куп бурканчета, шишенца, флакончета и какво ли още не – козметика, препоръчана от приятелки, колежки, изпробвана, неизпробвана, с красива опаковка, миришеща хубаво, за твоя тип кожа и не съвсем... козметика, която използваш (или дори не си отворила все още, но планираш да се случи в близкото бъдеще)... Защо се получава така?!

Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Натурални рецепти с мигновен ефект върху кожата

Виж всички снимки

►►► Защо кремът ти за лице не работи

Кога, как и защо се оказва, че "многото" невинаги е добре, разказва дерматологът д-р Анастасия Чокоева.

Най-честите грешки, които допускаш в грижата за кожата, и как да ги избегнеш

Сигурно е, че веднъж разгадани принципите на физиологията на кожата и целта на продуктите, които използваш (и не използваш), ще бъдеш много по-успешна и удовлетворена в прилагането им.

Нека си представим кожата като къща на 3 етажа, която обаче не се извисява нагоре, а върви надолу, към земята, както следва – епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. Всеки етаж има своя биологична роля и функционални характеристики, от които до голяма степен зависи ефектът от приложението на различни продукти. По същество: епидермисът е покривът на сградата. Това, което виждаме, и това, което се озарява от слънцето и носи следите на времето. Сам по себе си той е съставен от 4 успоредни слоя и буквално живее, за да умре.

Това явление е познато като клетъчно обновяване и се състои в “съзряването” на клетките от базалния слой, успоредно с тяхното изкачване нагоре и отпадането им от повърхността във вид на мъртви рогови клетки.

Важно е да се отбележи, че епидермисът има основната бариерна роля на защита от микроорганизми, атмосферни влияния и загуба на вода. Ето защо е изключително важно да не се фанатизираш върху прекомерното му отмиване!

Грешка 1: Премиване на лицето (прекомерно измиване)

В доста бюти блогове се съветва лицето да се мие с измивен продукт сутрин и вечер. По този начин първо, си гарантираш дехидратация, второ, нарушаване на водно-липидната мантия на кожата, с което я правиш по-чувствителна и възприемчива към външните фактори. Отмиваш и микробиома – естествената популация от микроорганизми, симбиозата, на които също има защитна функция.

Съвет: измивай кожата си с подходящ измивен продукт само вечер, а сутрин отмий само с вода нанесените вечерта продукти.

Оттук, съвсем логично следва грешка номер 2: употребата на неподходящи продукти

Кой продукт е подходящ се определя от два елементарни въпроса: "Какъв тип е моята кожа?" и "Какви нужди има тя?"

Много често, водена от старанието да си оптимална в грижата за кожата, избираш различни продукти, без да си се запитала какво всъщност иска кожата ти. Така например употребата на хидратиращи продукти при мазна кожа утежнява нейното състояние и обратно – продукти против акне и несъвършенства, изсушават допълнително сухата кожа.

Важно е да запомниш, че в хода на терапия кожата се променя и затова е важно да я следиш и да съобразяваш грижата с нуждите на кожата.

Грешка 3: прекалена ексфолиация

Както стана ясно по-горе, кожата следва определен цикъл на обновяване, който отнема средно 28 дни. Популярно е мнението, че ексфолиацията на кожата засилва нейното обновяване. Има известна истина в това, но тук важи с голяма сила максимата за "златната среда". Сама разбираш, че не е удачно да си правиш пилинг процедури, лазерни рисърфъсинги или домашна ексфолиация всяка седмица, или още по-зле – всеки ден. Повърхностните ексфолиации подпомагат обновяването на кожата, но трябва да оставиш време на клетките да узреят. В противен случай рискуваш да се сдобиеш с буквално бебешка кожа, и то не в добрия смисъл на думата...

Роговият слой, себума и липидната мантия имат защитна функция! Повтаряме, защото е важно! Премивайки и преексфолирайки кожата си ѝ отнемаш както възможността да зрее качествено, така и да се хидратира и защитава адекватно. С течение на времето, слънцето ще се облагодетелства от липсата на кожна бариера и ще ти “подари” петна, пигментации, капиляри и т.н.

Грешка 4: Помощ, anti-age!

Твърде чест е въпросът "Кога да започна с антиейдж грижата?" Е, съжаляваме, но конкретен отговор няма... Приета е условната възраст 25 (защото загубата на вода и появата на фини линии в организма се откроява точно тогава). “Условна” е, защото същинските процеси на стараене започват след 30-35-годишна възраст, когато синтезът на колаген спада и губиш средно по 2 мл хиалуронова киселина на година.

И тук обикновено се допуска честа грешка в избора на продукти. Грешно е схващането, че продукт с оптимално съдържание на хиалуронова киселина е най-добрият избор за 25-30 годишна кожа. Антиейдж продуктите са разделени освен по концентрация на хиалуронова киселина, така и по размера на молекулата ѝ.

Съвет:

за 25-30-годишните – избирайте леки, хидратиращи продукти с флуидна текстура, с цел съхранение на влагата в кожата;

► за 30-35-годишните – избирайте продукти с високо молекулно тегло на хиалуронова киселина. Така тя ще остане на повърхността на кожата, за да предотврати трансепидермалната загуба на вода.

Грешка 5: комбинация от грешни продукти

Трябва да си наясно, че кожата е жив орган и като такъв, тя реагира на всичко, което ѝ прилагаш – дали с благодарност, или не... зависи. Още по-лошо – тя има памет и не забравя да напомни за безумните ти слънчеви бани с поява на петна и несъвършенства в по-напреднала възраст, въпреки че отдавна си се сбогувала със слънцето.

Д-р Чокоева споделя, че нейно лично проучване показва, че малко от пациентите й са наясно с ефекта на някои от продуктите, които използват (по-лошо – повечето съвсем не са наясно) и от тяхното комбинирано приложение.

Съветите на дерматолога:

НИКОГА не комбинирай тези продукти:

1. Витамин С и Алфа/Бета хидрокси киселини. Само по себе си витамин С-то действа като киселина и е важно да се отнасяш към него с повишено внимание винаги. Приложението му в комбинация със салицилова, гликолова, млечна киселина е абсолютно противопоказано. Освен това той е изключително нестабилен и лесно се деактивира при промяна на pH на кожата от друг агресивен продукт.

Използвай серум с витамин С самостоятелно, при неравномерен тен и пигментации. Той има изсветляващ ефект и усилва чувствителността към UV-лъчите. И винаги използвай фотозащита.

2. Алфа/Бета хидрокси киселини и ретинол. Ретинолът има мощен ексфолиращ ефект и намалява продукцията на себум, също както киселините. Съвместната им употреба гарантира прекомерно изсушаване и раздразнения на кожата, вместо очакваната клетъчна регенерация.

Използвай ретинол самостоятелно, в комбинация единствено с хиалуронова киселина, вечер, при кожа, склонна към несъвършенства, в подходяща текстура. Винаги използвай фотозащита.

3. Гликолова и салицилова киселина. Прекрасни пилинг съставки поотделно – отстраняват мъртвите клетки и несъвършенствата, но заедно отключват мощна реакция на сенсибилизация и кожни раздразнения, дори изгаряне.

Процедурите с киселини е добре да бъдат обсъдени с дерматолог. Не прибягвай към тях в домашни условия! Вместо това, замени чистите киселини с техни деривати или производни с по-щадящ ефект като глюконолактон. При акнеична кожа, използвай вечер.

Малък бюти трик за мощен разкрасяващ ефект:

Витамин С-то е силен антиоксидант, който предпазва кожата от вредните атмосферни фактори и оксидативния стрес. Затова може да го ползваш като серум с хиалуронова киселина, нанесен под фотозащита сутрин, в комбинация със серум с ретинол вечер, след почистване на кожата с мек измиващ продукт, като измивна гел-пяна например. Ретинолът засилва клетъчната регенерация и производството на колаген и е в ролята на чудесен завършек на антиейдж грижата ти с озаряващ ефект.

Внимавай с популярните добавки с хиалуронова киселина и колаген!!!

Оралният им прием води до най-високо ниво на натрупване в ставите. Така че да, страхотни са при остеопороза, но ако ги искаш в кожата си – по-подходящ е приемът на аминокиселини – прекурсори на колагена, антиоксиданти и витамини.