Запознай се с диетата "5 супени лъжици"

Колко са 5 супени лъжици?! Много малко или достатъчно?

 
 

Колко са 5 супени лъжици?! Много малко или достатъчно?​

„5 супени лъжици“ е хранителен режим, който може да помогне на тялото ти да се засити добре със съвсем малки порции. Това количество храна всъщност е напълно достатъчно, за да покрие физическите нужди на тялото.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► 11 звездни съвета за здравословно хранене

Количеството храна, което се побира в 5 супени лъжици, не само елиминира директно чувството на глад, но и допринася за стесняване на стомаха, което е изключително важно за тези, които мечтаят да отслабнат.

Основните хранителни принципи на диетата

На едно хранене е позволено да се ядат не повече от 5 супени лъжици всякакъв вид твърда или течна храна. Можеш да ядеш толкова пъти на ден, колкото искаш, но интервалите между храненията трябва да са поне на около 3 часа. Колкото до консумацията на сол, захар и алкохолни напитки - трябва да бъде сведена до минимум.

► За да добиеш по-ясна представа за размера на порциите, на които можеш да се наслаждаваш - 5 лъжици са около 200 гр.

Как да отслабнеш с "5 супени лъжици" диетата

Диетата се основава на точното измерване на количеството на порциите, но няма строги ограничения за състава на ежедневното меню при тази диета. Можеш да продължиш да се наслаждаваш на любимите си храни и напитки, стига да са съобразени с даденото количество.

Например, няма проблем да закусиш с тестени изделия или палачинки, но не забравяй да спазваш "5-те супени лъжици" от количеството, изядено наведнъж. Опитай се да избягваш висококалоричните и нездравословни храни.

Добре е и да не забравяш, че излишната сол привлича излишни количества вода, която се трупа в тялото ти, както и прекомерната употреба на сладко причинява кожни проблеми и води до образуване на отоци, а консервантите и мазнините очевидно забавят процеса на отслабване.

14 храни за плосък корем, виж в галерията по-долу:

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

►►► 5 правила, с които да държиш глада под ключ

За да бъде продуктивна диетата трябва да свикнеш с ограничаването на порциите, като се опиташ да ядеш здравословни храни. Позволи си висококалорично хранене 1-2 пъти седмично сутрин, докато водиш активен начин на живот.

► През първата седмица е много важно да обърнеш специално внимание на стриктното спазване на размера на порциите, за да свикне организма ти с новия режим.

Диетата "5 лъжици": меню за седмицата

Менюто на тази диета, както и на всички останали, се съставя индивидуално, въз основа на личните ти вкусове и хранителни навици. Имай предвид обаче, че 80% от здравословното хранене трябва да бъде прясна храна, зеленчуци, плодове и билки. Постното месо, рибата и яйцата са източници на протеини, които са много важни за цялостното добро състояние на организма ти.

Опитай се да ограничиш алкохола, но с оглед на настъпващите празници - по-добре се придържай към сухите трапезни вина. Внимавай и за водния си режим: 2 литра вода на ден ускорява метаболизма, а чаят и кафето са разрешени, но се въздържай от излишни захари, сиропи и високомаслена сметана.