"За" или "против" витамин Ц за кожата ти?

Експертите споделят дали действително е добре да приемаш витамин Ц за кожата си, или не съвсем.

 
 

Експертите споделят дали действително е добре да приемаш витамин Ц за кожата си, или не съвсем.​

Витамин Ц-то вече е част от почти всяка козметика, която ежедневно използваш за устните си – то помага за лечение на акне и предотвратява стареенето и определено трябва да го включиш в рутината си! Експертите разказват за ефективността на витамин Ц за кожата и правилата за комбиниране с други компоненти.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► Златни съвети за перфектна кожа

Витамин Ц е подходящ за всеки тип кожа, но специалистите уточняват, че всичко зависи от това каква концентрация използваш. За чувствителна кожа са препоръчителни по-ниски концентрации (около 5% витамин Ц), за мазна и комбинирана: по-високи. За максимални резултати е по-добре да използваш липозомната форма на витамин Ц за дълбоко проникване в дермата.

Обикновено широко разпространената комбинация в козметичните продукти е витамин Ц със съставки като витамин Е и ферулова киселина за бърз изсветляващ и антиоксидантен ефект върху кожата. Както знаеш - строго забранено е комбинирането на витамин Ц с ретинол, тъй като заедно имат дразнещ ефект върху кожата.

Кога витамин Ц е подходящ за кожата?

Витамин С е подходящ за чувствителна кожа, кожа със симптоми на розацея (укрепва стените на кръвоносните съдове), за застаряваща кожа (участва в образуването на нов слой колаген, което означава, че дава подмладяващ ефект), за кожа с акне (витамин Ц-то има противовъзпалителен ефект), както и за кожа с петна и пигментация (витамин Ц-то блокира производството на меланин и има избелващ ефект). Освен всичко, витаминът е и мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали.

Какво представлява витамин Ц-то?

Витамин Ц (аскорбинова киселина) е един от най-важните микроелементи за човешкото тяло. Той участва в синтеза на колаген и еластин, хиалуронова киселина, много ензими, също така подобрява усвояването на калций, желязо, цинк, влияе върху синтеза и метаболизма на холестерола. Протеиновият и въглехидратният метаболизъм зависят също от витамин Ц-то.

via GIPHY

Колко ефективен е витамин Ц?

Той е мощен антиоксидант, който е в състояние да неутрализира свободните радикали и да предпазва клетките на органите. Активира защитните функции на кожата и ускорява заздравяването на рани и белези, подпомага укрепването на кръвоносните съдове, изглажда кожата, повишава нейната твърдост и еластичност.