Задръж косата си чиста за по-дълго

5 начина да поддържаш косата си чиста за дълго време.

 

5 начина да поддържаш косата си чиста за дълго време.​

Косата се омазнява поради себума, който се отделя за овлажняване и защита на косъма от накъсване. Ако обаче скалпът ти се замърсява всеки ден (или дори по-често), това показва, че жлезите не работят правилно и могат да доведат до пърхот и накъсване на краищата на косата (поради факта, че се запушват корените).

Какъв е характерът ти според прическата, виж в галерията по-долу:

Галерия: Какъв е характерът ти според прическата

Виж всички снимки

►►► Избери най-подходящия за теб цвят на косата

Мечтата на всяко cosmo момиче е дългата, сияйна и добре поддържана коса, но понякога свойствата й не позволяват да се постигне този ефект с лекота. Честият сценарий е: измиваш косата си сутрин, а до вечерта тя вече изглежда омазнена и с кофти вид. Има начин да избягаш от тази неприятност!

Не мий косата си твърде често

Широко разпространено е мнението, че колкото по-често си миеш косата си, толкова по-бързо тя свиква с този ритъм и се омазнява. Експертите са убедени, че мазната коса (също като другите) трябва да се измива, точно тогава, когато се замърси, а водата със сигурност трябва да е топла, дори леко хладка. Не използвай гореща вода - тя стимулира мастните жлези.

Избери правилния шампоан

Трябва да използваш специален шампоан за мазна коса. Добре е в състава му да има мента, водорасли, жожоба, хвощ или билки като розмарин, коприва, лайка, градински чай. Техните екстракти намаляват производството на себум. По правило консистенцията на такива шампоани наподобява гел, а не крем.

Избягвай високите температури

Не изсушавай и оформяй косата си твърде често, защото използвайки горещия въздух той се оказва в позицията си на стимулатор за мастните жлези. В идеалния случай - най-добре е да оставиш косата си да изсъхне при стайна температура. Ако не можеш без сешоар, не изсушавай напълно мократа си коса - остави я да изсъхне малко. И използвай сешоар с функция за студено сушене, който няма да има толкова вредно въздействие върху косата ти.

Прави си маски

Купи си лечебна глина от аптеката - с нейна помощ можеш да премахнеш излишния себум. Ако превърнеш в рутина правенето на глинени маски веднъж седмично, това ще създаде добра "среда" за косата ти. Глинените маски изсъхват добре, но не увреждат скалпа, а маската с жълтък и алкохол също ще спомага за обогатяването на косъма и сияйния вид на косата.

Правилният гребен

Използвай четка, изработена от естествени материали с меко заоблени зъби. И не забравяй да го почистваш (може и след като се изкъпеш), в противен случай мазнината, отстранена от косата ти, отново ще бъде на главата ти.