Хобитата, които ще променят живота ти

Плетене, колоездене или водене на блог? Кое е най-доброто хоби за успокояване на нервите?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Британски учени проведоха специални "карантинни тестове", за да разберат кои дейности са най-добри за преодоляване на стреса от ежедневието и работата. В годината на началото на пандемията британският лайфстайл ресурс diys.com решава да проведе мащабно проучване. Анализаторите са идентифицирали над 20 традиционни хобита и са определили кое най-добре успокоява нервите по време на пандемията от COVID-19 и в периода след карантина. За да направят това, всички доброволци измерват сърдечната си честота по време на различна смяна на активностите. Плетенето е определено като най-релаксиращото хоби в над 2000 теста на субекти на възраст от 20 до 30 години. Вярваш или не - факти!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Плетенето на една кука е като медитация и незабавно довежда човек до състояние на покой, намалявайки тревожността с 18%.

A петте най-релаксиращи дейности освен плетенето са:

  • риболов;
  • водене на блогове;
  • калиграфия;
  • рисуване.

На последно място се оказва, колкото и да е странно, колоезденето, което увеличава сърдечната честота до 175 удара в минута и може да увеличи тревожността.

Е, все пак всичко е строго индивидуално, така че провери и открий своето собствено успокояващо хоби.

Открий своето хоби

Вижте повече

Открий своето хоби

(Пре)Открихме 10 забавни начина да прекарваш свободното си време (защото неделите са твърде ценни, за да ги пропиляваш на дивана пред телевизора).