Въздействието на стреса върху кожата ни

Общоизвестен факт е, че ежедневният стрес вреди не само на здравето, но и на външния ни вид. Нашата кожа се превръща в негов индикатор, като търпи редица промени, за съжаление в отрицателна насока. Тъмни кръгове, раздразнения и поява на акне са само част от последиците, които може да причини той.

 
 

Общоизвестен факт е, че ежедневният стрес вреди не само на здравето, но и на външния ти вид. 

►►►8 начина да премахнеш белезите от акне

Твоята кожа се превръща в негов индикатор, като търпи редица промени, за съжаление в отрицателна насока. Тъмни кръгове, раздразнения и поява на акне са само част от последиците, които може да причини той.

Марта Бареро и Елена Рамос, фармацевти и създатели на разкрасителния център The Secret Lab, са ти изредили пет заболявания на кожата, които са предизвикани от прекомерния стрес, както и методи, с които можеш да ги преодолееш:

Раздразнение: при стрес тялото ти е склонно да освобождава хистамин, който е свързан с алергичини реакции. При освобождаването му могат да се появят оплаквания като: сърбеж, зачервяване или обрив. В този случай, експертите те съветват да хидратираш кожата редовно, както и да използваш продукти с охлаждащ и успокояващ ефект. Желателно е да се къпеш с вода, чиято температура е близка до телесната.

Поява на акне: с приключването на тинейджърските години, мнозина си мислят, че акнето вече е в историята и няма как да ги сполети отново. Да, ама не! То е състояние на кожата и може да се появи във всяка възраст. Един от основните му причинители е именно стресът. Неправилното хранене, хормонални проблеми, както и употребата на някои химични продукти са сред факторите, които имат вина за появата на акне. При поява на такъв проблем е важно да знаеш, че лицето трябва да се почиства добре. Необходимо е да се отървеш от мъртвите клетки и да употребяваш грим, който не образува комедони (разширен космен фоликул, изпълнен с кератин, бактерии и себум).

Преждевременно стареене: кортизолът е хормон, който се секретира от надбъбречните жлези. Всички хора се нуждаят от този хормон, за да могат да живеят, но високите му нива могат да бъдат опасни. За да поддържаш нивото му нормално, е желателно да спиш по 8 часа на денонощие, да приемаш повече течности, както и да намалиш приема на кофеин. Има два продукта, които предотвратяват преждевременното стареене: витамин C и ретинол.

Бледа кожа: Стресът спира развитието на естествените процеси, като например клетъчното възобновяване. Поради тази причина е важно да използваш хубав ексфолиант поне два пъти седмично. С негова помощ текстурата на кожата се променя и лицето постепенно става сияйно.

Храни, които ще те избавят от акнето в галерията долу:

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

Дехидратация: една от съществените функции на кожата е тази на защитна преграда между тялото и околната среда. В кожата има пространство, в което цари баланс между водата и мазнината. Това пространство се нарича хидролипиден филм. Липсата на спокойствие нарушава тази бариера, като провокира загубата на вода и по този начин кожата се дехидратира. Експертите те съветват да пиеш поне по 2 литра вода всеки ден, да си купиш серум, който съдържа хиалуронова киселина, както и хидратиращ крем. С тези прости стъпки постепенно можеш да възобновиш хидратацията на кожата.