Всичко за майка ми

Никоя връзка не може да се сравнява с тази, която имаш с твоята майка. За съжаление, това не я прави лишена от каквито и да било проблеми. Тук ще разбереш как да направиш отношенията ви (по-) добри.

 
 

Никоя връзка не може да се сравнява с тази, която имаш с твоята майка. За съжаление, това не я прави лишена от каквито и да било проблеми. Тук ще разбереш как да направиш отношенията ви (по-) добри.​

Независимо дали ти харесва или не, колкото повече порастваш, толкова повече заприличваш на майка си – и колкото повече време минава, толкова по-често ще се чуваш да казваш думи, които са те вбесявали, когато си била малка. Според психолозите, нито една друга връзка не е толкова естествена и непринудена, като тази между майка и дъщеря, защото майка ти е първият човек, с когото си имала силна връзка в живота си, още от раждането. И макар че всяка история на майка-дъщеря се различава, все пак можем да сведем тези отношения до няколко типа. Виж историите на тези известни майки и дъщери, за да разбереш на кои от тях приличате най-много с твоето мамче и по-важното, как да се научиш да се разбираш по-добре с най-влиятелната жена в живота ти.

Деликатна или груба си според хороскопа, виж в галерията по-долу:

Галерия: Деликатна или груба си според хороскопа

Виж всички снимки

►►► Бъди супер приятелка с няколко съвета при раздяла

Най-добрите приятелки

Вие сте близки като сестри.

Независимо дали са навън с приятелки, играят бейзбол или клюкарстват, докато обядват заедно, ясно е, че Кейт Хъдзън и нейната известна майка Голди Хоун са доста близки и обичат да бъдат една с друга. Ако ти и твоята майка имате подобни отношения, вероятно вашата връзка е като тяхната.

Според психолозите, близките отношения с майка ти много приличат на тези с най-добрата ти приятелка най-вече заради това, че проявявате една към друга съчувствие, изслушване, лоялност и грижа. Това майка ти да бъде най-добрата ти приятелка е страхотно, но има някои теми на разговор и сфери в твоя и нейния живот, които е по-добре да останат табу за вас.

Ако тя споделя твърде интимни неща от живота си и на теб не ти е приятно, значи трябва да й кажеш как се чувстваш. Направи „Списък с прекалено лични подробности“ и изброй в него темите или детайлите, които те карат да се чувстваш неудобно и не искаш да знаете една за друга.

Дъщерята, която се грижи за майка си

Понякога имаш чувството, че не ти, а тя е детето.

Докато Деми Мур се възстановяваше след провала на брака си, дъщеря й Румър беше тази, която се опитваше да й помогне – тя дори беше с нея, когато актрисата направи гърч миналия януари и се наложи да се обадят на 911. Наскоро обаче в Холивуд тръгна слухът, че дъщерите на Деми обмислят да подадат молба за ограничителна заповед срещу майка си, защото тя буквално ги обсебила... Всички искаме да помогнем на майките си, когато имат нужда, но ако тя започне да зависи от теб, е напълно естествено да решиш да се отдръпнеш малко.

Помисли за това как се чувстваш ти. Ако си изморена от това положение, ще си помогнеш, като идентифицираш причината, заради която си в него. Може би се чувстваш виновна или отговорна, или ти е приятно някой да има нужда от теб?

Ако отговорът се крие в някое от тези твърдения, помисли защо се чувстваш така. Понякога да влезеш в ролята на журналист може да бъде добър начин да намериш отговорите, от които имаш нужда и да създадеш нови начини за връзка с майка си. Помисли също дали да не потърсиш съвет от психолог.

Амбициозният родител

Тя командва парада, точка! Или става на нейното или не.

Тя има големи мечти, непрекъснато изразява мнението си и подтиква дъщерите си да участват в различни занимания, от които могат да спечелят повече пари. Холивудската майка Крис Дженър безспорно е пример за амбициозен родител. По принцип е хубаво да имаш майка, която се интересува от живота ти, но имай предвид, че границата между грижата и намесата е доста тънка.

Според експертите, ако майка ти има навика да ти казва какво да правиш, особено когато става въпрос за важни за живота ти решения, тя го прави, защото иска най-доброто за теб. Все пак, трябва да се научиш да отстояваш мнението си, ако твоите цели се различават от нейните.

Изслушай я внимателно, след това й благодари и й кажи, че ще помислиш над думите й. Не е нужно да приемаш веднага всичко, което ти каже. Така ще спечелиш важно време, което ти е необходимо, за да прецениш думите на майка си и след това да решиш какво наистина искаш.

Идеалната майка

Тя се грижи за теб и те обича, без да ти се налага.

Актрисата Мерил Стрийп е отгледала толкова добре своите четири деца (предпазвайки ги от светлината на прожекторите и всякакви скандали), че веднъж Джулия Робъртс дори попита на шега едно от момичетата й, Грейс Гъмър, 26, как да възпита децата си да бъдат разумни като тях.

Ако си благословена да имаш майка, която те подкрепя, дава ти ценни съвети как да контролираш емоциите си и да имаш успех във връзките си, без да ти налага своето мнение, тогава не забравяй да й благодариш!

Ако тя го прави по любящ и уважителен начин, подкрепяйки твоите решения, дори когато тя не е напълно съгласна с тях, значи си късметлийка. Бъди добра дъщеря и винаги показвай по мил и специален начин на майка си колко я цениш. Любящата обратна връзка и откритостта между теб и майка ти ще заздравят и подхранят вашите отношения, дори когато те и без това са добри.

Гадната майка

Отношенията ви са сложни и винаги ще бъдат такива.

Когато един от аргументите на Франсис Бийн Кобейн да иска ограничителна заповед срещу Кортни Лав през 2009 година, беше това, че майка й е убила домашните им любимци, стана ясно, че техните отношения са по-лоши от всякога.

Според психолозите майките и техните дъщери често се карат и като цяло в това няма нищо ненормално. Но когато майката не може да удържи конфликта, той се превръща във вражда. Когато комуникацията между майката и дъщерята се наруши, щетите могат да бъдат много големи. И двете имат чувството, че другата не я разбира.

Все пак томахавката може да бъде заровена на по-късен етап, ако и двете страни държат на връзката си и са поне малко зрели. Само тогава те са способни да оставят миналото в миналото.