Всичко, което трябва да знаеш за вагината си

Всяка жена ли има G точка? Може ли тампон наистина да заседне “там вътре”? И колко е нормалното дневно течение?

Напълно наясно си, че вагината ти може да ти достави някои невероятни усещания – нима е нужно да се споменава за блажените мигове, постигнати благодарение на нея (и мъжа с теб) и страхотните сексуални усещания. Но понеже тази най-интимна част от анатомията ти се не нуждае от чак толкова много грижи и в по-голямата си степен тя остава скрита от поглед, може да не си сто процента наясно как функционира тя и от какво има нужда, за да остане във форма. За да те запознаем с този необикновен орган, съставихме списък от 25 интересни факти за твоята вагина. Прочети, за да разбереш какви са изненадващите нежните грижи, от която тя има нужда, къде се намира тайният бутон на похотта, както и защо редовният сексуален живот е един от най-добрите начини да я запазиш здрава.

1
Вагината ти се оформя четири месеца преди да се родиш.

Всички зародиши имат генитална тъкан, която се развива в мъжки или женски полови органи. На 10-ата седмица, ако ДНК е предопределила бебето да бъде момче, се оформят пенис и тестиси. Или пък вагина – в случай, че на път е малко момиченце.

2
Затворени са по различен начин.

Ако не си кървяла, когато си загубила девствеността си, може би си скъсала химена си (тънката ципа, която обикновено покрива отвора на вагината), докато си спортувала, или си слагала тампон… Или дори е възможно да си родена без химен. От друга страна, някои жени се раждат с толкова дебел химен, че се налага да се подложат на специална операция, за да могат да правят секс и да ползват тампони. Всъщност хименът се разкъсва окончателно едва след първото раждане и от него остават само малки висулки.

3
Тя е само част от половите ти органи.

Много жени мислят, че думата “вагина” се отнася за всичките полови органи. Въпреки че клиторът, малките и големи срамни устни и уретрата се събират на нищожното разстояние от няколко сантиметри, те са съвсем отделни части на тялото. Правилният отговор на въпроса какво точно е вагината (влагалището) е: това е влажна, изградена от мускули тръба, която започва при малките срамни устни, завършва до шийката на матката и е дълга 8-10 см. Тя ни трябва, за да можем да правим секс, през нея преминава менструацията, както и осигурява изход на бебето в края на бременността (освен когато се прави цезарово сечение).

4
Първите два сантиметра са най-чувствителни

Въпреки че две трети от вътрешната част са интензивна ерогенна зона, тя не е толкова чувствителна, колкото първите два сантиметра, където свършват повечето нервни окончания.

5
Обръщай й внимание.

Независимо дали си във вихъра с някой мъж, или се забавляваш соло, сексуалната стимулация прави вагината ти щастлива и оттам – по-здрава. Продължителното секретиране отделя смазващо вещество и държи влагалището чисто, като по този начин предпазва от инфекции. Тренирането на любовните ти мускули поддържа тяхната стегнатост и ги укрепва. Също така, колкото повече се овлажняват тъканите при възбуда, толкова по-малка е вероятността да се раздразнят при секс.

6
Тя се овлажнява много... или малко.

Когато си възбудена, вагиналните стени така се “разгорещяват”, че буквално по тях избива естествен овлажнител. Някои жени направо се подмокрят, а други само леко. Но и двете състояния са нормални. Съвсем сухите вагинални стени са характерни само за жени преди пубертета, по време на кърменето и след климактериума.

7
Влагалището изобилства от бактерии.

Съвсем вярно, но тези малки животинки далеч не са опасни, а дори напротив – тяхното предназначение е да запазят деликатната ти утроба от инфекции. Около 15 вида бактерии смятат вагината ти за свой дом и създават киселинна среда, в която болестотворните бацили не могат да оцелеят.

8
Ежедневно може да се отделят до две чаени лъжички секрет.
По време на овулацията се секретират до две чаени лъжици дневно. Това количество идва от шийката на матката и целта му е да премахне мъртвите клетки от вагиналния канал. По този начин вагината се прочиства. През останалата част на месеца, когато не овулираш, всеки ден изтича около половин чаена лъжичка секрет.

9
Няма две еднакви на земята...

Както гърдите никога не са абсолютно еднакви, така и срамните устни могат да се различават и едната да е по-голяма или по-дълга от другата. Дори да си мислиш, че те не изглеждат добре и ти си нещо сбъркана, истината е, че си си съвсем в ред и големината и формата не оказват никакво влияние върху здравето ти или способностите ти да изпитваш удоволствие.

10
Но пластичните хирурзи могат да създадат идеалната двойка.

Сред последните тенденции в пластичната хирургия е и доизкусуряването на срамните устни за постигането на идеалната според клиентката форма. Операцията се прави със скалпел или лазер, но тъй като е само с козметична цел, малко гинеколози я препоръчват. Друг оперативен вариант е стягането на мускулите на влагалището, които се отпускат с възрастта или след раждане. Според гинеколозите само в изключително редки случаи разтягането на тези мускули е толкова голямо, че да има нужда от намеса на пластичен хирург.

11
Има нужда от свеж въздух.

Точно както и цялото ти тяло, така и влагалището има нужда да диша. Когато блокираш достъпа на въздух с много тесни дънки или синтетични бикини, секретите и изпотяването създават идеална среда за развиването на различни инфекции.

12
Понякога издава неблагоприличен звук.

Всичко е прекрасно, той е в най-добрата си форма, ти също, двамата правите секс и изведнъж се чува един звук, от който ти идва да потънеш в земята от срам. Но макар да напомня на пръцкане, той идва от вагината ти и причината за него са движенията на мъжа, при които влиза въздух във влагалището ти. Понякога може да чуеш този звук и когато правиш гимнастически упражнения.

13
Понякога може да те засърби.

Суха кожа, пот, плътно прилепнали дрехи – всичко това може да предизвика сърбеж. Това не е опасно, но ако дразненето продължи повече от един ден и е концентрирано във влагалището, то тогава може да става дума за гъбична инфекция или заболяване.
14
Там вътре е точката на удоволствието.
Около 2 см вътре във вагината ти е твоята G точка. За да я намериш ти трябва само малко свободно време. Пъхни пръст в себе си и с леки движения започни да потупваш предната стена на влагалището. Когато усетиш различна тип тъкан и почувстваш топло, завладяващо усещане – Бинго! - това е тя.

15
Косъмчетата имат своето предназначение.

Нежните косми на големите устни служат като въздушна възглавница и презпазват чувствителните ти органи от триене. Също така са служели като афродизиак... през каменната ера. Тъй като косъмчетата задържат миризми, те “примамват” потенциалните мъже наоколо...

16
Трябва да хвърляш по един поглед отдолу.

На всеки три месеца с огледалце в ръка оглеждай дали има новопоявили се израстъчета, болезнени участъци или петна с неестествен цвят. В повечето случаи няма да откриеш нищо нередно, но ако нещо според теб изглежда странно, веднага отиди на гинеколог.

17
При раждане тя се увеличава 5 пъти.

През повечето време вагината е не по-широка от 2 см в диаметър. Но когато се стигне до раждане, по почти магически начин тя може да се разшири до към 10 см – достатъчно разстояние, за да излезе бебето през нея.
Не се паникьосвай: шест седмици след раждането влагалището връща предишния (или почти) размер.

18
Може да поеме суперголям размер.

С нарастването на екстаза, вагината ти се разширява. Стените й са надиплени като пола, затова при възбуда те набъбват до 4 до 6 см в диаметър. През това време, вагиналният канал се удължава до около 12 см. Освен когато твоят човек има невероятно голям пенис, вагината ти може да поеме всякакви размери, особено ако ти си достатъчно възбудена и използвате овлажнители.

19
Избягвай благоуханията

Ароматичните сапуни и парфюмизираните препарати могат да раздразнят вагиналната тъкан. Възможно е също така натрупването на тяхното въздействие доведе до обрив. Вместо това мий вагиналния отвор само с вода, без сапун. И се придържай към безцветна тоалетна хартия, неароматизирани тампони и препарати.

20
Мъжете обичат (дори обожават) усещането.

Чудила ли си се някога какво мисли един мъж, когато е вътре в теб? Мъжете изцяло признават, че са луди по това топло, хлъзгаво усещане и се чувстват
абсолютно обгърнати от нежната тъкан.

21
Не губиш много кръв по време на менструация.

Въпреки че вероятно допускаш, че бликаш литри кръв по време на менструация, цялото количество е само няколко супен лъжици. Останалото са различни видове секрети.

22
Някои жени се раждат без вагини.

Едно на всеки 4,000 до 5,000 момиченца се ражда без вагина... и без матка. За щастие, жените с този рядък проблем прибягват към пластична хирургия, която им дава шанс да имат относително нормален сексуален живот .

23
Тя обича гимнастическите упражнения.

Когато ходиш на фитнес или аеробика, не бива да пропускаш да тренираш тазовите мускули. Друг начин за добра форма е редовно да правиш упражненията на Кегел. Те засилват мускулатурата на вагиналния канал и увеличават възможността за по-силни оргазми. Като за начало, седни на тоалетната чиния и докато пишкаш, спри и продължи няколко пъти. Мускулите, които използваш са точно тези, които трябва да упражняваш. Първо стисни колкото можеш по-силно три пъти, а после си почини. След това стискай и отпускай, докато се умориш. Практикуването през ден ще усили сексуалните усещания и ще направи вагината ти по-стегната (ето бонус и за него!).

24
Предмети могат да заседнат вътре.

Не го взимай много навътре, ако тампон, диафрагма или презерватив се “загубят” вътре. Те няма да поемат към вътрешността на тялото ти, защото вагината и матката ти са задънена улица, не двулентов път. Ако не можеш да извадиш “нещото” с клякане/ставане или като пъхнеш два пръста вътре, то тогава, моменталически отиди на гинеколог (иначе можеш да се сдобиеш със зловонно течение). Не се притеснявай излишно, те знаят как да “изловят” нежелания предмет. Но не си и помисляй да отлагаш визитата, защото чуждият предмет ще ти създаде проблеми.

25
Нормално е да има миризма

Здравата вагина има постоянна миризма, която се влияе от диета ти, телесна химия и от това кога ще е следващата ти менструация. Понякога мирисът може да се промени от сладко, чесън, аспержи и дори от спермата на мъжа, с който си правила секс. Неприятната и нетипичната миризма обаче винаги е сигнал, че нещо се случва в тялото ти.

 

3 мита за областта на юг от пъпа
Разобличаваме странни теории за интимната ти анатомия

СЛУХ
Ако по време на орален секс влезе въздух във влагалището ти, можеш да умреш.

ИСТИНАТА
Това теоретично е възможно, ако си бременна. Но играй на сигурно, като напомниш на гаджето ти да не пуфти във вагината ти.


СЛУХ
Той може да те докара до голямото О само чрез стандартен секс .

ИСТИНАТА
Веднъж и завинаги трябва да забравим тази романтична представа. По-малко от 20% от жените могат да кулминират само с вагинална стимулация – повечето се нуждаят от директен клиторен контакт.

СЛУХ
Спането с тампон може да те убие.

ИСТИНАТА
Този слух се дължи на предупреждението за токсичния шоков синдром, описан в листовките на всяка кутия тампони. Това явление обаче е изключително рядко и не бива да се шашкаш.