Всичко, което трябва да знаеш за твоя тип коса

Напълно права, на вълни, къдрава – твоят тип коса определя начините, по които трябва да се грижиш за нея.

 
 

Какъв тип е твоята коса? Ние разпознахме няколко категории и няколко подкатегории, след което ги подкрепихме със звездни примери и съвети за правилна грижа.

 

Не си сигурна точно какъв тип е косата ти? За да определиш с най-голяма точност, трябва кичурите ти да са чисти, без каквито и да било стилизиращи продукти върху тях. Застани пред огледалото и ги разгледай внимателно, след което прочети нашия гид и прецени в коя категория попада твоята прическа.

 

 

Все още не можеш да прецениш? Може би косата ти е смесица от няколко различни типа. Разгледай нашите примери и инструкции. Обещаваме ти, че от сега нататък прическата ти винаги ще изглежда прекрасно!

КАТЕГОРИЯ 1: ПРАВА КОСА

Мазна, безжизнена, скучна – все определения, които даваш на правата коса. Но тя също може да е красива! Ако се изкушаваш да миеш косата си всеки ден и гледаш сухият шампоан винаги да ти е под ръка, вероятно влизаш в групата на „правокоските“.

 

Подкатегория А

 

 

Косата ти е много фина, почти бебешка. Не се поддава на никакво къдрене и стилизиране – след минути просто „пада“ тъжно надолу. Най-често се оплакваш от омазняване в корените. Купи си сух шампоан и го използвай винаги при необходимост. Избягвай тежките балсами и маски за коса, защото те утежняват и без друго фините краища на прическата ти и я карат да изглежда по „сплескана“, отколкото всъщност е.

 

Подкатегория Б

 

 

Правата коса не е еднаква при всички жени. Ако си като Люси Лиу, твоите кичури имат по-голяма дебелина от подтип А и имат тенденцията да се накъдрят леко отдолу. За да придадеш по-голям обем, използвай текстуриращ спрей без отмиване в корените, преди да изправиш косата си с преса.

5 неща за перфектна коса - винаги!

 

Подкатегория В

 

 

По-скоро права, но на вълни във вътрешната си част. Много гъста и податлива на накъдряне при влажно време. Този подтип подлежи на успешната направа на къдрици. Все пак, за да избегнеш „бухването“ на прическата ти, всеки път когато излизаш в неподходящи атмосферни условия, използвай заглаждаш серум без отмиване и суши косата на най-ниската степен на сешоара.

КАТЕГОРИЯ 2: КОСА НА ВЪЛНИ

Повечето хора смятат, че момичетата, чиято коса има естествени, леки вълни са най-големите късметлийки. Защо не, все пак прическата им е балансирана комбинация от права и къдрава! Но и тук се срещат трудности. Например как вълнистите ти кичури да си стоят на мястото. Освен това, ако не използваш правилните продукти, косата ти лесно губи форма.

 

Подкатегория А 

 

 

Може да се определи като класическата прическа тип „току-що станах от леглото“. Вълните се образуват в косата ти на абсолютно случаен принцип и често посягаш към пресата, за да ги изправиш, защото те дразнят. Ако все пак искаш кичурите ти да изглеждат естествено, такива, каквито майката природа е решила, остави ги да изсъхнат на въздух след къпане иизползвай маша, за да ги направиш още по-величествени.

 

Подкатегория Б

 

Много момичета искат да са на твоето място и използват всякакви стилизиращи продукти, като например спрей с морска вода, за да придадат на косата си тази визия на „сърфистка“. Твоите вълни изглеждат най-добре, когато си ги оформила само с пръсти и пяна за коса. Но внимавай колко често пипаш косата си с ръце – колкото е по-малко, това повече вълните ще поддържат форма. И в никакъв случай недей да ги стискаш и мачкаш при стилизирнето – можеш да прибавиш само няколко капки масло за коса в краищата, но с нежни, щадящи движения.

 

Подкатегория В

 

 

По-плътни вълни, с някоя и друга заблудена къдрица. Точно както къдравите коси, тези изглеждат най-добре, когато са добре хидратирани и оформени с пръсти. Отдели време да си правиш дълбоко подхранваща маска веднъж седмично и се наслаждавай на пищната си, лъскава грива!