Всичко, което трябва да знаеш за ексфолирането

Почистването на лицето с ексфолиант е задължителна част от режима ти за красота, независимо какъв тип кожа имаш.

 
 

Някои от нас смятат, че кожата им е прекалено чувствителна за ексфолиране. И ако страдаш от акне, даже не смееш и да си помислиш за ползване на скраб. Грешка!

Ползите от ексфолирането са огромни. Първо, в допълнение към премахването на мъртвите кожни клетки, то премахва и тези от порите и така те изглеждат по-малки. Второ, гримът, който ще нанесеш след това ще стои по-добре (представи си екфолирането като варосване стените на къща – боята след това „захваща“ отлично).

Галерия: Знаменитости с порцеланов тен

Виж всички снимки

И не на последно място – хубавото премахване на всички нечистотии от повърхността на лицето, позволява на кожата по-добре да абсорбира останалите продукти, били те за борба с акнето или антиейдж. Просто трябва да отговориш на няколко въпроса, преди да избереш правилните за теб тип и честота на ексфолиацията.

1. Кожата ми е суха. Възможно ли е ексфолирането да я лиши от важните за нея мазнини?

Не е задължително. Всъщност, лющещите се кожни клетки могат да попречат на работата на хидратанта. В допълнение, себумът може да се „заклещи“ в порите и да предизвика появата на малки бели пъпки. Най-добрият избора за теб: нежни химически пилинг (алфа-хидрокси киселините разкъсват връзките между мъртвите клетки) или щадящ скраб за лице със супер фини частици и по възможност хидратиращ витамин B в състава. Използвай на всеки 2-3 дни, последваш веднага от добър овлажняващ продукт.

10 трика за правилно почистване на лицето!

2. Но моята кожа е мазна и акнеична? Няма ли да ми се появят много пъпки?

Избягвай използването на скрабове с груби частици, защото те ще предизвикат обриване. Химичните им варианти – тези съставени от хидрокси киселини (салицилова или гликолова) – премахват замърсяванията и напълно разграждат задръстилия порите себум.

Съюзници за пролетна грижа за кожата на лицето ще откриеш тук!

3. Кожата ми е прекалено чувствителна. Екфолиациата не е препоръчителна за мен, нали?

Както и при точка 2, скрабовете с твърди частици са вън от въпроса. Но това не означава, че не можеш да почистваш кожата си ефикасно. Спри се на деликатните ексфолианти, които не трябва да престояват твърде дълго върху лицето ти. Удачни варианти са тоници или почистващи средства, богати на плодови или зеленчукови ензими. Достатъчно е да ги използваш два пъти седмично. Веднъж седмично прилагай и следния трик: обтривай лицето нежно с влажна памучна кърпа (движенията трябва да са кръгообразни).

Галерия: 15 звезди без грим

Виж всички снимки

4. Какво трябва да правя, ако кожата ми е нормална?

Нормална обикновено означава комбинирана – мазна Т-зона и сухи бузи. В такъв случай, възползвай се от Светия Граал при ексфолиантите... содата за хляб. Сериозно – в перфектно чиста купа сложи малко сода и смеси с хладка вода на око. Ако съотношението е в полза на содата, ще получиш по-силен скраб (идеален за Т-зоната), ако е в полза на водата – по нежен (използвай за бузите). Прави си този домашен ексфолиант 2-3 пъти седмично. Други подходящи „направи си сам“ варианти за твоята сравнително безпроблемна кожа са гликоликова киселина с концентрация 10%, като след няколко седмици може да минеш на 30%, което ще помогне за свиване на порите и изглаждане на фините линии.

5. Кога да ексфолирам – сутрин или вечер?

Няма значение, но ако използваш продукти за нощна употреба (например със съдържание на ретинол), може да предпочетеш ексфолирането преди лягане, за да се абсорбират те по-добре.

6. Ами ако получа кожна реакция?

Забелязваш възпаление след ексфолирането? Третирай засегнатата зона с крем с 1% хидрокортизон и смени почистващия и ежедневен продукт с такива с по-щадящи формули.

Виж как да свиеш порите на лицето си!

7. Мога ли да използвам скраба си за тяло върху лицето?

Не. Тези за тяло обикновено имат доста по-големи и агресивни гранули, създадени да почистят и изгладят по-дебелата кожа от лицето надолу.

Галерия: 10 звезди, страдащи от акне

Виж всички снимки

8. Трябва ли да избягвам околоочната зона?

Има някои ексфолианти, които могат да се ползват в този така деликатен район от лицето ти. Ако случаят е такъв, етикета ще ти подскаже.

9. Микрогранулите не са ли опасни за околната среда?

Ако скрабът не е направен с естествени абразивни частици (например смлени костилки от плодове), а от синтетични (полиетиленови топчици), той действително може да замърси оттичаща се в канала вода, която после продължава пътя си към язовирите и реките. Тъй като въпросните полиетиленови топчици замърсяват околната среда, президентът на САЩ Барак Обама прокара закон за задължителното им отстраняване от козметичните продукти. Към момента, някои от най-големите козметични гиганти или вече не ги използват или са в процес на елиминирането им от продуктите си.