Всички провали на Илон Мъск в един списък

Veni, vidi, vici – това важи само за Юлий Цезар.

 
 

Veni, vidi, vici – това важи само за Юлий Цезар.

10 типа ергени и техните лоши качества: в галерията долу

Галерия: 10 типа ергени и техните лоши качества

Виж всички снимки

►►►Американците са убедени: Господ прилича на Илон Мъск

Илон Мъск и Граймс

Днес Илон Мъск е, може би, най-интересният бизнесмен. Богат е, не е прекалено ексцентричен и не е най-иновативният, но неговите стартъпи преобръщат с краката нагоре всеки пазар.

За успеха му е изписано много, но кариерата му, освен успехи, е и дълъг списък с провали.

1995: Не взимат Мъск на работа в Netscape

Усетът на Илон Мъск, който току-що е получил диплома от университета в Пенсилвания, започва да работи добре в средата на 90-те. Знае, че интернет, който се е появил само преди няколко години, ще промени всичко, и той истински иска да участва в това.

Илон изпраща писмо до ръководството на Netscape, тогава водещ разработчик на браузъри. Не те така и не му отговарят. Както Илон си спомня по-късно в интервю, той дори е ходил до офиса на Netscape и е стоял там известно време, но не се осмелява да си приближи до някого. Управлението на Netscape започна да се проваля в средата на 90-те.

1996: уволнен е от поста директор в Zip2

След като не го взимат на работа в Netscape, Мъск съосновава Global Link с брат си Кимбал Мъск. Година по-късно той е уволнен оттам от позицията на директор. Това е типичен изход към младите основатели на компании по онова време: те са заменяни от опитни възрастни директори. Срещите в голф клуба тогава са се ценили повече от амбициите на младите.

►►►Как да си отгледаш милиардер

1999: Разбива McLaren F1

През 1999 г. Мъск вече работи в PayPal и е спечелил първия си милион. Той си купува най-великата спортна кола по това време – McLaren F1. След като измина изминава с нея само 18 хиляди километра, той решава да покаже на какво е способна колата на бизнес партньора си в PayPal Питър Тил и, подценявайки нейната пъргавина, я разбива на парчета. Колата не е била застрахована.

2000: Уволняват Мъск от PayPal

PayPal всъщност се получава от сливането на две компании: банката X.com и финансовия стартъп на Питър Тил Confinity. Има няколко версии, които точно Мъск, Тийл и трети партньор Бил Харис не споделят, но през 1999 г. Илон губи поста си на директор. Уволняват го, докато той е на меден месец.

Между другото, през същата година Мъск почти не умира от малария.

2001: не се разбира с руснаците

SpaceX за Мъск е просто средство. Мечтата му да организира нещо на Марс датира още от 2001 г.: проектът „Mars Oasis“ – установяване на оранжерии с растения до Червената планета. С тази идея Мъск отива в Роскосмос, където, меко казано, изобщо не му се зарадвали.

Мъск идва в Русия и през 2002 г. Различни източници цитират различни суми по сделките, но това не променя същността: Илон така и не успява да се договори с Роскосмос. Нервираният Мъск, още в самолета на връщане към САЩ успява да нахвърля бизнес план за SpaceX.

►►►Илон Мъск призна: „Страдам от биполярно разстройство“

2006: първо изстрелване – първи провал

24 март 2006 година от площадката на остров Омелек, атол Кваджалейн, излита в небето ракетата Falcon-1. И се взривява.

2007: второ изстрелване – втори провал

Почти година след това – на 21-ви март 2007, подобрената версия на Falcon-1 отново не успява. Гениалността на Мъск е в това, че той успява да задържи договора си с NASA.

2008: трето изстрелване – трети провал

3 август – трети опит. Този път Мъск убеждава всички, че ще се получи със сигурност от третия път и върху ракетата е натоварен ценен товар от спътници. Не се получава.

Два месеца по-късно ще се получи – на 28 септември, и то с много по-голямо натоварване. Успешно е и петото изстрелване, но след това SpaceX започват да използват друг рекетоносител.

През същата година първият продукт на Tesla получава най-неприятните отзиви. Top Gear разбива първата версия на Roadster (по същество Lotus Elise с електрически мотор). През декември 2008 г. и SpaceX, и Tesla нямат средства да поддържат бизнеса си и са на ръба на фалита.

2013: не успява да приземи ракетата на морска платформа

Илон Мъск вероятно е толкова обиден от отговора на Роскосмос, че да направи по-евтини космически полети, се превръща в негова мания. SpaceX дълго време ще се опитва да кацне върху платформа в океана. Няма веднага да се получи.

2014: проблеми с Tesla Model S

Нещата не вървят гладко и в автомобилната компания. В премиум Model S акумулаторът внезапно започва да загрява. А горящият автомобил е малко по-голям проблем от горящия смартфон. Целият пазар на електромобили получава вот на недоверие заради това.

2015: неуспех на Space X

Пореден взрив на ракетоносителя в космоса и два неуспешни опита за кацане на плаваща платформа.

2016: проблеми със стартирането на Model X

Може би най-амбициозният автомобилен проект от времето на оригиналния VW Beetle. Тесла обещава да пусне на пазара достъпен модел електрически автомобил, получава огромен брой предварителни поръчки за година и половина предварително.

За да ускори производството и да намали отпадъците, Мъск решава да заложи на пълна автоматизация на процеса, като почти напълно заменя хората с роботи. И получава точно обратния ефект.

2018: нарича водолаза спасител „педофил“

През юли 2018 г. група тайландски ученици засядат в наводнена пещера, след което целият свят се включва в спасяването им. Мъск предлага на тайландското правителство да евакуира децата в специална капсула. В същото време на мястото работи британският водолазен спасител Рик Стантън, който в Twitter има неблагоразумието да поставя под съмнение идеите на Мъск.

Мъск нарича Стантън „педофил“ (буквално „pedo guy“). Тук си струва да се отбележи, че известна мъжка медия разследва случая и стигна до извода, че обвиненията на Мъск имат сериозни основания. Въпреки това британецът завежда дело срещу Мъск в Лос Анджелис, като иска 190 милиона долара за клевета. Съдът признава, че използването на думата „педофил“ е обида, и отхвърля иска. Мъск коментира решението на съда така: „Моята вяра в човечеството е възстановена“.

По времето на написването на материала богатството на "неудачника" Илон Мъск се оценява на 132,1 млрд. долара. На 24 ноември той изпревари Бил Гейтс и зае второто място в списъка на най-богатите хора, отстъпвайки единствено на Джеф Безос (186,5 млрд. долара).