Всички победители на "Златен глобус" 2022

Никол Кидман, Кейт Уинслет, Уил Смит, Андрю Гарфийлд са сред носителите на награда "Златен глобус".

Никол Кидман, Кейт Уинслет, Уил Смит, Андрю Гарфийлд са сред носителите на награда "Златен глобус".

Звезди без капка грим, виж в галерията долу:

Галерия: Звезди без капка грим

Виж всички снимки

►►► Том Круз върна Златните си глобуси

"Златен глобус" 2022 последва тенденциите от последните две години и отново нямаше традиционна церемония по награждаване: то се проведе без червен килим, телевизионно излъчване, звездно присъствие и журналисти - на събитието присъстваха само няколко от членовете на Асоциацията.

Причината за скромното протичане на събитието не бе толкова по повод ограниченията на коронавируса, колкото за скандала около наградата и бойкота от страна на някои от звездите през февруари 2021 г. Припомняме, че Los Angeles Times публикува разследване за Златния глобус по повод сигнали за случаи на корупция и дискриминация (например сред около стотици членове на журито нямало нито един чернокож). По-късно стана известно, че има проблеми и със сексизма в организацията.

Историята беше шумно отразена в пресата, а холивудските звезди почти се обединиха в критиките си към организацията и наградите. Въпреки опитите на организаторите да възстановят репутацията (те спешно поканиха нови членове на журито, които отговарят на изискванията за расово многообразие и преразгледаха вътрешните правила), но скандалът не беше съвсем потушен. В резултат на това почти нито една от звездите не подкрепи наградите тази година - само Арнолд Шварценегер и Джейми Лий Къртис записаха видео съобщения, излъчени на церемонията.

Лидерите по брой номинации са филмите "Белфаст" на Кенет Брана и "Силата на кучето" на Джейн Кампион (по седем номинации). Прогнозите почти се сбъднаха: „Силата на кучето“ и „Потомци“ взеха призови места в основните категории. В номинацията "Най-добър чуждестранен филм" беше представена лентата "Купе № 6".

Наградата за най-добър филм отиде при "Силата на кучето" и "Уестсайдска история", а Рейчъл Зиглер бе отличена за най-добра комедийна актриса.

Андрю Гарфийлд спечели приз за комедиен актьор (“Тик, так...Бум“). Никол Кидман грабна приза за най-добра актриса в категорията драма за ролята си в "Да бъдеш Рикардос", а Уил Смит - за играта си в „Методът „Уилямс“.

За най-добра поддържаща женска роля бе отличена Ариана Дебос, "Уестсайдска история".

via GIPHY

Кенет Брана спечели в категорията за сценарий с „Белфаст“.

Пълен списък с победителите може да видиш на официалната страница на "Златен глобус".