Време е да започнеш да...медитираш

С нашите съвети ще имаш възможността да въведеш силата й в ежедневието си.

 
 

Искаш да живееш по-дълго, да се чувстваш по-добре и по-щастлива, да решиш проблемите си и да опознаеш себе си? Кое ще ти помогне? Отговорът е: медитацията. С нашите съвети ще имаш възможността да въведеш силата й в ежедневието си.

Най-добрите твои качества според зодията ти: разбери кои са от галерията долу

Галерия: Най-добрите твои качества според зодията ти

Виж всички снимки

►►►Оммм ... Пет причини да започнеш да медитираш

Тя успокоява ума

Повечето хора се справят трудно с проблемите и тревогите. А за да функционираме нормално, ни е необходима умствена хигиена. Медитацията е вглъбяване в себе си и умение да погледнем на проблемите от друга гледна точка, тази на спокойствието. И тъй като причината за стреса е нашата оценка за обстоятелствата, а не самите обстоятелства, медитацията ни помага да променим начина, по който гледаме на себе си, на обкръжението, на обстоятелствата. Можем да направим така, че стресът да работи за нас, а не против нас. Според учените медитацията успокоява ума, защото влияе върху нервната система, като освобождава енергийния ни потенциал и творческите ни способности, благодарение на което по-лесно се справяме с предизвикателствата.

►►►13 начина да успокоиш нервите, дори без медитация

Помага и на тялото

Медитацията може да се бори и с болестите. Установено е, че тя регулира кръвното налягане, въздейства благоприятно на сърцето и понижава стреса. А, както знаем, стресът вреди на здравето ни, ако дразнението продължава прекалено дълго. Медитацията намалява изразходването на кислород, забавя дишането и сърцебиенето. Активират се същите мозъчни центрове, които се задействат и по време на сън или на дълбока релаксация. Т.е. ефектът е точно обратният от този при стрес. Днешните изследвания потвърждават положителното въздействие на медитацията при хронични болки, а също и при менструални, при астма, депресия, безплодие, мигрена, високо кръвно налягане и много други неразположения. Доказано е също, че три четвърти от хората, които страдат от безсъние, заспиват безпроблемно, след като са медитирали. С медитация можеш да облекчиш и болките в долната част на гърба.

Носи хармония и усещане за щастие

Медитацията не е само средство за решаване на здравословни проблеми. Можеш да се захванеш с нея и ако искаш да се чувстваш по-щастлива. Установено е, че щастието е свързано с нервната активност и че при редовно медитиращите се увеличава със 700 – 800 %.

Начинаещите, които плахо пристъпват към медитацията, ще се изненадат колко прости всъщност са правилата. Всичко се основава на начина на дишане. Съсредоточаването върху вдишването и издишването е най-важното. Опитай вкъщи на спокойствие, а после ще се научиш да го правиш и навън, например, докато чакаш на опашка в магазина или докато пътуваш в градския транспорт.

Какви са стереотипите за твоята зодия: виж в галерията долу

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

Пет лесни стъпки до идеалното успокоение

С медитацията ти имаш възможността да успокоиш мислите си. Всеки е в състояние да го направи, достатъчно е само да следва тези пет основни стъпки.

1. Намери си спокойно място

За начало трябва да откриеш тихо място в дома си, където можеш да останеш на спокойствие. Ако посветиш на медитацията специален кът, тогава много по-лесно ще я превърнеш в твой навик. Трябва ти само спокойно място в любимата ти стая. Увери се, че никой няма да те притеснява, а после – когато придобиеш повече опит, можеш да постигаш духовното спокойствие навсякъде.

2. Седни удобно

И се отпусни максимално. Затвори очи и скръсти крака. Може да стоиш и в други пози (крак до крак, полулотос, лотос). Важно е гръбнакът ти да е изправен и коленете ти да са на пода, ако си седнала на земята. Опитай да седнеш на възглавница. Ако и така ти е неудобно, не се колебай да легнеш на пода или да седнеш на стол.

3. Започни, без да бързаш

Опитай лекото упражнение, което се състои в 10 вдишвания и 10 издишвани. Това е чудесно за успокояване на гнева и недоволството. Дишай бавно и брой наум. Вдишай, издишай...и отново брой до десет. Не се опитвай да въздействаш върху дишането си, бъди само свидетел на начина, по който то се случва. Повтаряй упражнението по 20-ина минути един или два пъти на ден.

4. Отпусни се напълно

Не очаквай веднага големи резултати, бъди доволна от това, което си почувствала. Бъди търпеливи и в същото време любознателна. Не трябва да изпитваш вина, ако пропуснеш упражненията си един ден. Най-важното е едно: да се отпуснеш изцяло.

5. За да се превърне в навик...

Опитай се да медитираш сутрин, след като се събудиш, или вечер преди да си легнеш, когато си изпълнила всички свои задължения или просто намериш времето, което ти е най-удобно.