Въпрос на деня! (И на всеки следващ ден...) Какво ще се случи, ако спреш кафето?

Кафето и цигарите (разбира се има и доста други страсти към този списък) са едни от най-трудните удоволствия за отказване, нали?!

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Въпреки факта, че тази напитка има неоспорими предимства, тя не е подходяща за всички.

Само 10% от любителите на кафето не злоупотребяват с него, останалите, като правило, пият средно четири на ден, което надвишава допустимата норма.

И така, ако се откажеш от кафето:

Твоето тяло ще се научи да усвоява по-добре витамините

Кофеинът "убива" витамин В, намалява съдържанието на желязо, калий, цинк и калций в организма. А една чаша от 150 мл пречи на усвояването на калций за цели три часа. Освен това кофеинът извлича калция от тялото и в резултат на злоупотребата с кафе костите стават крехки.

Може да свалиш излишните килограми

Както казахме, кофеинът повишава производството на кортизол и влияе върху функционирането на надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези работят съвместно с щитовидната жлеза, която се грижи за метаболизма – заради кафето той се забавя и ти напълняваш.

Имунитетът ти ще се повиши

Кофеинът не е най-добрият приятел на имунната ни система, отново заради щитовидната жлеза. Ограничената работа на щитовидната жлеза води до отслабване на имунната система, което причинява заболявания. Ако се чувстваш податлива на различни заболявания, струва си да стоиш далеч от кафето, поне докато не се почувстваш по-добре.

Няма да имаш проблеми с черния дроб

Кафето не се усвоява по най-добрия начин. Черният ти дроб работи за производството на ензимите, които разграждат кафето и го преработват. Така че, когато са необходими ензими за други вредни химикали, черният дроб може внезапно да стане ленив. Много хора, които постоянно пият кафе, имат „мързелив“ черен дроб.

Ще станеш по-енергична

Въпреки че кафето те кара да се чувстваш енергична, в крайна сметка спира да действа. Кафето кара тялото да произвежда адреналин и ако го пиеш постоянно, всеки път се нуждаеш от все повече и повече кофеин, за да може тялото да реагира на него със същата ефективност.

Не е вярно, че е невъзможно да се живее без кафе!

Вижте повече

Не е вярно, че е невъзможно да се живее без кафе!

Бъди пълноценна и с по-малко кофеин в ежедневието

Либидо ти ще се увеличи

И отново става дума за щитовидната жлеза. Тази част от нашето тяло е отговорна за хормоните, които контролират либидото (като тестостерон). Така че след като спреш да пренасищаш щитовидната си жлеза с кофеин, ще забележиш подобрения в сексуалния си живот.

Козметични процедури с кафе за блестящ външен вид

Вижте повече

Козметични процедури с кафе за блестящ външен вид

Няколко чаши кафе дневно ти помагат да поддържаш добрия тонус, дават ти допълнителна енергия и повишават продуктивността. Ползите на тази ободряваща напитка не свършват тук! Утайката...