Внимавай! Козметиката ти е преносител!

Може ли коронавирусът да се пренася с козметиката?

 
 

Експертите съветват да бъдеш много предпазлива с козметиката, която използваш  и сега, и след като пандемията отмине. Ето защо:

Във времето на пандемия знаем, че си задаваш куп въпроси, чиито отговори не са съвсем известни, но ето един, който вече е изяснен.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► Бюти навици, които да забравиш в дни на пандемия

Съсредоточавайки вниманието си изцяло върху поддържане на чисто помещение, дезинфекцирани ръце и лице, е добре да помислиш и по въпроса за съхраняването и използването на козметиката си.

Американско издание прави проучване по темата дали COVID-19 може да се намира в козметичния ти несесер.

„Малко от нас знаят за това как SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) се попада и се съхранява в козметиката... Вирусите се нуждаят от приемна клетка, за да се размножават, така че обикновено не се задържат дълго извън тялото. Но пробването на козметика в магазина определено трябва да бъде прекратено" – казва вирусологът Анджела Расмусен, вирусолог от Колумбийския университет.

Ученият и козметолог Шут Ху пък препоръчва да си създадеш зони вкъщи – „мръсна“ и „чиста“. След като се прибереш у дома остави всички предмети, които си използвала, докато си била навън (връхни дрехи, обувки, чанти, телефон, потфейл и т.н.) в „мръсната“ зона. След като измиеш добре ръцете си, стерилизирай с антисептик всички неща, които ще използваш в „чистата зона“.

Също така експертите напомнят, че е необходимо редовно да измиваш четките, тампоните и накрайниците, с които се гримираш, както и да ограничиш до минимум посещенията по салоните за красота, след като приключи карантинният период.

Важно напомняне е и за в бъдеще да не тестваш козметика по търговските обекти, защото микробите и заразите остават по повърхността и се пренасят.