Внимание опасност! Бонбони срещу контрацепция

Приемаш противозачатъчни? Имаме добра новина за теб. Да, изненадващо е, но диета, богата на захар, повишава риска от инфаркт с 300% – три пъти повече, в сравнение с пиенето на противозачатъчни.

 
 

Приемаш противозачатъчни? Имаме добра новина за теб. Да, изненадващо е, но диета, богата на захар, повишава риска от инфаркт с 300% – три пъти повече, в сравнение с пиенето на противозачатъчни. Да, да, знаем, че си чувала за лошата им репутация. Още от дете майка ти ти казваше за проблемите, които създават хапчетата антибебе, приятелките ти се оплакват, дори фитнес инструкторът го потвърди, а във Facebook – прочете страшни истории на препатили. Cosmo акцентира върху истинските рискове от хормоналната контрацепция... които са реални, но се случват по-рядко, отколкото си мислиш.

►►►8 шокиращи (небезопасни) методa за контрацепция

Притеснението

Повишават ли противозачатъчните риска от инфаркт?

Реалността
Преди време интернет беше бомбандиран от откритията в New England Journal of Medicine, според които оралните контрацептиви, съдържащи едновременно естроген и прогестин, могат да повишат риска от сърдечен удар или инсулт с повече от 80%, главно заради естрогена. Но важен е контекстът. „Дори да пиеш комбинирани хапчета, опасността от инсулт или инфаркт все пак е 100 пъти по-малка от 1%, ако си млада и нямаш утежняващи здравето фактори, обяснява д-р Маргарет Поланезки, професор по акушерство и гинекология в Mедицински институт Weill Cornell. Подобни големи и подробни изследвания трябва да успокоят жените, защото потвърждават колко безопасни са тези противозачатъчни“.

Заключението

Освен ако имаш диабет, сърдечно-съдово заболяване или високо кръвно налягане – в които случаи трябва да обсъдиш алтернативни начини за контрацепция с гинеколога си – няма причина да спираш комбинираните хапчета, щом си доволна от тях.

Опасността от инфаркт при комбинираните хапчета е 0,01%

Притеснението

Има ли връзка между хапчетата и рака на гърдата?

Реалността
Някои проучвания предполагат, че оралните контрацептиви могат леко да увеличат риска от рак на гърдата (годишните вероятности са от 1 на 4000, до 1 на 2700). „Опасността е изключително ниска, а при младите жени – тези, които най-вероятно пият хапчета – процентът е най-малък. Това значи, че реалният риск е сведен до абсолютния минимум – казва д-р Поланезки. – Дори да е повишен, той изчезва в момента, в който спреш хапчетата. Не увеличаваш възможността да се разболееш от рак в по-късна възраст само защото взимаш противозачатъчни в момента“. Освен това доказателствата сочат, че оралните контрацептиви намаляват риска от рак на дебелото черво, този от рак на матката е сведен наполовина, а на яйчниците – с 80%, продължава д-р Поланезки.

Заключението

Дори в семейството ти да има случай на рак на гърдата, недей да хвърляш хапчетата си. „Ние дори препоръчваме на болните да ги пият, защото се редуцира опасността от рак на яйчниците, често срещан при жени със съществуващи генни мутации“, казва Поланезки.

Притеснението

Вагиналният пръстен причинява ли тромби?

Реалността
За жени в плодородна възраст, годишният риск от сериозни артериални съсиреци е 1 на 5000. Ако ползваш контрацептиви с естроген, той нараства до 1 на 1000. Опасността определено скача. Но имай предвид, че по време на бременност заплахата е 1 на 340! Едно от медицинските проучвания сочи, че рискът от запушване на артериите е по-голям при използващите пръстена NuvaRing, отколкото при тези, които не употребяват нищо или пият прогестини (гестоден, дезогестрел и дроспиренон), присъстващи в хапчетата от ново поколение Yaz и Yasmin. Тогава откъде идва повишеният риск? Естрогенът отдавна се счита за фактор, засягащ процесите на запушване на артериите, а новите прогестини могат да спрат протеина, който действа срещу тромбите, обяснява д-р Ойвинд Лидегаард, автор на проучването и професор по акушерство и гинекология от Университета в Копенхаген.

Заключението

„Ако имаш фамилна обремененост за тромбоза или сърдечни удари, спри се на средства без естроген, за да избегнеш увеличаването на риска“, съветва Поланезки. Вече пиеш Yaz? Не се паникьосвай. „Повечето артериални съсиреци се образуват в първата година от използването на хапчетата, така че, ако взимаш Yaz или Yasmin от по-дълго време, значи си в долната графа на застрашените и смяната на начина ти на контрацепцията няма да намали опасността кой знае колко“, продължава Поланезки. Може да намалиш риска, като опъваш краката си на всеки половин час, когато се намираш в тесни пространства, например кола или самолет. Свържи се с лекар веднага щом усетиш необяснима болка, подуване, зачервяване или затопляне в единия или в двата крака.

►►►Избери правилната контрацепция за теб

Притеснението

Виновни ли са контрацептивите за появата на инфекции?

Реалността
Жените, използващи хормонални контрацептиви, носят стафилококова инфекция почти два пъти по-често от останалите, според широко отразеното проучване на списанието Clinical Infectious Diseases. Което си звучи шокиращо, докато не научиш, че не е задължително присъствието на бактерията в организма да те разболее. Около 30% от населението я носи, без да знае или да има здравословни проблеми. „Наличието на стафилококовата бактерия заплашва от инфекция само тесен кръг от пациенти, на които им се налага да минат през сериозни медицински процедури,“ казва д-р Денис Нурджади, автор на проучването и изследовател от Университета по тропическа медицина в Тюбинген, Германия.

Заключението

Проучването описва как хормоналните нива могат да повлияят на имунната система. „Тези хормонални нарушения са част от нормалния, здравословен живот – както се случват по време на бременност, пубертет или менструация,“ успокоява д-р Нурджади. Спирането на хапчето няма да попречи да си носителка на бактерии. Най-ефикасният начин да предотвратиш инфекция? Мий си ръцете с топла вода и сапун.

Рискът от артериални съсиреци при приемането на противозачатъчни с естроген е 0,1%

Притеснението

Водят ли инжекционните контрацептиви
до остеопороза?

Реалността
Контрацептивните инжекции могат да предизвикат намаляване на костната плътност с 1% до 4%, което води до притеснението, че привърженичките им са изложени на по-голям риск от счупвания и остеопороза в по-късен етап от живота. За радост, процесът е обратим. „Костната плътност се възстановява, веднага щом спреш инжекциите. Няма доказателства, че ако ползваш Depo-Provera, е по-вероятно да счупиш кост или да се разболееш от остеопороза,“ казва д-р Анн Бърк, професор по акушерство и гинекология в университета Джон Хопкинс.

Заключението

Ползите от инжекциите Depo-Provera далеч надделяват над риска от намаляване на костната плътност, особено при жените с поликистозни яйчници, ендометриоза и тежка менструация. Пациентките често намират инжекциите за единствено помощно средство. „Единствените, на които не бих ги предписала, са жените с хранителни разстройства, защото те по-често страдат от крехки кости“, уточнява д-р Бърк.

Притеснението

Може ли спиралата да пробие матката ти?

Реалността
Докато разни спекулативни антиреклами разтръбяват за хиляди потърпевши с пробити от спирала маточни стени, изследванията сочат друго. Перфорациите се срещат при 0,4 пъти на всеки 1000 поставяния, като никоя марка спирала не е по-опасна от друга. Пробиването обикновено се случва още в момента на поставянето, причинявайки кървене или болка ниско в корема и лекарите го забелязват веднага. „Те махат спиралата и чакат една седмица матката да се възстанови, преди да повторят процедурата, казва д-р Бърк. – Ако не бъдат разпознати на момента, някои перфорации изискват лапароскопия. Хирургическата манипулация е минимално инвазивна – използва се малка камера за намиране и отстраняване на спиралата“.

Заключението

„Перфорирането се случва извънредно рядко, а още по-рядко води до тежки или необратими усложнения или застрашава бъдещата плодовитост“, успокоява д-р Бърк. Все пак, за да понижиш риска, потърси специалист, който има богат опит в поставянето на маточни спирали. Не забравяй да насрочиш контролен преглед 6 месеца след манипулацията, за да си сигурна, че всичко е на мястото си.

Притеснението

Може ли хапчето
да предизвика ослепяване?

Реалността
Не, няма да ослепееш от противозачатъчните. Но рискът от развитие на глаукома – заболяване, което води до слепота, ако не се излекува навреме – се повишава от 2,5% при нормалните случаи, до 5% при жени, приемащи орални контрацептиви по-дълго от 3 години, твърди проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско. „Отделянето на естроген при жените изглежда защитава от поражение нервните клетки на ретината, но противозачатъчните потискат секрецията на този хормон, което леко повишава риска от глаукома,“ казва авторът на изследването д-р Шан Лин, ръководител на Центъра по глаукома в същия университет.

Заключението

„Ако приемаш хапчета повече от 3 години и се притесняваш, може да си направиш профилактичен очен преглед за глаукома и да си определиш последващи консултации, според препоръките на лекаря“, съветва д-р Лин.