Вълшебната зелена напитка, която прави чудеса с теб и тялото ти

Със сигурност вече си чувала за чая от Матча, нали? Здравословната японска напитка набира все по-голяма популярност през последните години. И то с право!

Със сигурност вече си чувала за чая от Матча, нали? Здравословната японска напитка набира все по-голяма популярност през последните години. И то с право!

Зеленият чай от Матча е източник на енергия, витамини, минерали и антиоксиданти, подобряващи общото ни здраве. А в допълнение – носи предимства и на спортуващите – като осигурява както повишена производителност по време на тренировка, така и по-лесно възстановяване след нея.

Но това съвсем не е всичко…

Ето защо, в статията ще се запознаем отблизо с популярната зелена напитка, с предимствата и начина й на прием. За да се увериш, че наистина заслужа място в твоя хранителен режим!

© iStock

С какво се отличава чаят от Матча от обикновения зелен чай?

Матча всъщност се добива от същото растение като обикновеният зелен чай. Но техниката на отглеждане и обработка на растението, за да се стигне до здравословната зелена пудра, е това, което отличава чая от Матча от обикновения зелен чай.

Чаят Матча се отглежда на по-сенчести места, което кара растението да произвежда повече хлорофил и аминокиселини, за да поддържа здравето си. А по-късно, и нашето ;)
След това тъмнозелените чаени листа се смилат на фина пудра, като в нея се запазват всички здравословни предимства на растението, но в много по-кондензирана форма.

Именно затова чаят от Матча е доста по-хранителен за тялото ни от обикновения сушен зелен чай. Матча съдържа над 100 пъти повече антиоксиданти, 5 пъти повече л-тианин и до 10 пъти повече Витамин С, в сравнение с обикновения зелен чай.

Матча се слави и с доста повече кофеин в състава си, а това го прави перфектна предтренировъчна напитка, без значение от целта.

12 храни, които ще ускорят метаболизма ти

Вижте повече

12 храни, които ще ускорят метаболизма ти

Колкото по-бърз е метаболизма ти, толкова по-бързо ще усвояваш храната!

Предимства от приема на Матча

  1. Подобрява възстановяването след тренировка С тежките тренировки идват и тежката мускулна треска и затруднено възстановяване. А всяка добавка, която помага за намаляването на болката и заздравяване на разкъсаните мускулни влакна, е добре дошла!
    Един от мощните антиоксиданти в Матча прави точно това. Проучванията показват, че кетахините в състава на чаената напитка предотвратяват разрушаването на мускулна маса след тренировка и оттам – ускоряват възстановяването на мускулатурата след натоварване. Добра новина за всички силово трениращи!

  2. Подобрява издръжливостта – Матча е полезен помощник и когато трябва да вдигнеш темпото. Чаят повишава издръжливостта, тъй като помага за регулиране на сърдечната честота и кръвното налягане по време на тренировка, а това ти позволява да подложиш тялото на по-интензивно и по-продължително натоварване.

  3. Изгаря мазнини като източник на енергия– Комбинацията от катехини и кофеин в чаят от Матча води до повече използвана енергия от натрупани мазнини. А така улеснява и тези, които работят за отслабване. Проучванията показват, че Матча може да повиши спортните постижения чрез увеличаване на готовите за усвояване складирани мазнини по време на тренировка. Така тялото по-лесно посяга към тях, вместо към гликогена или мускулната си тъкан, за източник на енергия.

  4. Подобрява фокуса и концентрацията– Матча съдържа важната аминокиселина L-теанин, която насърчава тялото да освобождава кофеин с устойчиво темпо, което води до по-равномерно покачване на фокуса и концентрацията по време на тренировки и бавно освобождаване на енергия. За разлика от по-резкия разтърсващ ефект на кафето.

  5. Предпазва от свободни радикали – антиоксидантите в състава на зеления чай, които вече споменахме по-горе, помагат на тялото по-лесно да се пребори с т.нар. свободни радикали – вредни частици, с които сме „бомбардирани“ ежедневно от околната си среда и които са основна причина за развитието на различни болестни състояния и влошаване на здравето.

  6. Укрепва имунитета и здравето – Освен че поддържа свободните радикали под контрол, проучванията показват, че Матча може да намали и нивата на „лошия“ LDL холестерол, а оттам да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Така че зелената напитка е подходяща не само за спортуващи, но и за всеки човек, който търси вкусен и полезен вариант да подобри здравето и имунитета си.
© iStock

Как да го пиеш

Матча може да се приема като обикновен чай, като просто разтвориш необходимата доза пудра в чаша гореща вода и разбъркаш добре, докато се разтвори напълно.

Но дори и да не си фен на чайовете, можеш спокойно да използваш прахообразната му форма като предимство и да го добавяш в смутита, протеинови шейкове и дори в някои рецепти за закуска или междинно хранене в режима си.

Прахообразната му форма го прави не само много по-здравословен, но и доста по-удобен за консумация!

5 причини да не изхвърляш пакетчетата от чай

Вижте повече

5 причини да не изхвърляш пакетчетата от чай

Навикът да не изхвърляш чаените пакетчета вече се изпълни с нов сакрален смисъл. Изобщо не се шегуваме. Ето за какво ти говорим!