Влез във форма през пролетта!

Ето няколко съвета как да го направиш бързо и качествено.

Пролетта официално е тук!

А това означава, че ни чака по-топло време, по-леки дрехи и все по-наближаващото лято. Но ако зимата за теб е преминала в „хибернация“ и си понатрупала някое допълнително килце, може би затоплянето на времето по-скоро те плаши, вместо да те обнадеждава…

Няма страшно обаче! Не си сама. Много от нас качват килограми през зимата, заради намаленото движение и по-обилното похапване около честите празни през този сезон. И, разбираемо, с настъпването на пролетта и времето за късите дрехи, много хора се опитват отново да влязат във форма и да стегнат талията за лятото!

Ето защо сега е идеалният момент да си припомниш 5 стратегии за успешно и здравословно влизане във форма през пролетта, с които да започнеш промяната си отсега и да посрещнеш лятото жизнена и готова за приключения.

© iStock

1. Започни с контрол над храненето

Проучванията показват, че ако целим отслабване, балансираното хранене трябва да бъде ключова част от програмата ни за постигане на тази цел.

Здравословният хранителен режим осигурява енергията, от която се нуждаеш, за да останеш активна и да изгаряш повече калории. Пълноценната храна дава на тялото хранителните вещества, от които се нуждае, за да остане силно и жизнено, а може и да помогне за предотвратяване на определени заболявания.

Има много диети за отслабване, от които да избираш, но и много от тях носят риск, заради прекомерното ограничение на енергоприема и неприятният йо-йо ефект впоследствие. Затова е по-добре да заложиш на основния, умерен подход!

В основата на добрия хранителен режим стоят богати на енергия питателни храни, предимно с нисък гликемичен индекс, добре засищащи и не на последно място – разнообразни като вкус и текстура (за да не бъде придържането към режима неприятно).

Заложи на богати на витамини и с много малко наситени мазнини храни – те ще те заситят по-бързо с по-малко количество, а така по-лесно ще можеш да свалиш излишното тегло, натрупано през зимата, защото ще засищаш глада си с по-малко храна.

Със сигурност знаеш за кои храни става въпрос, но все пак – ето един кратък списък с продукти, които трябва да съставят основната част от твоята диета.

  • Плодове и зеленчуци
  • Пълнозърнести продукти
  • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (под 2%)
  • Морска храна
  • Нетлъсти меса
  • Яйца
  • Грах, боб, ориз и други подобни варива
  • Сурови или печени (без много сол) ядки
5 вкусни варианта за пролетна диета

Вижте повече

5 вкусни варианта за пролетна диета

Не само диетична, но и изключително вкусна храна - виж повече тук!

2. Осигури си и добра хидратация

Добрата хидратация е много лесен начин да ускориш метаболизма си и да направиш изгарянето на калории от мазнини значително по-лесна задача.

Така че отдели нужното внимание и на хидратацията си през деня, тя е не по-малко важна за постигането и поддържането на добра форма.

Препоръчва се дневен прием на вода, равен на поне 4% от телесното ти тегло. Така например, ако тежиш 60 кг, е добре да се хидратираш с около 2,4 литра вода дневно.

Особено е важно да се хидратираш и възможно най-скоро след ставане, тъй като приемът на вода след пълноценен сън значително ускорява стартирането на метаболитните процеси в тялото за деня.

Изгори излишните мазнини с правилните упражнения

Вижте повече

Изгори излишните мазнини с правилните упражнения

Предлагаме ти 4 упражнения за изгаряне на мазнини, с които ще влезеш във форма за пролетта.

© iStock

3. И като заговорихме за сън – наспивай се добре!

Осигуряването на достатъчно сън е сравнително лесен начин да подобриш шансовете си в борбата с излишното тегло. Липсата на сън е свързана с повишаване на апетита, нарушаване на метаболизма и ниски нива на енергия през деня.

Всичко това може да направи физическата активност предизвикателство и да те отдалечи от нея. А с това – да забави и напредъка ти.

Ето защо е важно да обърнеш внимание и на съня си и да си набавяш толкова, от колкото имаш нужда (препоръчително е възрастен човек да си набавя между 6 и 8 часа сън на денонощие, но всеки е различен, така че ти сама можеш най-добре да прецениш нужното количество за теб).

А за да подобриш не само продължителността, но и качеството на съня си, има определени практики за хигиена на съня, които можеш да следваш. Като например да се увериш, че спалнята ти е тиха, тъмна и с комфортна температура. Също така избягвай електронните устройства, като телевизор, телефон, лаптоп и др. поне 2-3 часа преди лягане. Синята светлина от екраните обърква циркадния ритъм и заблуждава мозъка, че е много по-рано отколкото всъщност е, а с това влошава и способността му да предупреди тялото, че е време за сън.

А що се отнася до напитките – избягвай кофеина и алкохола точно преди лягане. Разбираемо…

4. ​Раздвижи се!

Разбира се, не всичко е хапване и почивка… би било твърде лесно, нали? Но за съжаление, за да подготвиш тялото си за топлите месеци и да изградиш не просто по-слаба, но стегната фит фигура – ще ти трябва и известна доза физическа активност.

Извън диетата, упражненията са един от най-добрите начини за сваляне на излишни килограми. Включването на упражнения в програмата ти за отслабване изгаря повече калории, подобрява настроението, изгражда по-здрави и плътни кости и намалява риска от много хронични заболявания.

А дори не е нужно да се престараваш! Ходене, джогинг, колоездене, тренировки с тежести, интервални тренировки, йога… Има толкова различни начини да си набавиш физически упражнение за деня, според времето, с което разполагаш, както и интензитета на натоварване, който можеш да поемеш.

Всички те са чудесни начини да направиш физическата активност и полезна, и приятна част от ежедневието си.

© iStock

5. Промяната започва с промяна в мисленето!

И накрая, но съвсем не на последно място – трябва да помниш, че успешната физическа промяна изисква промяна и в психическата нагласа. Поддържането на добра физическа форма е не просто физическо предизвикателство, но и умствено такова.

Започни, като си поставиш реалистични цели от самото начало. Бъди реалист и си избери цел, която знаеш, че можеш да постигнеш. Не се изкушавай с прекомерни заявки, провалът от постигането на които би те демотивирал и върнал в начална позиция.

Също така бъди конкретна и след като си поставиш крайна цел, я разбий на по-кратки и малки изпълними стъпки, които да следваш и постигаш всяка седмица или всеки месец.

Тези по-малки цели ще ти помогнат да наблюдаваш напредъка си по-лесно, а постигането на всяка от тях ще е и повод за празнуване на малка победа, която ще те мотивира да продължиш напред, към следващата стъпка. Това е особено важно, когато работиш за всяка дългосрочна цел в живота си.

​В заключение…

Връщането към добър тонус и форма след края на зимата може да бъде обезсърчителен и труден за започване процес в началото, но всичко е въпрос на психическа нагласа и малко физическа подготовка.

Ако си поставиш реалистични цели и се придържаш към тях, можеш да стигнеш до крайната си цел неусетно и без сериозни затруднения.

Отслабнах... и остарях: 4 кожни проблема след диета и как да ги решиш

Вижте повече

Отслабнах... и остарях: 4 кожни проблема след диета и как да ги решиш

Отслабването има своите предимства, но неминуемо и своите недостатъци. След драстично отслабване може да се появят бръчки и други кожни несъвършенства. Защо се случва това и...