Влез в клуба на сериозните спортни мацки: 6 топ съвета

Започваме по съществено с един от най-мощните начини за повишаване на последователността на тренировката...

Ако в момента тренираш усилено и се надяваш на добри резултати от своята тренировъчна програма, трябва да знаеш, че един от основните фактори за успеха ти е последователността.

От Страхил Иванов

11 примера за тренирани, секси дупета от Instagram мацките

Галерия: 11 примера за тренирани, секси дупета от Инстаграм...

Виж всички снимки

►►►Спри с оправданията, че нямаш време за спорт!

Но според мен ти вече знаеш това, особено ако следиш статиите в сайта редовно. Въпросът е какво да правиш, когато имаш проблеми с последователността? Било то от липса на време, липса на желание или от несигурност… Какво е нужно, за да запазиш последователността си при тренировките си в дългосрочен, за да постигнеш резултатите, които желаеш и заслужаваш?

Това са въпросите, на които ще отговорим в тази статия, под формата на 6 полезни съвета, които да следваш, за да успееш.

Има много причини хората да се борят с последователността. По-долу в статията ще се спрем на няколко от най-често срещаните (за някои от тях сигурно дори не осъзнаваш, че може да са виновни за липсата ти на последователност). И, разбира се, ще се насочим към конкретни начини за борба с тях.

►►►Поставяш си цел? Нека да е малка... или просто забрави

И така, започваме по съществено с един от най-мощните начини за повишаване на последователността на тренировката...

  1. Поставяй си мотивиращи физически цели, които искаш да постигнеш

Коя цел, свързана с физическото ти представяне, би искала да постигнеш, за да можеш да си кажеш „ДА! Наистина направих това!“ ? Възможностите са безкрайни и могат да бъдат съобразени с твоите уникални предпочитания и желания и цели, свързани с промяната ти: Може би искаш да се научиш да правиш перфектни клекове, да изпълниш безупречна лицева опора, да пробягаш 5 км за по-малко от 25 минути, да повишиш издръжливостта и силата си, да стегнеш фигурата? Сигурен съм, че имаш конкретно желание, подобно на тези, което искаш да изпълниш и което зависи изцяло от физическото ти представяне при тренировките.

Защо е добре да се насочиш първо към конкретна, мотивираща за теб, физическа цел? Отговаряме веднага:

Да имаш конкретна цел, към която да се стремиш, често може да бъде катализаторът, който те тласка да продължаваш да се връщаш във фитнеса седмица след седмица.

Ако до сега не си опитвала да си заложиш конкретна физическа цел, която да постигнеш и за която да тренираш усърдно ден след ден и седмица след седмица, определено трябва да опиташ! Това може да бъде един от най-големите източници на мотивация, който ще те насърчи да продължиш работиш последователно по програмата си в дългосрочен план.

  1. Следвай лесно-изпълним тренировъчен график

Това също е много важен фактор за успеха! Нямаш представа колко много хора се принуждават да следват това, което смятат за „перфектната програма“, защо някой просто им е казал така… Програма, която изисква 4-5 дълги, изтощителни тренировки всяка седмица, когато реално могат да правят и 2-3 по-кратни, интензивни тренировки на седмица и отново да постигнат чудесен напредък.

Лесно е. Ако нямаш време да ходиш на фитнес 4+ пъти седмично, просто не следвай такава програма. Това е билет за бързия влак към провала….

Вместо това, заложи на програма, която се вписва в графика ти, вместо да се опитваш да напаснеш цялото си ежедневие и всички задължения в него към една тренировъчна програма. А и не трябва да подценяваш колко много можеш да постигнеш дори и с 2-3 седмични тренировки, особено ако си още начинаеща във всичко това.

Ще постигнеш в пъти по-добри резултати, следвайки последователно програма, която се вписва лесно в ежедневието ти, отколкото случайно избрана от някой „перфектна програма“, която те оставя изтощена, разочарована и раздразнена, защото не пасва добре на денят ти и често пропускаш тренировки.

14 храни за плосък корем – в галерията долу

Галерия: 14 храни за плосък корем

Виж всички снимки

  1. Бъди наясно с желанията, но и с нуждите си!

Дали тренирането с партньор ще те направи по-отговорна? Ще ти помогне ли с последователността следването на програма, изготвена конкретна за теб от фитнес инструктор, която не включва никакви догадки и експерименти? Имаш ли нужда от по-кратки, но интензивни тренировки, или предпочиташ по-лежерния подход? Желаеш ли да ходиш на фитнес, или се чувстваш по-комфортно тренирайки у дома?

Трябва да имаш ясен отговор за себе си на всичките тези и много други, подобни на тях, въпроси, за да прецениш точно нуждите си и да настроиш тренировките си конкретно към тях. Когато програмата ти работи удобно за теб и те кара да се чувстваш уверена и спокойна, докато я следваш, постигането на дългосрочна последователност е доста лесно.

  1. Бъди гъвкава

Не, нямаме предвид чупки в ханша. :)

Трябва да бъдеш гъвкава в графика си за тренировки, за да си готова за действие и да реагираш бързо и адекватно, когато ежедневието ти поднесе изненада. Осигури си план за действие, когато времето е ограничено, трябва да тренираш по различно време на деня, някой използва необходимото оборудване в залата и т.н. Нещата ще се променят динамично, така че го планирай предварително. Бъди гъвкава. Адаптирай се. Било то с по-кратка тренировка, или пък с изместването й за следващия ден. С леко разместване на упражненията в нея, за да не чакаш за свободни уреди или пък с размяната на две тренировки, ако чувстваш част от тялото си все още изморена и имаш нужда от повече почивка…

Когато имаш план за действие и предвидиш възможните пречки предварително, вероятността да се откажеш и да прескочиш тренировка, нарушавайки последователнсотта си заради затруднения, е значително по-малка.

  1. Следвай програма, която те кара да се чувстваш добре

Ако тренировъчната ти програма редовно те оставя толкова изтощена, че се отразява негативно на ежедневието ти, или постоянно се бориш с продължителна мускулна треска, тогава е време или да коригираш програмата си, или да си избереш нова.

Защото хроничното претоварване и постоянната физическа умора бързо водят и до психическа такава. А последователността става все по-трудна, когато и силите, и мотивацията за тренировки, са силно ограничени.

За да останеш последователна в преследването на целта си, а и за да бъде времето, прекарано в тренировки, по-приятно, трябва те да те карат да се чувстваш добре, а не да ги усещаш като поредното тегаво задължение… Не се страхувай от промяната, ако усещаш, че се налага да направиш такава.

  1. Промени перспективата си

Ако си една от многото жени, убедени, че единствената цел за здравето и фитнеса, която си струва да преследват, е отслабването, тогава просто смяната на гледната ти точка (твоето „защо“ за тренировките) може да се окаже промяната, от която се нуждаеш, за да постигнеш трайна последователност.

Може би трябва да се фокусираш не толкова върху загубата на мазнини и постигането на перфектно тяло и да насочиш вниманието повече върху това, което можеш да постигнеш ти самата с тялото си. На какво си способна? Къде е лимита ти и какво е нужно, за да го прескочиш и да надградиш?

Вместо да се фокусираш изцяло върху изгарянето на калории, опитай се да работиш за повече сила и издръжливост. Да вдигнеш малко повече тежести при следващата си тренировка, или пък малко повече повторения на най-трудното за теб упражнение.

А може би просто имаш нужда да се харесваш повече и да се чувстваш по-добре в тялото, което вече имаш? Може би искаш да можеш да играеш по-дълго с приятелите, с децата или внуците си, без да се изморяваш? Може би искаш да се представяш по-добре в любимия си спорт или хоби? Ако това те мотивира пвоече - намери си други причини, които са важни за теб, за да работиш с желание за тях в тренировките си, вместо да преследваш конкретно число на кантара.

В заключение…

Ако често започваш и прекъсваш с тренировките и ти е трудно да постигнеш целта си, може би е време за промяна! Или промяна в подхода, или промяна в самата цел, която преследваш и перспективите, към които се стремиш.

Не се страхувай да опиташ нещо ново, може да се изненадаш от резултатите!