Виновна е есента: Хапва ти се нещо вредно? Ето какво да правиш

Хранене и тренировки през есента. Как да отговориш на промените в метаболизма си.

Есента е сезон на промяна… Но не само в природата, но и в собственото ти тяло! На бас, че не знаеше това!

© iStock

Докато листата променят цвета си, а вятърът става все по-остър, твоето тяло също претърпява фини трансформации, за да се адаптира към променящото се време на сезона. И тези промени в метаболизма могат значително да повлияят на фитнес и хранителните ти навици.

Ето защо, ще си поговорим за значението на сезонното хранене. Как есента влияе върху метаболизма ти и как да коригираш своите тренировки и хранителен режим, за да отговориш подобаващо на тези промени.

Как есента влияе на метаболизма?

Телата ни са забележително адаптивни машини и реагират на много външни сигнали, включително промени в температурата и дневната светлина. През есента, с наближаването на по-хладно време и скъсяването на дните, метаболизмът ти естествено започва да се измества, за да се пригоди към тези промени. Ето как става това:

  • Метаболизмът се забавя: С понижаването на температурата тялото ти започва да изгаря по-малко калории, за да поддържа ефективно вътрешната си температура и да се предпази от измръзване. Това забавяне на скоростта на метаболизма е механизъм за оцеляване, чрез консервиране на енергия за по-студените месеци, който се е запазил от древността.
  • Повишен апетит и по-остър глад: Скъсяването на дневните часове може да повлияе и на циркадния ти ритъм и да наруши баланса на хормоните (грелин, лептин), регулиращи апетита. Много хора се чувстват по-гладни през есента и зимата, а това лесно води до преяждане, ако човек не внимава. Евентуален проблем, когато се опитваш да запазиш форма и да държиш излишните килограми настрана…
  • Жажда за нездравословни храни: По-хладното време често предизвиква желание за т.нар. „комфортни“ храни, богати на въглехидрати и мазнини. Лате с повече мляко, канела и захар, тиквеник, печени карамелизирани плодове и какви ли не други вкусотийки, които свързваме с уют и душевен комфорт през есента. Но ако не внимаваш, това бързо може да доведе до прекомерна консумация и напълняване, особено в комбинация с по-бавния метаболизъм.

Как да коригираш тренировките си през есента?

Сега, след като вече знаеш как смяната на сезона може да повлияе на твоя метаболизъм, нека поговорим за това как да коригираш и своята тренировъчна програма (ако тренираш), за да се възползваш максимално от нея и през този сезон:

  • Пробвай тренировки на открито: Възползвай се от по-хладното време и красивата есенна природа, като преместиш тренировките си на открито. Независимо дали става въпрос за туризъм, кардио или йога – на открито ще можеш да комбинираш изгарянето на калории с наслаждаване на цветната атмосфера и свежия въздух.
  • Силови тренировки: Ако все още не ги практикуваш, сега е идеалното време да включиш и силови тренировки в прогрмата си. Защо? Защото развитието на мускулатурата ускорява значително метаболизма, компенсирайки сезонното му забавяне напълно.
  • Бъди постоянна и целенасочена: Въпреки че в по-студените дни е изкушаващо да пропуснеш тренировка и да се барикадираш под одеялото вкъщи, постоянството е от ключово значение за успеха ти и ако вече тренираш – знаеш това! Ето защо си изгради график за тренировки, който подхожда на ежедневието и енергията ти през по-студените месеци, и се придържай към него, за да предотвратиш застой или загуба на резултати от дълга пауза. Дори и по-лека и разредена, тренировъчната ти програма не бива да се прекъсва и в най-некомфортното време от годината, ако имаш сериозни намерения да постигнеш целта си!

6 неща, които забавят метаболизма ти

Вижте повече

6 неща, които забавят метаболизма ти

Вероятно ти е добре позната фразата: "пий повече течности, движи се повече и метаболизмът ти ще бъде като часовник". Донякъде е така, но има още цял...

Как да се храниш през есента?

За да поддържаш метаболизма си под контрол и през есента, е добре да обърнеш по-специално внимание и на менюто си. Ето за какво е важно да следиш:

  • Балансирано хранене: Съсредоточи се върху добре балансирана диета, която включва постни протеини, пълнозърнести храни и много плодове и зеленчуци. Това ще ти осигури достатъчно основни хранителни вещества и ще поддържа метаболизма ти на ниво.
  • Сезонни продукти: Възползвай се от изобилието от есенни продукти, като ябълки, тиква и сладки картофи. Тези богати на хранителни вещества храни могат да се използват във вкусни и здравословни рецепти, с които ще можеш хем да се насладиш на сезона, хем да запазиш фигурата и здравето си.
  • Ограничение на комфортните храни: Да се поглезиш с нещо нездравословно, но любимо за теб, е напълно окей… от време на време. Но внимавай с размера на порциите! Наслаждавай се на любимите си есенни лакомства умерено, за да не съжаляваш през пролетта и лятото, когато късите дрехи не могат да скрият прегрешенията ни от зимните месеци…
  • Добра хидратация: Не забравяй и да пиеш много вода. А още по-добре – и чай, който перфектно се вписва в атмосферата на сезона! Поддържането на хидратация е от решаващо значение и за поддържането на добре работещ метаболизъм, особено когато му се иска да се „отпусне“ по навик в студеното време.

В заключение…

Да, променливият есенен сезон влияе и на нас и телата ни естествено коригират метаболизма си в отговор на променящите се сигнали от околната среда.

Но с разбиране и с леки корекции в обичайните си тренировки и хранене, можеш лесно да отговориш на тези промени и да подготвиш метаболизма си по-добре за предстоящите студени месеци.

Така ще можеш да се насладиш на уюта на есента, като в същото време запазиш форма и тонус. За да бъдеш готова за екшън на пълни обороти през пролетта!

Вкусът на есента: топ 5 здравословни и питателни есенни храни

Вижте повече

Вкусът на есента: топ 5 здравословни и питателни есенни храни

Есента е много уютен и красив сезон, който ни носи не само цветни листа и топли пуловери, но и много вкусни сезонни храни! Но знаеш...