Винаги и навсякъде във форма с тази бърза домашна тренировка

Подбрали 5 много ефективни, но лесни за изпълнение упражнения, които, комбинирани заедно в компактна тренировъчна програма, ще ти позволят да запазиш тонуса и самочувствието си, където и да се намираш!

iStock
iStock

Лято е, времето е чудесно, ваканциите и почивките са пред нас, плажът и планината също!

Ако и ти планираш доста пътувания през следващите седмици и няма да имаш достъп до фитнес залата, или просто искаш да поддържаш перфектна лятна форма навсякъде и по всяко време, без да разнасяш фитнес уреди и друго оборудване със себе си – тази статия е за теб!

В нея сме подбрали 5 много ефективни, но лесни за изпълнение упражнения, които, комбинирани заедно в компактна тренировъчна програма, ще ти позволят да запазиш тонуса и самочувствието си, където и да се намираш!

iStock
iStock

1. Лицеви опори (3 серии по 10-15 повторения)

Обикновените лицеви опори не изискват друго оборудване освен собственото ти тегло и ръцете ти. Можеш да ги изпълняваш навсякъде, където има твърда равна повърхност. И работят перфектно за оформяне и тонизиране на гърдите, раменете, коремните мускули и трицепсите. Като бонус – с лицевите опори можеш и лесно да правиш модификации на изпълнението, в зависимост от тренировъчния си опит. Ако традиционната лицева опора е твърде трудна за теб, опитай да я изпълниш с колене, опрени в земята, или вместо на земята, подпри ръцете си на по-висока повърхност, като стол или маса.

Инструкции за изпълнение на класически лицеви опори:

 • Заеми хоризонтална позиция на пода или друга повърхност, която е в състояние да издържи телесното ти тегло. Дръж краката си заедно. Постави ръцете си под раменете с длани на земята.
 • Изпъни краката си и застани на пръсти/на предната част от ходилата си. Повдигни торса, като използваш ръцете си. В този момент теглото ти трябва да се поддържа от ръцете и предната част на ходилата ти. Това е началната и крайната позиция на единична лицева опора.
 • Спусни торса си към земята, докато лактите образуват ъгъл от 90 градуса. Дръж погледа си напред, но не извивай врата си.
 • Поеми си дъх, докато се спускаш надолу.
 • Повдигни се, като се опитваш да отблъснеш земята от себе си. Издишай, докато буташ. Силата за този тласък неизбежно ще дойде от раменете и гърдите ти. Трицепсите също се натоварват, макар лицевите опори да не са основно упражнение за тях. Продължи избутването, докато ръцете са почти изпънати в лактите.
Най-забавните плажни спортове за изваяно тяло

Вижте повече

Най-забавните плажни спортове за изваяно тяло

Спортуването на плажа е чудесен начин да останеш във форма по време на отпуската. Да, първоначално може да ти звучи невъзможно, все пак си на почивка,...

iStock
iStock

2. Глутеус ритник (3 серии по 10 повторенията за всеки крак)

Едно от най-добрите упражнения за тонизиране на задната част на бедрата са магарешките ритници (или т.нар. глутеус ритници). Това упражнение работи за дупето, корема и ръцете.

За него отново се нуждаеш само от равна повърхност и собствено си тегло.

Инструкции за изпълнение на глутеус ритник:

 • Застани на пода на ръце и колене, като китките са разположени точно под рамената, тазобедрените стави точно над колената, а колената са свити на 90 градуса.
 • От тази поза повдигни единия крак нагоре, като кракът остава свит на 90 градуса. Движението идва само от глутеуса/дупето, без да разгъваш крака в коляното.
 • Задръж за момент и плавно върни в изходно положение.
 • Повтори движението и с другия крак.
iStock
iStock

3. Динамичен планк от предмишница към длан (10-15 повторения)

Динамичният планк комбинира предимствата на двата вида планк позиции, които влизат в него, тъй като планкът от предмишница и планкът от китки натоварват различни мускулни групи в тялото. Изпълнението на планк на ръце е по-предизвикателно за раменете и трицепсите, докато изпълнението на упражнението върху предмишниците е по-натоварващо за мускулите на корема и ядрото на тялото.

Планкът е може би най-натоварващото упражнение в тази тренировка, при правилно изпълнение ще изгориш доста допълнителни калории с него!

Инструкции за изпълнение на динамичен планк:

 • Започни от позиция на висок планк, същата като началната позиция при лицеви опори. При тази позиция си хоризонтално спрямо земята и се опираш на дланите на ръцете и предната част на ходилата си.
 • Свий едната си ръка, за да поставиш лакътя и предмишницата й на пода.
 • Спусни и другата ръка надолу, така че да застанеш в позиция планк на предмишници.
 • Изправи се обратно до изходна позиция, като изпълниш движенията в обратния им ред – първо, изправяйки едната ръка, след това – другата. Дланите трябва да „стъпят“ на мястото, където досега са били лактите ти.
 • Повтори всички тези стъпки за всяко следващо повторение, като редуваш коя ръка спускаш първа при всяко следващо повторение.
Овладей перфектния планк

Вижте повече

Овладей перфектния планк

Трудна работа е…но си струва. Тук обясняваме как да направиш най-върховното упражнение за стягане на корема

iStock
iStock

4. Глутеус мост със собствено тегло (3 серии по 15 повторения)

Това упражнение е чудесно за развитие и поддържане на задната част на бедрата и дупето. Отново – необходими са само равна повърхност и собственото ти тегло.

А при желание и ако имаш възможност, може да го изпълняваш с допълнителна тежест, под формата на тренировъчен диск, който да поставиш на скута си.

Инструкции за изпълнение на глутеус мост със собствено тегло:

 • Седни на пода или на йога постелка и отпусни тялото назад, като краката остават свити в коленете. Трябва да легнеш на пода, но със свити в коленете крака, и ходила, стъпили на земята.
 • Плавно и контролирано повдигни таза, докато той образува права линия между колената и раменете ти. Усилието трябва да идва от бедрата и седалището.
 • Задръж за момент в горна позиция, стягайки дупето, след което върни в изходна позиция.
 • Бележка: За по-добър баланс опъни ръцете успоредно или перпендикулярно на тялото си и ги остави да лежат на пода, като опора.
iStock
iStock

5. Повдигане на крака от лег (3 серии по 15-20 повторения)

Това е перфектно упражнение за оформяне на стегнат фитнес корем. Освен за корема обаче, като бонус упражнението работи много добре и за хип-флексорите, мускулите в горната вътрешна част на бедрото и страните на корема, които допълнително оформят фигурата и придават красив релеф на бедрата и торса.

Може да се изпълнява на пода, на фитнес постелка или на тренировъчна пейка. А може и на по-твърд диван или легло. Но е важно да има стабилна опора под себе си.

Инструкции за изпълнение на повдигане на крака от лег:

 • Легни хоризонтално по гръб с изпънати крака. Разположи ръцете под дупето си или встрани от тялото.
 • Издишвайки, повдигни краката нагоре между 45 и 90-градусов ъгъл. Ако е възможно, опитай се да не сгъваш краката в колената. Гръбнакът не трябва да се извива, а да остане плътно прилепен към пода или пейката.
 • Вдишвайки, бавно върни краката в изходна позиция.

В заключение…

Няма значение дали целиш отслабване, развитие на мускулатурата или просто поддържане на тонус – тази тренировка ще ти върши перфектна работа като временен заместител на обичайната тренировъчна програма и ще ти помогне да останеш в добра форма, без да отделяш много време от почивката си за нея! Тествай я и няма да съжаляваш!