„Виагра“ навърши 20 години

Бумът на „Виагра“ съвпадна с появата на интернет и експлозията на онлайн порнографията.

Преди 20 г. малко синьо хапче с името „Виагра“ предизвика промяна в културата на Америка, превръщайки отново секса във възможност за милиони възрастни мъже и превръщайки дотогава забранената тема за импотентността във всекидневна дискусия.

С "Виагра" или без, провери кои са секс позите, които са най-подходящи за теб според зодията ти (галерията долу):

Галерия: Коя секс поза ти подхожда най-добре според хороскопа

Виж всички снимки

Докато революцията в сексуалното усъвършенстване доведе до изгрев в сексуалния живот на много двойки, до голяма степен все още оставя встрани жените, които все още се борят с дисфункция и загуба на либидото с течение на времето. Те все още трябва да се възползват едва ли не от магия, за да се върнат обратно към моженето, казват експерти.

Около 65 милиона рецепти са изпълнени в световен мащаб за хитовото лекарство на "Пфайзер", одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (АХЛ) на 27 март 1998 г. Това е първото хапче, което има за цел да помогне на мъжете да получат ерекция. Внезапно говоренето за удивителното лекарство, което може да направи отново твърд пениса на по-възрастен мъж, заля телевизията и списанията.

►►► 10 факта за "Виагра"-та, които ще те шокират

Бумът на "Виагра" също съвпадна с появата на интернет и експлозията на онлайн порнографията.

Рекламите за "Виагра" бяха предназначени да поставят отново в светлината на прожекторите това, което беше известно като "мъжка импотентност" като "еректилна дисфункция" или ЕД, заболяване, което най-накрая може да бъде преодоляно.

Сенатор републиканец, военен ветеран и кандидат за президент Боб Дол стана първият говорител по телевизията за „Виагра“, признавайки собствените си опасения за еректилната дисфункция пред масите. „Малко е неудобно да говорим за ЕД, но е толкова важно за милионите мъже и техните партньори“, каза той.

Стратегията сработи. Преди „Виагра“ мъжете искаха да разговарят за проблемите си с ерекцията, но разговорите бяха неудобни и трудни, припомни Елизабет Кавалер, специалист по урологията в болницата "Ленокс Хил" в Ню Йорк. „Сега, сексуалността като цяло вече е тема“, добави тя. „Сексът се превърна в очаквана част от нашия живот, когато остареем, и съм сигурна, че „Виагра“ има голям принос за това“.

Благодаря, „Виагра“

През 2000 г. комедийното шоу Saturday Night Live показаха измислиците на реклами, показващи сексуално доволни мъже, казващи: „Благодаря, „Виагра''“.

►►► "Бионичен" пенис за мъже със смущения в ерекцията

В него една събираща погледа актриса се появи стенейки „Благодаря, Виагра"“, докато възбуден мъжки партньор я дръпна отзад или я сграбчи в бавен, страстен танц.

Пародията е смешна, защото отразява реалността, за която говореха малко хора. „Ние сме много пуританско общество и мисля, че „Виагра“ подейства срещу това“, заяви Начум Катловиц, директор на урологията и плодовитостта в университетската болница Staten Island. „Но в по-голямата си част жените бяха оставени встрани от сексуалната революция.“

В края на краищата „Пфайзър“ включи жените в маркетинга си за „Виагра“ през 2014 г. Рекламите показваха тъжни жени, включително поне една с чужд акцент, говорещи директно пред камерата, като казваха на мъжете, че сами ще си направят рецепта.

Проникването невинаги е задължително по време на секс - виж 5 секс пози, които го доказват (снимки долу):

Галерия: 5 пози за секс (без секс)

Виж всички снимки

Провалът на женската „Виагра“

През 2015 г. АХЛ одобри хапче, наречено „Ади“, което беше представено в медиите като „женската „Виагра““ и беше рекламирано като първото хапче за повишаване на либидото за жени, които изпитват загуба на интерес към секса. Хапчето беше спорно от самото начало.

►►► 7 истински причини защо той не стига до оргазъм

Един вид антидепресант, жените бяха предупредени да не го употребяват заедно с алкохол. То също така струваше стотици долари и криеше риска от големи странични ефекти като гадене, повръщане и мисли за самоубийство. „Валеант фармасютикалс“ купи „Ади“ за 1 милиард долара през 2015 г., но го продаде обратно на разработчика „Спраут фармасютикалс“ със сериозна отстъпка миналата година.

Основният проблем на възрастните жени, когато става дума за секс, е влагалищната сухота, която придружава менопаузата и може да направи секса болезнен. Решенията обикновено включват хормони или лазерно лечение, което съживява влагалището. Тяхната популярност започва да расте, но все пак струват стотици до хиляди долари, каза Кавалер. „Изоставаме поне с 20 години от мъжете“, каза тя.

За Катловиц „Виагра“ беше отличен пример за „алчността на фармацевтичната индустрия“ „Виагра“ струваше около 15 долара на хапче, когато излезе за първи път, и се повиши до над 50 долара. Накрая миналата година стана общодостъпна, като цената на хапчето се понижи до по-малко от 1 долар.

„Няма абсолютно никаква причина да таксувате хапче по 50 долара", каза Катловиц. „Само че те можеха да го направят и го сториха“.

Източник: бгнес