Вечно закъсняваш, нали?! Време е да спреш!

Какво да направиш, ако постоянно закъсняваш?

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Определено си срещала такива, които винаги закъсняват, или може би ти си човекът, когото всички винаги чакат. Съгласни сме, това е неприятно чувство. В края на краищата има хора, които смятат, че „закъснението“ ги кара да се чувстват и изглеждат по-интересни, по-ангажирани и сякаш имат куп неща за правене в живота си. И все пак да се държиш по този начин е неуважително към другите. Или зад това поведение се крие нещо друго?

Събрахме лайфхакове, които ще ти помогнат да разпознаеш и неутрализираш закъсняващия.

Кои са закъснелите хора и защо пристигат в грешното време?

Хората, които винаги закъсняват, са популярни с прякора „закъснели хора“. Каква реакция обикновено предизвикват? Най-често гняв и недоумение. Понякога изглежда, че закъснелият действа в своя вреда. Тук си струва да направим важно отклонение.

Ако човек пристигне навреме за важна среща, но закъснява за романтична среща, тогава всичко е ясно. Ти просто не си приоритет за другия човек. Най-вероятно дори не е искал да дойде. Такива хора отменят или пренасрочват срещи в последния момент. Най-често манипулаторите правят това, за да събудят интереса на "жертвата" към себе си, като я държат на мушка.

Друг е въпросът, ако човек закъснява дори за важни срещи. Случва се, за да стигнеш навреме, дори да станеш по-рано, но все нещо се случва. Най-вероятно това е типичен невротик. Той знае, че със закъснение ще предизвика гняв или дори ще загуби работата си или връзката си, но не е в състояние да промени ситуацията, така че винаги се измъква с извинения.

Невротиците имат доста високо ниво на тревожност. Като правило те се страхуват да се сблъскат с критика или конфликтна ситуация, но сами ги привличат. Например, невротичният човек може да излезе от вкъщи навреме, но да забрави пропуска си. Тук всеки конкретен случай трябва да бъде анализиран с психолог. Любопитно е, че често невротичните хора, които закъсняват, не ценят собственото си време, а също така им е трудно да отделят важното от второстепенното, така че са разпръснати по различни неща.

Научи се да говориш красиво: и други трикове за привличане на повече внимание

Вижте повече

Научи се да говориш красиво: и други трикове за привличане на повече внимание

Как да се научиш да говориш красиво, за да изразяваш мислите си ясно и открито?!

Как да дадеш урок на закъснял човек?

На първо място, струва си да решиш дали е необходимо. Ако това е добър служител или интересен човек, тогава може би си струва да говориш открито и да предложиш помощ. Но имай предвид, че това едва ли ще работи. Следователно трябва да решиш въз основа на собствения си комфорт. Например, можеш да изчислиш времето и да планираш среща половин час по-рано, така че закъсняващият приятел да пристигне навреме.

В случай, че човек умишлено нарушава правилата за приличие, по-добре е, разбира се, да спре сътрудничеството и комуникацията. Ако това е бизнес партньор, тогава си струва да включиш трета страна - власт имащия вситуацията - в решаването на проблема. Ако важен клиент те накара да чакаш, тогава може да използваш трик - и също да опиташ да промениш мястото на срещата, а друг път - да помолиш да изчака пет минути, за да разрешиш уж важен въпрос по телефона. Показването, че си заета, може да промени мнението му за теб и да го накара да направи отстъпки. Да, това е манипулация, но какво да се прави? Целта оправдава средствата.

Полезни трикове за тези, които постоянно закъсняват

Прецизността е учтивостта на кралете, така че е препоръчително за хронично закъснелите да пристигат не навреме, а доста по-рано. За това ще ти трябва:

— използвай ръчен часовник, стенен и телефон. Нека всичко у дома вдига шум, когато се събудиш. Не е много приятно, но е ефективно;

— събирай важните неща от вечерта;

— приготви храната предварително, за да не губиш време за приготвяне сутринта;

— записвай минута по минута какво да облечеш и вземеш със себе си;

— провери прогнозата за времето и избери предварително връхни дрехи;

— остави настрана социалните мрежи и не се разсейвай с гледане на телевизионни предавания;

— предварително изчисли маршрута;

— обгради се с точни хора.

За да стигнеш навреме, най-важното е да се поставиш на мястото на чакащия. Не бива да прехвърляш отговорността и да търсиш извинения предварително, ако закъснееш. И внимавай по пътя! Няма нужда да спираш замечтано и да се разсейваш от всичко, което те заобикаля.

11 трика на момичетата, които НЕ закъсняват

Вижте повече

11 трика на момичетата, които НЕ закъсняват

Винаги закъсняваш за срещи – важни и приятелски? Ето няколко съвета, с които ще си винаги навреме.