Важни съвети за красота през зимата

Дори през най-студените месеци не бива да се затваряме вкъщи. Напротив, тогава имаме по-голяма нужда от слънце и чист въздух. Затова е добре да излизаме по-често, но непременно трябва да се погрижим за кожата и косата си.

Дори през най-студените месеци не бива да се затваряме вкъщи. Напротив, тогава имаме по-голяма нужда от слънце и чист въздух. Затова е добре да излизаме по-често, но непременно трябва да се погрижим за кожата и косата си.

Ползвай по-мазни кремове срещу студа

Слънчевата светлина дава сигнал на мозъка да предизвика отделяне на хормоните на доброто настроение норадреналин и серотонин. Затова е толкова важно през този не толкова светъл сезон да прекарваме навън повече време. Трябва, естествено, да се погрижим за кожата си. Късите ултравиолетови лъчи (UVB) не са толкова силни, но падат косо и са силно разпръснати, затова нарушават кожната бариера и кожата ни изсъхва. Затова е добре да използваме мазен крем със защитен фактор срещу ултравиолетовите лъчи при спортуване през зимата.

Виж кои храни ще те направят по-красива (снимки долу):

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

Кожата има нужда от специални грижи сега, тъй като студът я изсушава и се появяват бръчици, при това не само при минусови температури. Много вредно е редуването на сухия, топъл въздух в помещенията и студения въздух навън. Студът спира производството на естествената за кожата мазнина, топлината я изсушава. При този случай помага известно преобръщане на правилата – вместо вечерно време, мазният крем да се слага сутринта, а лекият – вечерта. Сутрин е добре да избягваме лосиони, които обезмазняват кожата, и по-рядко да правим пилинг. Трябва да употребяваме кремове, които действат като защита от студа и предпазват кръвоносните съдове на бузите.

Отдели внимание на устните през зимата

Устните също изискват особени грижи. Кожата им почти няма мастни и потни жлези, но затова пък достатъчно рецептори за студ и допир. Ето защо усещаме особено силно всичко, което докосва устните ни. Това важи и за неприятните усещания като опъната, изсъхнала кожа. Ако хапем устните си или ги облизваме по-често, можем да си докараме т.нар. хейлит. Това е възпаление и напукване на устните. Най-добре помагат крем с ултравиолетова защита (без него те изсъхват и са по-податливи на херпеси), мазнина и никакво хапане на устните. Затова пък целувките са изрично разрешени, защото активират кръвоснабдяването.

Пази ръцете си от студа

Ръцете, също като лицето, са изложени непрекъснато на вятър, студ и ултравиолетово лъчение. Те много по-често са в допир с измиващи вещества и доста по-рядко се грижим за тях. Това може да доведе до болезнено възпалена кожа, особено през зимата. Какво помага? Трябва да сложим до мивката крем за ръце и да го нанасяме след всяко миене. Идеални са продуктите с масло от жожоба и шея. Това са растителни мазнини. При нужда от спешна помощ се прилагат маски за маникюр, слагат се памучни ръкавици за през нощта. Може да се направят топли парафинови бани при козметичка или масаж с балсам за устни при по-засегнати места около ноктите. Да не забравяме да държим ръцете си в топли ръкавици, когато излизаме.

►►►Експресни бюти ритуали за свеж външен вид

Блясък срещу изтощаване

Косите страдат не толкова от студа, колкото от свързаната с него сухота. Колкото по-малко влага има във влакната във вътрешността на косъма, толкова по-лесно се нарушава повърхностният им слой. Това води до порочен кръг – косата става порьозна, заплита се лесно, от търкането се наранява отново и се изсушава.

Ефектът се усилва и от статичното електричество, което е често явление през зимата. Неприятно е, че механичните наранявания не се възстановяват. Първо косата губи блясък, започва да се цепи, заплита се и може накрая да се накъса. Затова трябва веднага да лекуваме първите признаци на нараняване. Има особени вещества, които благодарение на електрическия си заряд се прилепват към наранени места в повърхността на косъма и просто ги изглаждат – това предотвратява по-нататъшни увреждания. Тези вещества, които се грижат за здрав блясък, се съдържат в много балсами и маски. Добре е да носим широки, удобни барети, които да не позволяват косите въобще да се разрошват. Ето още едни съвет за въздуха у дома и в офиса – проветрявай редовно, защото най-доброто средство срещу щръкнали коси е по-влажният въздух.

Позитивна енергия за тялото и душата

Топлината е добро средство за подобряване на настроението, защото не само липсата на светлина ни депресира, но и студът. Добри са и масажите с етерични масла – например от канела. Те затоплят тялото и освежават сетивата. Маслото се използва силно разредено, за да не дразни кожата – достатъчни са 2 до 4 капки в 20 мл масажно масло. Според аюрведа масажите трябва да се правят със затоплено масло. Вкъщи можеш да опиташ разтриване със сусамово олио, което да загрееш до 35 градуса. Полезни са ваните с добавка от билки или пресен джинджифил – нарязваш една грудка на парченца, заливаш с вряла вода и оставяш да кисне за пет минути. Една част можеш да изпиеш като чай, другата използваш за добавка във ваната.

Не заспивай зимен сън

Движението е много важно през зимата. Често не ни се излиза, когато е студено и мрачно навън. Ако преодолеем това и отидем да потичаме, да покараме колело или да се поразходим, ще бъдем многократно възнаградени. Дневната светлина не само повдига настроението, но и стимулира производството на мелатонин, а това е хормонът, който ни обещава здрав сън. Друг плюс е подобряването на кръвообращението и обмяната на веществата, чувстваме се по-бодри. При една по-натоварваща тренировка кожата се зарежда отвътре с ценни, естествени фактори за овлажняване – аминокиселините. Изпотената кожа обаче не трябва да се дразни с груби тъкани, по-добре облечи фино бельо за ски, то е и по-топло. Ако не сме много настроени за спортуване, сутрин е добре да използваме освежаващ душ гел с лимонов аромат и след това да се намажем с крем за тяло - тогава дори сухият въздух от парното няма да ни навреди.