В коя държава се хранят правилно?

    Предлагаме ти 5 популярни хранителни режима. Открихме минусите във всеки от тях и ще ти разкрием как да поддържаш баланса на витамини и минерали по...

 
 

Предлагаме ти 5 популярни хранителни режима. Открихме минусите във всеки от тях и ще ти разкрием как да поддържаш баланса на витамини и минерали по всяко време на годината без много труд.

Лесни, вкусни и здравословни парти идеи: грабни си от галерията долу.

Галерия: Лесни, вкусни и здравословни парти идеи

Виж всички снимки

►►►Дори да си супер заета, храни се здравословно. Ето как.

Трудно е да получиш пълния комплекс от хранителни вещества с храната, а когато навън е студено – е двойно по-трудно. На обяд обикновено избираш „удобна храна“, за да хапнеш набързо до офиса или направо на бюрото. Менюто става все по-еднообразно и бедно на полезни вещества.

Това често води до хиповитаминоза – дефицит на необходимите витамини и фитонутриенти – например на витамин С, на желязо, цинк.

За да си осигуриш непрекъснат поток от витамини и минерали, е необходимо стратегически точно да планираш менюто си – редовно да ядеш плодове, зеленчуци, зелени салати, месо, риба, морски продукти, семена и ядки.

Не съществува 100% правилен режим на хранене.

 

За да не сме голословни, походихме към въпроса детайлно и анализирахме какво ядат по света.

Американска кухня
Плюсове и минуси:

  • • Разнообразие

  • • Голямо количество рафинирана захар

  • • Почти пълно отсъствие на фибри

  • • Огромни порции

  • • Висока калоричност

  • • Превес на простите въглехидрати и „лошите“ мазнини

Очевидно това е най-вредният хранителен режим, който можеш да си представиш. Много рафинирани продукти, ГМО, нечовешки порции и захар-захар-захар. Но трябва да отдадем дължимото на американците: именно преди 20 години там започна манията по здравословния начин на живот и органиката. За да осъзнае необходимостта от промяна, най-дебелата нация трябваше да удари гастрономичното дъно и да поведе класацията по затлъстяване на нацията.

Точно от Запада при нас дойде модата за здравословното хранене, LCHF менютата (с високо съдържание на мазнини и с ниско на въглехидрати) и прочие диетични хитринки.

Благодарение на блогърите и звездите, веган вече не е обида, а позиция, която се разбира и дори уважава.

И въпреки това, много от американците продължават да похапват бургери. Защо? Първо, заради навика, а второ – Здравословният начин на живот е доброволно и отговорно нещо, а също и скъпо. За да си набавиш необходимите витамини и елементи, ще дадеш немалко пари, а по калоричност продуктите няма да отстъпват на тази на бургера с мазните пържени картофки.

►►►Ето го най-здравословния плод на земята.

Българска кухня
Плюсове и минуси:

  • • Високо съдържание на протеин

  • • Недостатъчна употреба на пресни плодове и зеленчуци

  • • Изобилие на тежка и мазна храна

  • • Високо съдържание на прости въглехидрати

  • • Безкрайно потребление на захар

►►►6 здравословни храни, които всъщност не са такива.

Да нарежеш на ситно няколко невинаги добре съчетаващи се продукта и да ги объркаш с майонеза, е любимото мезе и предястие на българина. Спомни си как чакаш празниците, за да си забъркаш солидно количество Руска салата.

Сега няма да вадим книги с рецепти от миналия век, но ще отворим хладилника. Какво има в него? Кренвирши, майонеза, картофи, бял хляб, зехтин, елда, сирене... И по-нататък – индивидуално.

Според статистката 85% от българите ядем тестено, и пак толкова от нас не сядат на масата без хляб. За макароните – да не споменавам. Колко от вас сложиха плод на масата за вечеря? „Къде са зеленчуците, особено през зимата?", ще попиташ ти. Ами, например в супата. Тя като че ли има сакрално значение в гастрономичната култура на страната ни. Сурови зеленчуци и зелените им събратя се появяват на масата основно през лятото, а и тогава явно недостатъчно.

Най-добрите природни диуретици: в галерията долу.

Галерия: Най-добрите природни диуретици

Виж всички снимки

Японска кухня
Плюсове и минуси:

  • • Високо съдържание на омега 3 киселини

  • •  Прости и свежи съставки

  • •  Високо съдържание на нишесте

  • •  Дефицит на омега 6 киселини

►►►Дори на път можеш да ядеш здравословни храни.

Да, за азиатските дълголетници се носят легенди, а дебели рядко ще видиш по тези ширини (без да броим сумистите). Кухнята им наистина е богата на омега 3 мастни киселини, съставките са просто и пресни, а приготвянето – нагледно и приемливо.

И въпреки това и тук има за какво да се хванем. Първо, белият ориз – на закуска, обяд и вечеря. При азиатците той заменя хляба.

Всъщност тази зърнена култура е лишена от полезни вещества и дори е вредна – тя съдържа един от най-бързите въглехидрати сред зърнените култури, нивото на захар в кръвта скача от него и след това рязко пада, предизвиквайки инсулинови скокове, остро главоболие и дори диабет.

В САЩ е направен експеримент, който показва, че употребата на рафиниран ориз повече от 5 пъти в седмицата увеличава шансовете да се разболееш от диабет със 17%. „Японците го ядат, пък нищо им няма“. Естествено. Оризът за тях е продукт от първа необходимост в продължение на векове. Метаболизмът им е променен в съответствие с азиатските реалности.

Близкоизточна кухня
Плюсове и минуси:


  • • Разнообразие в менюто

  • •  Много зелени продукти и подправки

  • •  Високо съдържание на протеин

  • •  Дефицит на омега 3 киселини

  • •  Много масло и пържени храни

Близкоизточната кухня е нещо разнообразно, вкусно и засищащо. А и още тя се счита за една от най-древните. Ако трябва да я опишем накратко, ще се получи нещо такова: много зърнени храни, червено месо, подправки и билки. Между другото, оттук идва любимият на много от нас фалафел, хумус, шаурма (печеното месо за дюнер). Като цяло, всичко изглежда добре. Нахутът (основата за фалафел и хумус) е богат на протеини, червеното месо увеличава хемоглобина, а подправките намаляват нуждата от сол. Единственият нюанс е, че повечето храни съдържат катастрофално количество масло, а хитът фалафел се пържи във фритюрник. Дори няколко листа маруля и домати не могат да компенсират холестероловият удар.

Средиземноморска кухня
Плюсове и минуси:


  • • Балансирани съставки

  • • Голямо количество полиненаситени мастни киселини, фибри и биологично активни вещества

  • • Режимът е богат на леки протеини и минерални соли

  • •  Високата цена

Истината е, че няма за какво много да се заядем в случая – неслучайно диетолозите обявиха тази система на хранене за най-балансирана и стратегически вярна за запазването на здравето. Освен това е диета, която ЮНЕСКО причислиха към културното наследство през 2010 г.

American Journal of Medicine, Archives of Neurology, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism и много други уважавани издания писаха за ползата от диетата за мозъка, сърдечно-съдовата и други системи в организма.

Какво тук е по-особеното? Максимум зеленчуци, плодове, които се купуват всекидневно, получавайки на практика всичко от градината, ароматни подправки вместо сол, качествено червено вино, натурални млека, пресен пълнозърнест хляб и главният свързващ елемент – студено пресован зехтин.

А сега да се пренесем в българската реалност и да се опитаме да намерим прясна сьомга и клонче розмарин. При вида на цената, като нищо ще ти скочи нивото на кортизола (хормонът на стреса). А да си нервна, както знаеш, е вредно. Спазването на средиземноморската диета ще се отрази положително на здравето, но ще ти струва като едно крило на самолет, купено някъде от Портофино.

Изводите
Можеш да си направиш балансиран режим на хранене, но това ще ти струва известни усилия – материални, физически и дори морални, защото да смениш начина си на хранене, означава да промениш начина си на живот. Има изход – обърни се за помощ към биологично активните добавки. И не ни оборвай с „Да бе, баба ми само с добавки е живяла!“ Да, живяла е без тях и продължава да живее. Но ако имаш възможност да си в тонус и да поддържаш добро самочувствие с помощта на витамини и минерали, защо да я изпускаш?

БАД ще ти помогнат да коригираш менюто си, това не означава, че можеш с чиста съвест да се откажеш от броколите и лещата. Тези добавки ще ти помогнат да наваксаш дефицита от полезни вещества, но в никакъв случай не са заместител на здравословното хранене. То и в самото име е споменато – добавка към храната.