Ускори метаболизма си и отслабни (без диети)

Метаболизмът е много важна функция на организма, която също има нужда от специално внимание и грижа.

 
 

Метаболизмът е много важна функция на организма, която също има нужда от специално внимание и грижа.

Метаболизмът определя скоростта, с която храната се разгражда и превръща в енергия. Затова е важно да знаеш точно как работи твоят организъм, особено ако искаш да отслабнеш - просто трябва да знаеш как да го ускориш.

9 здравословни храни, с които не трябва да прекаляваш, виж в галерията по-долу:

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

►►► 5 психологически трика за успешно отслабване

Метаболитната активност се влияе от много фактори, включително и телесния състав (съотношение на мазнини и мускулна маса), пол и възраст, физическа активност, хранене... Как да ускориш метаболизма си?!

С физическо натоварване

Силовите тренировки са един от най-ефективните начини за засилване на метаболизма ти. След физическо натоварване скоростта на метаболизма се увеличава няколко пъти, така че тялото изразходва повече енергия за възстановяване на мускулите.

via GIPHY

По принцип всяка физическа активност е полезна за отслабване. Ако не си падаш по силовите упражнения, включи в ежедневието си ходене, танци, плуване, качване по стълбите вместо асансьора и т.н.

С пропорционално хранене

На въпроса как да подобриш метаболизма си, диетолозите дават следния отговор: „Трябва да се храниш на всеки 3 часа. Оптималният брой хранения е 5-6 пъти на ден на малки порции". Противно на вярванията на много жени, гладуването не работи за ускоряване на метаболизма. Напротив, намалява шансовете да постигнеш дългосрочни резултати със загубата на тегло.

С пълноценен сън

Стабилният, хубав сън за поне 8 часа може да ускори метаболизма ти, защото изгарянето на мазнини се случва дори през нощта. Освен това, при липса на сън, процесите в тялото се забавят, човек се чувства изморен, по-бавен и изразходва по-малко калории. Може би си забелязала, че когато не спиш достатъчно си склонна да ядеш повече и то все вредните неща, а те разбира се, най-често са сладки и калорични. Това е логично и лесно обяснимо, защото организма ти ​​се опитва да попълни запасите от енергия, която осезаемо липсва.

С много вода

Важно е да си създадеш режим на пиене на вода, защото това ще ти помогне да подобриш работата на метаболизма си, тъй като по този начин премахваш дехидратацията и стимулираш функционирането на всички телесни системи. Скоростта на течността се изчислява като се използва формулата 40 мл вода на 1 кг телесно тегло, разделена на 2.

Правилно хранене

Ако добавиш протеини и зеленчуци към ежедневното си меню, тялото ти ще те възнагради с бърз метаболизъм. Това се дължи на факта, че много повече енергия се изразходва за преработка на такава храна, отколкото за разграждане на прости въглехидрати. За да ускориш метаболизма, можеш да включиш и повече подправки в менюто си: черен пипер, канела, джинджифил, лимонова кора и други.